Javni akvarijum i tropikarijum – prava avantura za decu

Neda sa bloga bitnonebitno predlaže interesantnu zanimaciju i pravu avanturu za decu – obilazak Javnog akvarijuma i tropikarijuma.

U skrovitom delu Beograda, među vilama i ambasadama sakrio se pravi mali biser, Javni akvarijum i tropikarijum.

Mi smo odlučili da ga posetimo u februaru za vreme zimskog raspusta. Dan je bio prolećni, idealan za šetnju..

Mir i tišina neočekivani za Beograd. Iza svake kapije, istorija.

Javni akvarijum i tropikarijum – grupne posete

Na ulazu nas je dočekalo vrlo ljubazno osoblje. Da bi održali svoje poslovanje i brigu o životinjama, bili su prinuđeni da počnu sa naplatom ulaznica a pre toga su radili na osnovu dobrovoljnih priloga.

Pošto je “Javni akvarijum i tropikarijum Beograd” prvenstveno edukativna organizacija, grupne posete su organizovane sa predavanjima i edukativnim filmovima kako bi posetom Javak deca stekla određena znanja i produbila postojeća.

Edukativni program

  • Obilazak Akvarijuma u trajanju od oko 30 minuta sa vodičem, biologom koji stručno predvodi grupu i deci pokazuje  biotope mora, okeana, reka, jezera, prašuma i pustinja sa ribicama, gmizavcima i drugim organizmima i upoznaje ih sa njihovim životom, ishranom i ponašanjem.
  • Moguća je i interakcija dece sa životinjama. Dok traje obilazak deca su u mogućnosti da postavljaju pitanja a i da odgovaraju na postavljena pitanja od strane vodiča.
  • Prikazivanje edukativnog filma sa sadržajem koji je usklađen uzrastu dece u trajanju od oko 30 minuta.
  • Okrepljenje sokićem
  • Obilazak bašte sa Crvenouhim kornjačama  Japanskim šaranima i BONSAI drvećem
  • Slikanje pored akvarijuma i slobodne aktivnosti.

CENA: 330,00 RSD
(vodiči i profesori ne plaćaju)

Za grupne posete ne važe besplatni ulazi. Svaka grupa koja broji preko petoro dece, smatra se grupnom posetom prvenstveno iz bezbednosnih razloga i mora da bude najavljena a termin rezervisan.

Kada smo završili sa kupovinom ulaznica, situacija je izmakla kontroli. Njih troje se rastrčalo na sve strane i svako je vikao za sebe: Mama, dođi brzo! Vidi ovu ribu!! Toga sam se i plašila. Njih troje a ja sama.

Akvarijumi su lepo organizovani i na svakom ima obaveštenje o kojoj vrsti je reč, kao i osnovne karakteristike.

Neobično društvo

Moram priznati da u čitanju nikad nismo otišli dalje od imena i staništa jer bi oni čim bi dobili odgovor trčali do sledećeg akvarijuma. Kada su optrčali sve i kada je uzbuđenje splaslo na razumnu granicu, počeli smo da uživamo u razgledanju.

Posebno su im se dopale neobične ribe, Dori i Nemo, pirane, morske zvezde… Gmizavci su bili pun pogodak, zmije, gušteri, paukovi, skakavci….Ove opise preskačem jer ja nisam veliki ljubitelj ovih stvorenja.

Na sredini prve prostorije nalazi se mesožderski kutak sa neverovatnim biljkama mesožderkama. Mogli smo da vidimo kako veterinari hrane životinje, mere ih i proveravaju kakvo im je zdravstveno stanje. Svi su jako ljubazni i spremni da odgovore na radoznala dečija pitanja.

Proveli smo divnih 45 minuta i izašli puni utisaka. U tri prostorije može se videti dosta neobičnih životinja vodenog sveta širom planete, gmizavaca, insekata i biljaka. Ovo mesto treba svakako staviti na spisak obaveznih dečijih destinacija u Beogradu a i odraslih ljubitelja vodenog sveta i gmizavaca.

Sve neophodne detalje možete videti na njihovom sajtu: https://javniakvarijum.rs/

O Akvarijumu u Đenovi, pisali smo u članku:
http://pslanguagecafe.com/djenova-raskosna-kraljica-mora/

Video zapis: https://www.youtube.com/watch?v=d8eWF1PcHGw

Povezane objave