Idilična Pijenca – idealan renesansni grad

Otkrijte zašto se idilična Pijenca, dobro očuvan srednjovekovni gradić u Toskani, smatra se idealnim renesansnim gradom.

Posebno je čuvena po centralnom trgu, kao jedinstvenoj renesansnoj urbanističkoj kompoziciji.

Bilo da je u pitanju istorijsko, umetničko ili gastronomsko, putovanje kroz Toskanu je iskustvo koje bi sebi trebalo da priuštite.

To nikada ne može biti samo turističko putovanje.

To je put kroz burnu istoriju srednjovekovne Evrope, kroz život bogate aristokratije, kroz pasiju prema kuhinji, umetničkim delima, građevinama…

Sve pomenuto je i Pijenca, gradić u pokrajini Sijena. Smeštena je između gradova Montepulčano i Montalčino i smatra se “prvencem renesansnog urbanizma”.

Idealan kulturni i prirodni pejzaž

1996. godine zbog toga je stavljena na Uneskovu listu Svetske kulturne baštine, a osam godina kasnije to je ukazano i čitavoj dolini u kojoj se Pijenca nalazi – Val d’Orcia.

Gradić je podignut na mestu sela Korsinjano, mestu rođenja papa Pije II. Upravo je on dao da se čitavo selo sagradi iznova kao idealni renesansni grad koje će mu služiti kao odmaralište od Rima.

Tokom gradnje Pijence, koja je počela sredinom 15. veka, po prvi je put došlo do primene humanističkih načela urbanog planiranja.

Putopisci se slažu u tome da ga je jednostavno teško opisati kroz nekoliko rečenica. Na trapeznom trgu nalazi se Duomo, katedrala koju je osveštao lično papa Pije II tokom njegovog dužeg letovanja u tom mestu.

Na istom se trgu nalazi i trospratna palata Pikolomini koja ima predivno unutrašnje dvorište, i lođe sa istočne strane na sva tri sprata koje gledaju na renesansni vrt i pejzaže u dolini Orcia, kao i na papinu voljenu planinu Amijatu.

Renesansna Pijenca – grad palata

Pije II je “ohrabrio” kardinale da i oni sagrade svoje palate u Pijenci, pa tako ovaj gradić krase i palata Bordžija, čije je podizanje naložio kardinal Rodrigo Bordžija, budući papa Aleksandar VI.

Zatim, vredne pomena su i palata Amanati, palata Atrebatenze, palata Buonkonti i palata Loli. Sve su sagrađene za vreme pape Pija II. Pedesetak metara od glavnog trga nalazi se crkva Svetog Franje, sagrađena na temelju bogomolje iz VIII veka.

U okolini postoje i brojni manastiri koji datiraju iz prethodnih perioda, ali koji su uglavnom obnovljeni u potpunosti u periodu XV-XVI stoleća.

Čitav gradić, sva zdanja koja se u njemu i oko njega nalaze, čuvaju u svojim odajama bezbroj slikarskih i vajarskih remek-dela.

Ovo područje Toskane je čarobno i skladno, pa je nadahnulo brojne pesnike, pisce i umetnike.

To je područje čempresa, seoskih putića i brdovitih pejzaža. Ne propustite ovaj kutak raja i obavezno ponesite foto aparat sa sobom!

Festival sira: Svake prve nedelje u septembru, Pijenca slavi jedan od svojih glavnih proizvoda, pekorino sir.

Ljubavne rute: Pijenca je romantičan grad zbog svojih ulica s lepim imenima kao što su Via dell’Amore (ulica ljubavi) i Via del bacio (ulica poljubaca).

Ako ste u romantičnom raspoloženju obavezno posetite ovo mesto!

Kako UNESCO procenjuje, skoro 60 odsto od ukupne svetske baštine umetnina smešteno je u Italiji, a više od polovine se nalazi upravo u Toskani.

Pogledajte video zapis:  https://www.youtube.com/watch?v=pacYDITwP7w

Izvor: najboljeizitalije.rs

Povezane objave