Jovan Bulj – umetnik na raskrsnici

Jovan Bulj

Koja je vaša prva asocijacija na saobraćajnog policajca?

Moja je: baletan, umetnik, belo odelo i izvanrednost! Ne šalim se, moja prva asocijacija je divni čika u belom, pokojni Jovan Bulj, koji je ovu ne baš popularnu profesiju izneo na pijedestal i u svoj posao uneo nesvakidašnju umetničku notu.

Jovan Bulj, najpoznatiji saobraćajac na svetu

Jovan Bulj, najpoznatiji saobraćajac na svetu, godinama je regulisao saobraćaj na ulicama Beograda, ali se oprobao i u Rimu, Parizu, Londonu, gde su ga opisivali kao najboljeg dasu posle Elvisa Prislija. Ljubav prema svom pozivu i posvećenost doveli su ga do nagrade za izuzetnost.

Imala sam privilegiju kao mala da vidim kako reguliše saobraćaj na Slaviji i kod Beograđanke. Ostavio je neverovatan utisak na mene, jedan od onih divnih, vrednih ljudi koji su uživali u svom poslu. Pravi uzor.

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=LoSGt257HTg

Informacije na Vikipediji o Jovanu Bulju:

Jovan Bulj (1939, Beograd – 3. februar 2010) je bio beogradski saobraćajni milicioner.

Bio je prepoznatljiv i ostao zapamćen po svojim gracioznim pokretima pri regulisanju saobraćaja.

Jovan BuljPočetkom 70-ih godina 20. veka bio je zaštitni znak jugoslovenske prestonice. Saobraćaj je regulisao na izlasku iz Terazijskog tunela, kod Doma omladine, kao i na Terazijama. Iako se priča da je završio višemesečni kurs baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu i da je zato imao tako graciozne pokrete, on je izjavio da se samo aktivno bavio sportom, fudbalom i rukometom.

Bio je redovan gost na prijemima u Skupštini grada, čak i kod Josipa Broza Tita. Na poziv britanskih kolega, svoje umeće je prikazao na londonskom Pikadiliju. Na svetskom prvenstvu u gracioznom regulisanju saobraćaja zauzeo je treće mesto. Predstavljen je i kraljici Elizabeti. Posle preranog penzionisanja 1980. godine, radio je dugo godina kao prodavac u trafici u Bloku 70 na Novom Beogradu, zajedno sa svojom suprugom Evom, a nakon toga i kao čuvar parkinga ispred splavova na Savskom keju.

Preminuo je 3. februara 2010. godine u Beogradu, u 71. godini.

Divan tekst o tome ko je bio Jovan Bulj možete pročitati na:

http://nadlanu.com/203512/ko-je-bio-jovan-bulj/

U Leksikonu YU mitologije Vladimir Arsenijević piše o njemu: Ponekad, kada su saobraćajne gužve na beogradskim ulicama neverovatne, kada život ponajviše liči na hroptanje, kada ne znamo hoćemo li se ikada izvući iz svih sranja u koja smo tako jadno zapali, njegova bela senka kao da visi nad svim tim tužnim haosom dole, u svom najsvečanijem izdanju. Tada uzdišemo jer znamo da bi život ipak bio nešto lakši i lepši kada bi on, barem još jednom, onako sjajno mahnuo rukom u blistavoj beloj rukavici i uneo makar nešto reda i lepote u sav taj grozni haos oko nas.

Priredila: Rada Sević

Foto: Profimedia

 

 

 

Povezane objave