Glamurozna Taormina – tamo gde se utrkuju ulepšavajući se priroda i umetnost

 

Glamurozna Taormina je očaravajuća, skoro nestvarna.

Živopisne panorame, bajkovita atmosfera, kulturna baština, ukusi, mirisi i boje, osmeh neba, muzika mora i uličnih svirača, sve se upija u dušu i ostavlja čitav niz nezaboravnih uspomena.

Magična atmosfera

Neodoljiva Taormina, princeza Sicilije, sa plaže letovališta Đardini Naksos, izgleda kao još jedno slikovito mesto smešteno na liticama između mitske planine Tauro i Jonskog mora.

 

Čim sam kročila kroz antička vrata, Porta Mesina, u glamuroznu Taorminu, osetila sam nešto magično u vazduhu, nešto što opija i mami sva čula. Sve vri i komeša se, puno je ljudi, svuda je živo, sve je u pokretu, sve ima tako puno svetlosti i vazduha, boje i mirisa, misterije i romantike…

Odmah mi postade jasno ono što je Mopasan davno napisao: ”Ako imate nesreću da izaberete samo jedno mesto na Siciliji, izaberite Taorminu sa malim selima na obali i nećete pogrešiti”.

Svejedno da li je okupana kišom ili sunčevom svetlošću obasjana, puna je šarenila i duginih kolorita. Svaka uličica vodi u beskraj i ima toliko romantike, raskošni balkoni i vrtovi su satkani od opojnih mirisa Mediterana u kojima su svoj kutak našle i rajske ptice.

Upečatljiva atmosfera čini je tako privlačnom i čarobnom.

Kafei, restorani, crkve i palate su pravi izložbeni prostori a maštovita stepeništa pretvorena su u umetnička remek dela. Još ljupkije izgleda u noćnoj misterioznosti ukrašena iluminacijama, nalik je snu.

Zavodi putnika prirodnim krajolikom, dugom i otmenom prošlošću sa tragovima grčke, rimske, normanske, španske kulture…

Opija raskošnim ambijentom, magičnom atmosferom, izlozima što raspamećuju, neodoljivim slatkišima i vinima, fascinantnim vidikovcima i najlepšim pogledima… Čarobna Taormina je smeštena tako da na koju god stranu da pogledate pruža se pejzaž od kojeg zastaje dah.

Kao što prikazuje video: https://www.youtube.com/watch?v=IKKLn8PX_7w

Scenografija dostojna divljenja

Prekrasna panorama pruža se na Veliko plavetnilo, gde je Luk Beson snimio legendarni film, u kome pliva božanstveni zaliv i rt Taormina. A do jonsko plavog čija je zvezda prelepo ostrvo Izola Bela (Isola Bella) stiže se žičarom.

Dok se kupate u providnom tirkizu, pogled bludi ka vrhovima vulkana Etne za koju Pindor piše “da nalikuje stubu što podupire nebo”. Ume Etna da priredi perfomans, posebno kada se naljuti pa kao kakva temperamentna Sicilijanka izbacuje vatru i eruptira.

Izvanredan je doživljaj gledati predstavu u autentičnom grčko-rimskom pozorištu iz 3. veka p.n.e., omiljenom Pavarotijevom amfiteatru, sa spektakularnim pogledom na egzotični Mediteran i nestašnu  Etnu. Scenografija dostojna divljenja. Istina, muški deo ekipe mnogo više se obradovao izboru za Mis Italije koji se tih dana održavao na ovoj čudesnoj pozornici.

Glamurozna Taormina

Samo ovde, na šarmantnoj Siciliji, možete da doručkujete najbolji sladoled na svetu, u kombinaciji sa slatkim hlebom, briošem i da se niko ne čudi i ne pita da li ste normalni.

Ako vam padne šećer od nesvakidašnje  lepote ili bajnih pogleda, predlažem da sednete u slavni kafe Wunderbar. Na koktel ili kao ja da popijete espreso u šarenim, keramičkim šoljicama sa slikom trinakrije ili maske sunca i zasladite se božanstvenim kolačima, sicilijanskim kanolima, “što govore sto jezika”.

U antičkim palatama lepo je pogledati izložbu slika. Ako imate dubok džep, možete da šopingujete u juvelirnicama što prodaju najbolji ćilibar na svetu (videla sam čak i Ruskinje kako pazare u istim).

Ja sam poželela da drage osobe obradujem figurinama od keramike i porcelana koje samo što ne progovore.

Nazdravili smo vinom od badema i oprali ruke na baroknoj fontani za koju legenda kaže da “kupuje povratnu kartu do Taormine”. Do sada nije upalilo, no, prošlo je samo  pet godina. Ima nade.

Mogla sam da šopingujem u radnji Dolče i Gabana i da me lično usluži svetski poznat dizajner. Za šoping se šalim, blejzer je koštao tričavih 1200 e a na sniženju “samo” 600 e. Umesto dizajnera, prodavačica se trudila oko mene kao da sam Monika Beluči, lično.

Verovatno je samo dobro glumila da ne zna da bih mogla da priuštim neko dugme, eventualno rukav.

Nakit od ćilibara i visoka moda još uvek su nedostižni, ali može se lepo šopingovati u Original Marinesu za malu ili Toski Blu za veliku decu.

Originalan ambijent

Dame će jedinstvena Kastemola, seoce iznad Taormine, posebno iznenaditi. Ne zbog vidika koji puca u nedogled već zbog kultnog kafea Turizi, u koji su rado svraćali Bajron, Gete i brojni drugi umetnici.

Originalan ambijent uređen je u slavu boga Prijapa, sve je posvećeno falusnim simbolima. Nije slučajno što enterijer u ovom neobičnom baru ženama izmamljuje osmeh na licu, a kod muške publike izaziva nelagodu.

Sicilijanska hrana praznik je za sva čula.  Pesnik Ovidije uživao je u lokalnoj ribi, verovatno sabljarci, dok je Plinije Stariji obožavao sicilijansko vino.

 

Očarava Taormina i preukusnim specijalitetima, o kojima sam pisala u članku:http://pslanguagecafe.com/sicilijanska-kuhinja-pravi-raj-za-hedoniste/  Zanimljiv gastro vodič pogledajte ovde: https://www.youtube.com/watch?v=mdPQd1P2cWU

Glamurozna Taormina je očaravajuća, skoro nestvarna.

Živopisne panorame, bajkovita atmosfera, kulturna baština, ukusi, mirisi i boje, osmeh neba, muzika mora i uličnih svirača, sve se upija u dušu i ostavlja čitav niz nezaboravnih uspomena.

 

Autor: Rada Sević

 

Povezane objave