Ići u Kanosu ili ići u Kanozu

Ići u Kanosu ili ići u Kanozu nije samo jezička nedoumica italijanskog jezika. O čemu je reč, čitajte u članku koji sledi.

Ići u Kanosu

Izraz ići u Kanosu manje je poznat u srpskom jeziku, mada u njemu postoji i upotrebljava se odavno. Nisu ga zabeležili ni J. Matešić u svom Frazeološkom rječniku, ni autori Matičinog Rečnika srpskohrvatskoga književnog jezika, niti pak sastavljači Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU.

Bratoljub Klaić, međutim, u Rječniku stranih riječi, uz odrednicu Canossa (čita se: „kanosa”) daje i frazem a u Canossu, sa ovakvim tumačenjem: „poniziti se pred nekim, predati se na milost pobjedniku, kajati se”.

Slično tome i Milan Vujaklija u Leksikonu stranih reči i izraza frazem ići u Kanosu propraća objašnjenjem: „poniziti se pred papom ili uopšte pred nekim kome si se dotle protivio”.

Moćni papa Grgur VII i car Henrik IV

Drugi rečnički izvori ne donose mnogo više podataka o poreklu tog frazema, tako da se potpunije objašnjenje može naći tek u većim enciklopedijama ili opštoj istoriji srednjeg veka.

A evo tog objašnjenja. U XI veku – tačnije 1077. godinenemački vladar Henrik IV, koji je došao u sukob sa moćnim papom Grgurom VII, bio je prisiljen da mu se pokori i zatraži od njega izvinjenje i oproštaj.

Tom prilikom, kako kaže legenda, puna tri dana i tri noći čekao je pred zamkom Kanosa (nalazi se blizu italijanskog grada Ređo Emilija) da ga papa primi. Na januarskom snegu, po ciči zimi, nemački velmoža strpljivo je stajao da bi konačno prišao papi na kolenima i poljubio mu ruku.

Čin poniženja

To je bio čin krajnjeg poniženja i znak potpune pokornosti i potčinjenosti. Po tome je izraz ići u Kanosu dobio opšte značenje: „poniziti se pred moćnijim protivnikom, tražiti oproštaj iskazujući duboko kajanje na krajnje nedostojanstven način”.

O akterima događaja iz kojeg je nastao frazem o kojem je ovde reč, papi Grguru VII i caru Henriku IV, istoričari onoga vremena ostavili su dosta podataka. Grgur VII (oko 1020–1085) bio je najmoćniji i politički najambiciozniji papa u čitavoj srednjovekovnoj istoriji katoličke crkve.

Nastojao je da sve hrišćanske vladare u svetu potčini svojoj volji i papskoj vrhovnoj vlasti. Veliki broj vladara prihvatio je ta nastojanja, pa je tako papa stekao isključivo pravo da kruniše careve i kraljeve i obezbeđuje im vladalačku moć.

Papinim centralističkim nastojanjima usprotivio se, kako je već rečeno, car Henrik IV (1050–1106), ali u trenucima slabosti (ili možda iz taktičkih razloga) i on se, odlaskom u Kanosu da izmoli oproštaj, pokorio papskoj vlasti.

Tri godine kasnije ipak je uspeo da se moćnom Grguru VII osveti za poniženje. Na sinodu u Briksenu svrgao ga je sa papskog prestola i ustoličio protivpapu Klementa III, koji će ga u Rimu 1084. krunisati za nemačko-rimskog cara.

Papa Grgur VII bio je prisiljen da beži iz opsednutog Rima u Salerno, gde je i umro (1085. godine).

Osim ustaljenog izraza koji se oslanja na pomenuti postupak Henrika IV (pokajnički put u Kanosu), znameniti nemački vladar ovekovečen je i u mnogim umetničkim delima – književnim i likovnim.

Ali iz njegovog odnosa prema papi Grguru VII ostalo nam je i jedno korisno saznanje i poruka: da ne treba uvek verovati onima koji se, radi svog spasenja, podvrgavaju i poniženjima, koji su, dakle, spremni ići u Kanosu samo da bi se održali na vlasti.

Izvor: https://www.opsteobrazovanje.in.rs/zasto-se-kaze/ici-u-kanosu/

Otputovati u Kanozu u Pulji

Sasvim sam sigurna da ne bih želela ići u Kanosu (Canossa), ali u Kanozu (Canosa) u Pulji volela bih da se nađem što pre.

Reč je o dva različita geografska pojma Canossa (čita se Kanosa) i Canosa (čita se Kanoza). Već je rečeno da se istorijski gradić, odnosno njegovi ostaci nalaze u Srednjoj Italiji u blizini grada Ređo Emilija u regiji Emilija Romanja.

Italijanski jezik je vrlo lep, slikovit i melodičan, no obratite pažnju na čitanje i dupla slova.

Da vam se ne desi da umesto Emilije Romanje stignete u regiju Pulja na jugu zemlje, u Kanozu, u provinciji Barleta-Andrija-Trani, koja je udaljena od Barija oko 70-tak kilometara.

Mada, ova slučajna omaška i nije tako loša. Naprotiv.

Kanoza di Pulja ili Puljina Kanoza (Canosa di Puglia) interesantan je grad neobične arhitekture, još neobičnijih religijskih običaja, grad “biskupa”. Nastao je kao grčka kolonija, sa pečatom vizantijske kulture. Prvi tragovi života na ovom prostoru zabeleženi su još pre 7.000 godina.

Nosi nadimak “Mali Rim”, što je dovoljan razlog za posetu.

Uverite se sami: https://www.youtube.com/watch?v=gYf4_I8VGxk

Foto: parcodellavigna.com, commune-italiani.it i www.emiliaromagnaturismo.it

 

Povezane objave