Grčka Drama i naš Seres – skriveni biseri Trakije, savršene destinacije

Grčka je za Srbe isključivo letnja destinacija, retko ćete čuti da neko ide u Grčku na skijanje. Grčka Drama i naš Seres – skriveni biseri Trakije,  savršene su destinacije za svako godišnje doba, posebno u vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Magična Drama

Magična Drama je bila pravo otkriće za mene, posetila sam je ogrnutu plaštom rane jeseni, jednog toplog septembra i uživala u čarima skrivenog bisera Trakije.

Vikipedija kaže je Drama dobila ime od reči hidrama (Hydrama), što na grčkom znači mesto puno vodePrelepa zgrada skladišta duvana koja se ogleda u vodi malenog jezera, svedoči o značaju uzgajanja duvana u ovoj oblasti. Nedelja je i Arheološki muzej je bio zatvoren.

Autentična atmosfera, na malenom trgu kod crkve puno ljudi, vesela dečica se igraju, mladi, studenti (Drama je studentski grad), sređene bake i deke ispijaju jutarnju kafu. Nedelja je, žamor ljudi na sve strane, vri kao u košnici. Ne mogu da čujem sopstvene misli. Svaka žena je doterana, sa sređenom frizurom, našminkana, obučena sa ukusom.

 Grčka koju pamtim

Nisam puno škljocala fotoaparatom, želela sam da upijam atmosferu i uživam u ovom čarobnom danu.

Drama je prepuna vizantijskih crkava, omanjih palata, spomenika, ekskluzivnih ali i jeftinih radnji, restorana.

Na mene su najjači utisak ostavili divna, opuštajuća atmosfera i prostrani parkovi prirode. Prvi u centru pored autobuske stanice, sa fontanama, ljubavnim mostićima i katancima što zaključavaju ljubav. Sve je živo, opušteno, ni traga od drame. Možda tome doprinosi i prisustvo malih jezera, vodopada i izvora Svete Varvare u idiličnom parku.

Pozorište na otvorenom

Pravo pozorište na otvorenom. Divan prizor što opušta i izaziva nostalgiju i sećanja na vrelo Bosne. Šetnja uskim ulicama Drame i zelenim parkovima prizvala je emocije i duh prošlih vremena, kao da sam ušla u vremensku kapsulu i vratila se u srećne osamdesete!

Drama nudi bogate kulturne sadržaje: popularni filmski festival, pozorišne svečanosti, karneval, konjske trke i dr. Može se istraživati okolina, šetati ili planinariti stazama po šumovitom brdu Korilovos, odakle se pruža predivan pogled na grad.

Na okolnim planinama nalazi se bogata šuma smrča, jedinstvena u Grčkoj i ski-centar Falakro, gde možete uživati u zimskim čarolijama.

Za vreme božićnih i novogodišnjih praznika prekrasna Drama se pretvara u Zemlju snova sa bajkovitim božićnim selom, impresivnim klizalištem, okićenim čamcima, šarenim ringišpilom, vašarskim đakonijama i kojekakvim čudesima za malu i veliku decu!

Preporuka za posetiti, nešto sasvim drugačije i neočekivano za Grčku!

Legendarni Seres

 

 

Na 50 km od Drame nalazi se za Srbe legendarni grad – Seres ili Ser (kako se zvao u vreme Nemanjića), u kome je krunisan Dušan Silni. U to vreme Ser je bio glavni grad Carevine Srba, Grka i Bugara. U Seresu je donet konačni tekst čuvenog Dušanovog zakonika 1349. godine.

 

 

Vikipedija kaže: Srpski kralj Milutin je 1283. godine zauzeo Serez. Srbi su vladali Serezom za vreme cara Dušana 1336-1356. godine, a on se tu proglasio za prvog cara. Posle smrti cara Dušana ovim krajem vlada despot Uglješa do 1371. godine, kada gubitkom Maričke bitke ovo područje pada prvo pod Vizantince, a od 1383. godine pod osmanlijsku vlast, sve do 1912. godine.

Negde sam pročitala da je Seres grad nasmejanih ljudi, bez gužve, grad kakav se može poželeti za život. Ima savršenu klimu, nije ni previše hladno zimi, ni pretoplo leti, često je lagani povetarac tu da pročisti vazduh, a miris kafe i bugace (slatke grčke pite sa grizom) izmamiće vam osmeh.

Zimske sportove možete oprobati u obližnjem skijaškom centru Laidia, na obroncima planine Rodopi.

U putopisu Bakija Kneževa pročitajte više o neobičnom Seresu:

http://usputnapisano.blogspot.rs/2015/01/bugarska-grcka-6-deo.html

Autor: Rada Sević

Fotografije: Privatna arhiva, Vikimedija i Flickr/Dimitris Siskopoulos

Povezane objave