Italijanski gradić Gubio – “grad ludaka”

U simpatičnom gradiću Gubio, smeštenom u severoistočnoj Umbriji u središnjem delu Italije, zvanično se može dobiti potvrda da ste “ludi.

Gradić ima odličan strateški položaj i nalazi se na vrlo strmoj padini iznad koje se uzdiže planina Ingino.

Budući da se sastoji od mreže isprepletanih gradskih trgova i ulica izgrađenih od kamenih ploča i upotpunjene prelepim kamenim zgradama, filmska slika ovoga gradića nepresušan je izvor umetničke inspiracije za svakoga ko ga poseti.

Gubio turiste oduševljava svojom atmosferom, ali i neobičnim arhaičnim pričama iz nekih prošlih vremena, na koje ćete naići na svakom koraku.

U razgovoru sa nekim od lokalaca koji su malo bolje upoznati sa istorijom svog grada saznaćete i za glavnu atrakciju, Fontanu ludaka, zvanično poznatu kao Fontana del Barđelo, koja se nalazi u samom centru i omiljeno je mesto okupljanja građana i turista.

Gubio – “grad ludaka”

Ono što je neobično jeste da se upravo tu tradicionalno izdaju diplome ludaka iz Gubija, koje možete “zaslužiti” vrlo lako, tako što ćete tri puta obići oko fontane i angažovati nekog od žitelja da vas “prekrsti” vodom iz fontane.

Nakon ovog rituala, u obližnjoj radnji ćete za nekoliko eura moći da dobijete i pismenu potvrdu kojom se postaje počasni član “grada ludaka”.

Ova lepa fontana potiče još iz 16. veka, a prema istoričarima, neobični ritual nije potpuno neosnovan, već je služio kao “zaštita” pred nepoznatim. Naime, neobične brežuljkaste formacije u blizini grada navodno su dugo vremena bile kontaminirane toksičnim iridijumom koji je označen kao glavni krivac za psihičke tegobe građana.

Najveća novogodišnja jelka

Simpatični gradić je poznat i po najvećoj “novogodišnjoj jelki” na svetu, sačinjenoj od više od 700 lampica postavljenih na padini planine Inđino.

Kontura ove jelke zahvata površinu od čak 750 metara, a prostire se od drevnih zidina Gubija do bazilike svetog Ubalda, zaštitnika grada, dece, zidara i klesara, koja se nalazi na samom vrhu planine.

Izvor: http://www.teleporter.rs/

O Umbriji smo pisali u članku: http://pslanguagecafe.com/dolina-kasmira-modno-blago-umbrije/

Povezane objave