Grčka nas zove – gde otputovati na letovanje


U susret Sajmu turizma koji počinje sutra, predstavljamo vam par destinacija u Grčkoj kao predlog gde otputovati na letovanje.

Kefalonija

Prema podacima turističkih agencija, naša omiljena letnja destinacija je Grčka, slede Crna Gora, Turska, Italija i Španija. Kada je u pitanju Grčka, Olimpska regija ili Pierija, Halkidiki, ostrva Tasos, Krf najposećenije su letnje odrednice.

Grčka nas zove

Paksos

Preferiram atmosferu čarobnih grčkih ostrva, naročito obožavam nestvarnu tirkiznu nijansu Jonskog mora.

Omiljene oblasti su mi Epir, Tesprotija i Jonska ostrva, živopisna mesta kao Parga, Sivota. Zašto?

Parga

Zbog kristalno čistog mora, bezbrojnih plaža za svačiji ukus, božanstvene prirode, fantastične lokacije koja pruža veliki izbor izleta po Grčkoj i obližnjoj Albaniji, krstarenja oko prekrasnih Jonskih ostrva i posetu magičnom jugu Italije, zemlji između dva mora, Apuliji ili Pulji.

Sivota

Još par razloga za letovanje u ovom predivnom kutku Grčke: mir i tišina, gostoprimstvo, ukusna hrana, pristupačne cene… Ukusi i mirisi Grčke u svom izvornom obliku… malo li je.

Sivota – Isabella tours

O fotogeničnoj Sivoti pisala sam u člancima: http://pslanguagecafe.com/sarmatna-sivota-predivne-plaze-i-atraktivni-izleti/, http://pslanguagecafe.com/sivota-tamo-gde-priroda-i-plaze-ispunjavaju-vasa-ocekivanja/ i http://pslanguagecafe.com/fotogenicna-sivota-savrseno-mesto-za-odmor/

Krf

U nastavku pročitajte koja grčka ostrva su najbolja za vas u zavisnosti od toga šta vam je najvažnije na letovanju po izboru sajta NOIZZ.

Najbolje plaže – Paksos

Paksos

Jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope i Grčke, ostrvo koje još nisu masovno “napali” turisti. Očekuju vas beli pesak, tirkizno plavo, bistro i toplo more. Plava laguna vas zove…

Najbolji za porodice – Krf

Krf

Dovoljno je da se sklonite od Kavosa na jugu i pronaći ćete idilična mesta s dugim peščanim plažama na kojima ćete moći da se opustite sa decom. Božanstveni Krf uvek je pravi izbor, a mnogi grad Krf smatraju jednim od najlepših gradova Mediterana.

Krf

Najbolje ako ste gladni istorije i kulture – Delos

Mitologija kaže da se tu rodio Apolon. Na Delosu se nalaze najočuvaniji ostaci antičke Grčke. Zapravo celo ostrvo je prekriveno ostacima te kulture. U blizini Delosa nalazi se Mikonos.

Delos

Najbolji hoteli – Mikonos

Grčki hoteli nemaju dobru reputaciju, ali mondenski Mikonos je druga priča. Sa Mikonosa imate odličnu vezu sa ostalim, živopisnim ostrvima Kiklada.

Mikonos

Najbolja hrana – Krit

Južna pozicija omogućava da tokom cele godine ima svežih namirnica, a na ovom ostrvu rastu i avokado i banane. Agroturizam je posebno razvijen na mitskom Kritu, najautentičnijem grčkom ostrvu.

Krit

Najbolja vina – Kefalonija

Vinarija Robola je zaslužna za pijanstvo glavnih likova u priči i filmu “Mandolina kapetana Korelija”. Kefalonija je prepoznatljiva po volšebnoj prirodi, fascinantnim plažama, neiskvarenom šarmu i ima puno toga da ponudi putnicima.

Kefalonija

Najbolje za mir i tišinu – Kufonisija

Koufonisija je grupa od tri ostrva u Egejskom moru, pripada grupi ostrva mali Kikladi. Prvo ostrvo je Pano Kufonisi koje je naseljeno i ima turistički sadržaj, drugo ostrvo  je Kato Koufonisi koje je nenaseljeno.

Kufonisija

Kufonisiji pripada i nenaseljeno ostrvo Keros. Kufonisija je mala svega 26 km² i ima oko 400 stanovnika. Omiljeno utočište od stresa Atinjana.

Mir i tišina zagarantovani.

Simi

Najbolji za parove – Simi

Simi ima jednu od najljupkijih i najslikovitijih luka u Grčkoj punu kućica u pastelnim bojama i mnogo malih plaža do kojih se dolazi samo brodom. Romantično, nema šta.

Ios

Najbolji noćni život – Ios

U gradu Hora noć se nikada ne završava. Tu je gomila barova i klubova, a najbolje dnevne žurke su na plaži Mylopotas. Idealno odredište za mlade.

Izvor: https://noizz.rs/

Povezane objave