Jesenje slike mistične Sijene

Danas bih volela da otputujem u čarobnu Toskanu, u mističnu Sijenu i izgubim se među pitomim brežuljcima Valdorsije i bogatim vinogradima Kjantija.

Kako miriše oktobar u Sijeni?

Kako miriše oktobar u Toskani, u Sijeni, tamo gde ništa nije obično? Miriše na život, na slobodu, na putovanja, na ljubav, na sitna životna zadovoljstva, na Sanđioveze, vin santo, vina kjanti, na kantuči...

 

Mešaju se misli, mirisi i osećanja. Renesansa, remek-dela i čudesa, uzburkane emocije i strasti, zagrljaji i ljubavi, misterije srca…

U lepršavoj haljini ružičaste boje lagano sam zakoračila u golemu školjku, tamo gde se spaja lavirint uskih kamenih ulica istorijskog jezgra renesansne Sijene. Stojim na raskošnom trgu Kampo, umetničkom delu koje se savršeno utapa u krajolik.

Posmatram odsjaj sunčevih zraka kako blješte među romantičnim palatama u boji purpura i kapućina i srednjovekovnim građevinama čudesnog grada.

Zagledana u prizore začuđujuće lepote: veličanstvenu Sijensku katedralu i jedinstvenu Palatu Publiko, pitam se jesu li gradovi u srednjem veku i renesansi planirali lepotu, koja i danas zadivljuje, budeći nostalgiju za nekim boljim vremenima i ljudima?

Povetarac mi mrsi kosu i donosi miris starine, dok sunčevi zraci neverovatnom magijom isijavaju povrh Tornja Manđo, sa koga se otvara bezmeran vidik na toskanske brežuljke posebne lepota i šarma.

Neodoljivi pejzaži

Upijam neodoljiv pejzaž rane jeseni. Senzualno zatalasana polja, bujne livade sa različitim nijansama zelene i žute boje, pitomi brežuljci okruženi vinogradima i maslinjacima, topao dah začina. Visoki, graciozni čempresi grle puteve što vijugaju kroz predeo i vode do nekog kastela ili seoskog imanja.

Pogled mi dalje bludi ka drevnoj Fontani radosti, velikom kamenom bazenu punom zelenokristalne vode, na čijim se zidovima vidi kaleidoskop, čarobni svet imaginacije svetlosti. Prilazim, bacam novčić u tečni žad i zamišljam želju, u srcu duboko skrivenu.

Veče se spušta nad začaranom Sijenom. Sedam u rustični kafe Kampo, tu na vanvremenskom trgu, umačem suve kolačiće sa bademom – kantuči u vin santo i uživam u idiličnom prizoru.

Fascinantni trg, senzacionalne palate, zvezdano nebo, svetlost izlazećeg meseca, sve je odisalo nekakvim spokojem, nečim vrlo tajanstvenim i večitim zbog čega osetih da bih mogla zauvek tu da sedim.

Da udišem taj vazduh pun zlata, senki i simbola, ispunjen mirisima misterije i jesenje svežine. I da u ovoj atmosferi nostalgije i ljubavi sanjarim otvorenih očiju.

“Ima trenutaka kada nemate više reči. Ima trenutaka kada vam suza krene od čiste lepote i od navale osećanja zbog tog doživljaja lepote”.

Onda ostaje samo muzika. Frajle i Ljubav na dar:

https://www.youtube.com/watch?v=P5EKAFidWGM

O Sijeni sam pisala u člancima: http://pslanguagecafe.com/tajanstvena-sijena-razotkrivanje-sekspira/

i http://pslanguagecafe.com/spektakularni-palio-jedna-od-najuzbudljivijih-i-najstarijih-trka-konja-na-svetu/

P. S. Ove godine čuvena konjska trka Palio organizuje se vanredno 20. oktobra, povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

 

Rada Sević

Povezane objave