Kada čempres šapuće ili Sve boje duge

Knjiga Kada čempres šapuće ili Sve boje duge, kako je prevedena kod nas, vodi na neobično putovanje na idilično grčko ostrvo Erikuzu.

Nota misterioznosti u naslovu intrigira, mami čitaoca da otkrije sve boje duge i poruke što šapuću čempresi. Da sazna više o drevnoj civilizaciji, o verovanju  u žene-sveštenice, o grčkom mentalitetu, gastronomiji, tradiciji i kulturi.

Kada čempres šapuće ili Sve boje duge

Idilično grčko ostrvo Erikuza, moć porodične tradicije i nasleđa. Mitovi, magija, tajne i živopisni likovi prepliću se u uzbudljivoj priči o prošlosti i budućnosti, sudbini, ljubavi i snovima.

Autorka Sve boje duge, Ivet Manesis Korporan, vešto stvara atmosferu u kojoj uspomene oživljavaju i kazuje priču na veoma slikovit i emotivan način.

Glavna junakinja romana, Dafne, ćerka grčkih emigranata, živi u Americi i oseća da život tihim ali brzim koracima prolazi pored nje.

Sećanje na detinjstvo, na vreme provedeno u kuhinji sa bakom, pripremanje tradicionalnih jela i pripovedanje o antičkim mitovima  daje joj snagu da istraje pred životnim iskušenjima.

Nakon neočekivane smrti muža i niza porodičnih problema, Dafne uspešno vodi grčki restoran, ima reputaciju uspešne kuvarice i bogatog verenika.  Sve ono o čemu je oduvek maštala. Da li je srećna?

Daleko preko okeana, njena baka može da oseti da voljena unuka nije zadovoljna i poziva je da se vrati na ostrvo. Baka čuva tajne o prošlosti koje želi da podeli sa svojom unukom – priče iz rata, lekcije o odanosti, požrtvovanosti i hrabrosti.

Dafne se vraća spokojnoj oazi mira, gde oživljava najdirljivije trenutke i najlepša sećanja svog detinjstva.

Polako se bude tajne iz prošlosti, strasti, tuga i seta, iz vremena u kojima se uspomene ne dele na lepe i ružne, na divne i bolne. One su poput kockica na pločniku života koji sa sobom nosi sve dugine boje

Dafne čeka poslednja lekcija koju treba da nauči i da svoj život ispuni smislom.

Pravo štivo za odmor i relaksaciju! Nadam se nastavku knjige i novim avanturama sa Erikuze, jer sam stekla utisak da priča nije dovršena.

Ivet Manesis Korporon – autor, pisac i producent

Ivet Manesis Korporon je Amerikanka grčkog porekla, više puta nagrađivan televizijski autor, pisac i producent. Radila je brojne intervjue sa filmskim zvezdama i tragala za interesantnim storijama za zabavni program. Ne sluteći da će najveću priču pronaći u svojoj porodici.

Inspiraciju za knjigu Ivet je dobila od svoje bake, otkrivši dobro čuvanu tajnu stanovnika Erikuze.

Naime, tokom Drugog svetskog rata hrabri meštani slikovitog ostrvca nadomak Krfa od nacista spasili su jevrejske porodice, rizikujući svoje živote.

Ova knjiga bila je putokaz koji je potomcima jevrejskih porodica sa Krfa pomogao da nađu grobove svojih predaka i spoji ih sa grčkim prijateljima.

Dirljiva i emotivna priča. Mnogo više od knjige. Neobično putovanje u potrazi za korenima i smislom.

O autorki i njenim knjigama pročitajte više na sajtu: http://yvettecorporon.com/when-the-cypress-whispers/

Magično ostrvce Erikuza – tamo gde vetar i čempresi šapuću moru

Iznenađujuće lepo putovanje u neistraženi deo Grčke, donosi  nam prizore, mirise, ukuse i tradiciju ove predivne zemlje. 

Erikuza – plaža Fiki

Bajkoviti krajolici, grčki mitovi, nesvakidašnji pejzaži Jonskog mora, ostavljaju bez daha i pozivaju me da posetim ovaj mali ostrvski raj.

Erikuza

Magična Erikuza, nalazi se u blizini zelenog Krfa, najsevernije je ostrvo Otonske ili Diapontijske grupe ostrva, kome još pripadaju Otoni i Matraki. Na ostrvu živi oko sto stanovnika, a krase ga prelepe peščane plaže: Porto i Fiki, idealne za porodice sa decom.

Erikuza – staze za šetnju

Ostrvo Erikuza je ravno, sa stazama za šetnju koje vode do šest pitoresknih sela, gde se može uživati u tradicionalnim specijalitetima i  grčkom gostoprimstvu.

Uvek se radujem otkrivanju novih destinacije, gde ljudi žive u skladu sa sobom i sa prirodom.

Erikuza – plaža Porto

Dobro došli na slikovito ostrvo Erikuza gde se lepota i humanost prepliću, a vetar i čempresi šapuću moru!

O magičnom Jonskom ostrvu Erikuza, više pročitajte na sajtu: http://www.erikousa.gr/

Erikuza

Foto: http://www.erikousa.gr/; vulkani.rs;  http://yvettecorporon.com/when-the-cypress-whispers/

Autor: Rada Sević

Povezane objave