Gibanica – gužvana pita sa sirom, svetska a naša!

Gibanica je nema sumnje, jedan od najpoznatijih srpskih specijaliteta. Da li ste razmišljali o poreklu reči gibanica? Iznenadiće te se, koliko različitih tumačenja ima. Skoro koliko i recepata za gibanicu.

Jedno od tumačenja kaže da reč gibanica ima koren u egipatskom arapskom jeziku. Naime, potiče od arapske reči gubn, što znači sir, množina giban.

Drugo tumačenje kaže,  da domaći sinonim za pojam gibanica je pita sa sirom. Ako znamo da se sirna na jevrejskom kaže givn (גבינה), etimološko poreklo reči gibanica postaje jevrejsko.

Etimološkom rečniku slovenskih jezika čitamo da reč gibanica postaje od gibati pa otuda i gibaonica, gibavica, savijača, pita.

Za Vuka Karadžića gibanica je pita u koju se između obgi meće meki sir izmiješan sa skorupom, mlijekom i jajim. Zove se još gibanac (i gibanka), a kolač od dve lepinje između kojih je nadev – gibančica.

U Makedoniji i Bugarskoj gibanica je skraćena u – banicu. Ova reč ima i nekoliko izvedenica.  Npr. gibaničar – onaj koji pravi gibanicu, onaj koji rado jede gibanicu, onaj koji se rado nameće kao gost i gosti na tuđi račun.

Postoji i izreka zamesiti nekome gibanicu, što znači učiniti nekome neku neprijatnost, zamesiti nekome kolač. I u makedonskom jeziku baničar je ljubitelj gibanice, ali i gotovan. U Levču i Temniću postoji čobanska igra gibankanje. Da ne zaboravimo i glagol gibanisati: često i obilno praviti i jesti gibanicu, gostiti se gibanicom.

Četnička gibanica je naziv za tradicionalnu srpsku gibanicu sa kojom se nije štedelo u pripremi. Tako je gibanica postala i antikomunističko jelo.  Mada se šuška, da je gibanica bila i jedno od omiljenih Titovih jela.

Postoji jednostavno pravilo kako izgleda recept za tzv. četničku gibanicu, jer prava srpska gibanica mora da bude bogata, debela i masna, odnosno kalorična, piše Baštabalkana.com.

Gibanica je simbol tradicionalne  srpske kuhinje  i nezaobilazno jelo na našim trpezama

Gibanica, nadaleko čuveni srpski specijalitet, pogodan je za sve prilike.  Za lep početak dana, kao doručak uz jogut ili mleko, za ručak kao predjelo i uvertira za glavno jelo, a može se poslužiti i za večeru. Bez posebnog povoda, za slavlja, za iznenadne goste, za sve prilike i za sva godišnja doba. Ukusna je i topla i hladna, mada ja preferiram toplu.

Prvu gibanicu napravila sam sa nepunih devet godina. Ovo je bilo jedno od prvih predjela koje sam naučila da spremam.kuhinja

Za svoje kulinarske veštine dobila sam vrlo lepe pohvale od moje tetke i njene prijateljice, inače profesorke na Filozofskom fakultetu. Priznajem, da su mi komplimenti itekako prijali i od tada neprestano nešto eksperimentišem u kuhinji. Manje ili više uspešno.

Sofija Maksimović je 1913. godine u svom kuvaru otkrila tajne pripreme čak 17 gibanica: od maka, višanja, zelja, spanaća, bundeve, rezanaca, ali i za pravu srpsku gibanicu od sira i kajmaka, za koju su se ručno mesile kore i pekle na plotni peći na drva. Jedna od varijanti gibanice je danas gotovo zaboravljena jufkara, koja se pravila od prepečenih kora za gibanicu kuvanih u mleku.

Kako danas pravimo gibanicu?

Prava gibanica se pravi sa domaćim sirom, korama koje su malo deblje od kora za pitu, jajima, vodom i uljem. Sastojci i količina određuju se po ukusu.

sir

Svaka domaćica ima neki svoj recept. Kod mene je to obično odokativno i uvek uspe. Najvažnije je da se priprema uz puno ljubavi i svežih, domaćih proizvoda. Pravi, domaći sir(bolje malo stariji), domaća jaja, još ako imate i domaće kore. Eto prave gozbe za nepca.

Recept:

 1 pakovanje (1/2 kg) kora za gibanicu

1/2 kg sira

4-5 jaja

1 kašičica soli

1 dl ulja

2 dl kisele vode (mineralne gazirane vode)

Umesto kisele vode(obična voda sa dve kašičice praška za pecivo)

malo jogurta (ako je smeša gusta)

Priprema:

Umutiti jaja, so, kiselu vodu (mineralnu gaziranu vodu) i ulje.

Dodati sir, po potrebi i po vašem ukusu, dodati malo soli.

Laganim potezima umešati sir u fil kako bi u filu ostali komadići i grudvice sira. Po potrebi  dodajte malo jogurta.

Na dno tepsije stavite tri kore jednu preko druge, kao podlogu za gibanicu. Preostale kore, jednu po jednu gužvajte i umačite u fil pa ređajte dok ima kora. Ostaviti dve kore sa strane za prekrivanje gibanice. Kad su sve kore potrošene i poređane, višak fila, preliti preko gužvanih kora.gibanica

Pitu prekriti korama i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 °C da se peče. Peći 50 – 60 minuta.

Kad je gibanica pečena, ostaviti je 5 minuta u isključenoj rerni a potom je izvaditi iz rerne. Vruću poprskati kiselom vodom i prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti malo da odstoji.

Toplu, iseći na veće ili manje kocke i poređati na tanjir za serviranje. Srpsku gibanicu poslužite uz jogurt ili kiselo mleko, još bolje ako imate domaće kiselo mleko.

Prijatno!

 

Priredila: Rada Sević 

Povezane objave