Imaret, remek-delo kasnoosmanske arhitekture, redak primer u Evropi

Istorija Kavale neraskidivo je povezana sa imenom Muhamed Ali-paše, osnivača egipatske dinastije. Na svakom koraku nailazite na njegove tragove. Tako je i sa Imaretom, danas luksuznim hotelom i spomenikom kulture, koji je izgrađen 1817. godine u istorijskom srcu Kavale. Muhamed Ali-paša je izgradio ovaj objekat ali nije dočekao da ga vidi. Redak primer u Evropi, remek-delo kasnoosmanske arhitekture. Dostojan Šeherezade i “Priča iz 1001 noći”.

Šta je Imaret?

Imaret je bio medresa, islamska visoka škola, gde se izučavao Kuran, račun, matematika, pravo, geografija, istorija, astronomija, pisanje i dobri maniri. Imao je javnu kuhinju i obrok za siromašne građane Kavale, bez obzira na veroispovest. Dugo godina je bio zapušten i menjao svoju namenu – od restorana, muzeja do kafane i kafe-šopa. Porodica Misirian, trgovci duvanom iz Kavale, zakupili su ga na 50 godina od države Egipat i uradili savršenu restauraciju. Udahnuli su dušu hotelu, sačuvavši originalnu arhitekturu. Mnoge sobe, vodovod i kuhinja su originalni. Stvorili su divan, moderan hotel sa ambijentom rane bogoslovije 19. veka. Džamija i dalje postoji, a u skladu sa tradicijom alkohol i pušenje ovde nisu dozvoljeni.

                  

Hotel ima 27 soba. Svaka je drugačije dekorisana i jedinstvena. Raskošno uređen, elegantan enterijer: bogate draperije, svila, ručno rađeni orijentalni tepisi, francuske posteljine, Bulgari toaletni pribor. Molton Braun sveće samo dodaju luksuz i doprinose mistici ovog udobnog mesta. Sobe su okružene vrtovima sa citrusima. Predivna oaza mira i spokoja. Zaobljeni prozori, spektakularni plafoni, mermerne arkade, brojna stepeništa… Lajtmotivi iz Priče iz 1001 noći.

Lep bazen je novije gradnje, nije baš iz doba Muhameda Ali-paše. Tu je hamam, hedonistički spa centar, zanimljiv restoran, ali i ostaci stare kuhinje. U ovom srednjovekovnom okruženju kombinovan je ambijent 19. veka sa udobnošću 21. veka (Wi-Fi je dostupan). Spektakularni pejzaži, impresivan pogled na more i autentičan ambijent čine Imaret posebnim.

                      

Postoji mogućnost organizovane posete Imaretu uz pratnju vodiča i cena je 5 evra.

Jedan naš poznanik, koji godinama letuje u hotelu Toska beach, pored Kavale, ispričao je da je na letu Solun-Franfurkt imao priliku da putuje sa sinom vlasnika Imareta. Čuvši da naš poznanik često letuje u Kavali, pozvao ga je da svrati u hotel Imaret i onda pomenuo da su njegovi roditelji vlasnici. Naš poznanik je bio šokiran, zašto neko ko poseduje Imaret putuje ekonomskom klasom, na šta je dobio odgovor: Vlasnici su moji roditelji, nisam ja.

 

Autor: Rada Sević

Povezane objave

One Thought to “Imaret, remek-delo kasnoosmanske arhitekture, redak primer u Evropi”

  1. […] U evropskoji istoriji ostaje upamćen i po događaju iz 42. godine pre nove ere, kada se ovde odigrala odlučujuća bitka u kojoj je Drugi trijumvirat, predvođen Markom Antonijem i OktavijanomAvgustom, porazio ubice Julija Cezara, Bruta i Kasija. Nakon četvrtog krstaškog rata grad počinje da nazaduje, da bi u 14. veku, nakon osvajanja i razaranja od strane Otomanske imperije, bio napušten. O prisustvu Turaka na ovim prostorima pročitajte:http://pslanguagecafe.com/imaret-remek-delo-kasnoosmanske-arhitekture-dostojan-seherzade/ […]