Gastrotematski park FICO Eataly u Bolonji – odoli ako možeš!

 

Danas ćemo se prepustiti gastronomskim užicima Italije i obići najveći gastro park na svetu – FICO Eataly u Bolonji.

 

Moja prva asocijaciju na Bolonju jeste Univerzitet i gastronomija, a putnici je često opisuju kao “tornjevitu, debelu, crvenu i učenu”.

 

Priču o tornjevima, kolonadama, Univerzitetu, kulturi, istoriji, arhitekturi Bolonje ostavljam za neki drugi članak. Danas ćemo se prepustiti gastronomskim užicima Italije i obići najveći gastro park na svetu – FICO Eataly u Bolonji.

Foto: www.readyjetsetjet.net

FICO Eataly World

Eataly je najveća zatvorena pijaca na svetu sa isključivo italijanskom gastro ponudom. Prva je otvorena 2007. godine u hali nekadašnje torinske fabrike vermuta, a danas Eataly ima svoje franšize u 30 gradova, od SAD-a do Japana.

U Bolonji je 2017. godine otvoren najveći svetski tematski park hrane – FICO Eataly World. Širom sveta poznata je italijanska kulinarska tradicija u kojoj regija Emilija Romanja i Bolonja zauzimaju značajno mesto.

Ovo je postojbina velikog broja malih zanatskih radnji i trgovina kvalitetne italijanske hrane.

Ulaz u park Eataly World je besplatan, ali ima mnogo načina da posetioci potroše novac. Degustacija i nabavka kvalitetne hrane je nešto zbog čega se ide u ovaj gastronomski kutak.

Na prostoru od gotovo 3000 kvadratnih metara nalazi se više od 40 restorana (među kojima čak tri nose Mišelinove zvezdice), brojni kiosci sa uličnom hranom, tratorije, barovi, radnje zdrave hrane… Za svačiji ukus i džep.

Ukusi i mirisi Italije

Ovde ćete naći sve što vam treba za pripremu tradicionalnih specijaliteta jedne od najpopularnijih kuhinja na svetu. Sireve, pršute, testenine, začine, vina, povrće…

Ukusi i mirisi Italije, svi zajedno na jednom mestu. Idealno mesto za gastronomade. Ne može se odoleti!

O gastronomskoj kulturi Italije pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/turisticki-bonton-italije-uvazavanje-gastronomske-kulture/

Gastro park ima i edukativni karakter, pa se posetioci (uz doplatu) mogu prijaviti na brojne kurseve i naučiti kako se pravi sir, npr. rikota ili parmezan, domaća testenina, mortadela, meso poput nadaleko poznate crne pršute ili na koji se način se dobija maslinovo ulje.

U ovom neobičnom parku svoje stanište pronašlo je više od 200 životinja, ovaca, koza, svinja i konja, a tu je i farma tartufa. Posetioci mogu videti kako se suši pršuta ili melje pšenica kamenom za brašno, od kojeg se kasnije pravi domaća testenina i još puno toga.

Zanimljivo kulinarsko putovanje za sve gurmane i ljubitelje dobrog zalogaja!

O najvećem gastro tematskom parku na svetu, više pogledajte na sajtu: https://www.eatalyworld.it/en/

P. S. Ako se ovih dana posetite Bolonju, predlažemo vam da usput svratite u romantičnu Veneciju, u kojoj se od 16. februara do 5. marta održava čuveni karneval: http://www.carnevale.venezia.it/

O magičnom karnevalu u Veneciji, pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/buongiorno-siora-mascara/

 

Povezane objave