Fotogenična Sivota i okolina – skrivene tajne Epira

Ako tražite aktivan odmor, fotogenična Sivota može biti interesantan izbor i prava destinacija da otkrijete skrivene tajne Epira.

Za putnike, avanturiste, ljubitelje prirode, gastronomije, istorije i arheologije…

Za sve one koji iznajmljuju renta kar ili dolaze svojim kolima sledi par predloga za obilazak okoline Sivote i otkrivanje skrivenih tajni Epira.

Predivne plaže Sivote, Igumenica, Parga, Perdika, Krf, Paksi, Antipaksi, reka Aheron, Meteori, Albanija dobro su poznate su atrakcije

O tome sam pisala u člancima:
http://pslanguagecafe.com/sarmatna-sivota-predivne-plaze-i-atraktivni-izleti/ i http://pslanguagecafe.com/sivota-tamo-gde-priroda-i-plaze-ispunjavaju-vasa-ocekivanja/

Kao i u članku:
http://pslanguagecafe.com/fotogenicna-sivota-savrseno-mesto-za-odmor/

Šta još možete obići u okolini od 40-50 kilometara a da nećete (bar za sada) pronaći u ponudi turističkih agencija?

Čak i da se ovi izleti nađu u ponudi, sumnjam da bi uspeli da formiraju grupu za obilazak.

Sagiada – malo ribarsko seoce na granici sa Albanijom

Mesto Sagiada je najzapadnija tačka kopnene Grčke, nalazi se na 15 kilometara severozapadno od Igumenice, na 5 kilometara od granice sa Albanijom.

Šetalište pored mora, malena luka, duga plaža, lep zalazak sunca sa pogledon na Krf očekuju putnika u Sagiadi, malom ribarskom seocu.

Ako ste u dobroj kondiciji, popnite se do brda Kastri i očekuje vas predivan pogled na luku. Ako nastavite putem kroz maslinjake dolazite do starog izvora sela.

Tu je tradicionalno naselje sa kamenim kućama, maleni trg sa crkvom i tržnicom.

Na par kilometara od sela mitska reka Tijamis uliva se u Jonsko more.

Okupajte se na plažama Keramidi i Stovili, uživajte u ukusnim morskim specijalitetima od sveže ribe i morskih plodova, uz zvuke talasa i šum vetra.

Drevno pozorište Gitana

Sokrat, Armodika, Nikomahos, Aleksandros, Nikofon: to su neka od imena koja su upisana na kamenim sedištima u drevnom pozorištu Gitana ili Gitanae.

Ovo pozorište, retko čak i po grčkim standardima, sagrađeno je od krečnjaka sredinom 3. veka i ima kapacitet od 4.000 mesta.

Pozorište je pripadalo nekada moćnom drevnom gradu Gitana, prestonici Lige Tesprotijanaca od njenog osnivanja 330. pne do osvajanja Rimljana 167. godine pre nove ere.

Grad je bio na komandnoj poziciji pored reke Кalamas (drevni Tijamis), koja je u to vreme bila plovna reka i imala odbrambenu ulogu.

O postojanju grada Gitana svedoče pečati, natpisi i književna tradicija, a tačan tip imena sačuvan je na natpisu iz “Malog hrama” naselja.

Obim njegovih zidina bio je 2.400 metara. Utvrđenje je imalo četiri kapije, a unutrašnje zidine, u obliku srpova, delile su grad na pola.

Njegova najzanimljivija kula, koja se nalazila na vrhu brda, bila je okrugla i za nju se smatra da je bila svetilište.

Drevna Gitana izgrađena je na jugozapadnom delu brežuljka Vrisela, u opštini Filiates i nesumnjivo je najznačajnije naselje u Tesprotiji tokom kasnog klasičnog i helenističkog perioda.

Iskopavanja su otkrila ostatke pozorišta i dva hrama. Malo pozorište, kule i kapije vidljive su i danas.

Intrigantni manastir Svetog Mine Crvena stena (Кokino Lithari) – Meteori Epira

Sveti Mina je svetac mnogo poštovan kod Grka. Slavi se 24. novembra ili 11. novembra po starom kalendaru, kada se obeležava i Sveti Stefan Dečanski ili Mratindan.

Manastir Svetog Mine smešten se na maloj, uzdignutoj steni u neobičnom ambijentu okružen zelenilom i tradicionalnim selom Кokino Lithari iliti Crvena stena. Sagrađen je na istom mestu na kome je pronađena ikona Svetog Mine.

Selo Kokino Lithari pripada okrugu Filiates i nalazi se na 30 kilometara od Igumenice.

Nastalo još u venecijansko doba, a ime je dobilo po crvenim stenama u pozadini. U Epiru je poznato po volšebnom manastiru.

Od meštana ćete čuti priče o čudotvornoj ikoni Svetog Mine i da je ovde mnogo vernika našlo utehu, isceljenje i put do onoga što čista srca žele.

Uz manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Giromeri, koji je takođe osnovao Sveti Nil Mirotočivi, velika je svetinja ovog kraja. Unutrašnjost crkve ukrašena je zidnim slikama iz 16. i 17. veka.

Sudeći po fotografijama, manastir zaista izgleda veličanstveno, pa ne čudi što ga nazivaju “Meteorima Epira”.

O čemu pričam, pogledajte u videu:

Preporuka je da obiđete i manastirski kompleks Uspenja Presvete Bogorodice u Giromeri koji je nekada radio kao Sveta škola i Tajna škola, a nalazi se na 23 kilometara od Igumenice i na 8 kilometara od Filiatesa.

Izazov za planinare i avanturiste – dramatični Vothnes bazeni

Obilazak manastira možete iskombinovati sa posetom fascinantnim Vothnes bazenima.

Dramatična klisura, veliki rečni bazeni sa kristalno čistom vodom, niz vodopada, potoci koji teče svuda, bujna vegetacija.

U koritu reke Dafni formiraju se Vothnes bazeni i pružaju zaista zapanjujući prizor. Preporučuje se oprema za pešačenje.

Što dublje prodirete u klisuru, to postaje još divnije. Da biste ušli u klisuru, morate prošetati oko sat vremena duž Lagarisa, prekrasne kamene staze koja počinje neposredno pre sela Кokino Lithari.

Put je izgrađen tokom turske okupacije, a koristile su ga nomadske planinske zajednice Epira za prevoz čuvene soli Sagiada preko Janjine.

Ljubiteljima istorije može biti zanimljiv obilazak lokacije poznate kao Souli i istraživanje lokalne legende, koja je poznata po svojoj ulozi u grčkom oslobođenju.

Ili Paramitije i njenih kula, jedan od najvećih komercijalnih i finansijskih centara Epira…

Foto: http://www.diazoma.gr; https://domotelhotels.blogspot.com i http://www.greece-is.com

O tajnama Epira, više možete pročitati na: http://www.greece-is.com/thesprotia-12-experiences-around-syvota/

I na blogu: http://www.rokselana.com/epirski-raj-od-istorije-do-odmora/

Koristan sajt za informacije o lokalitetima Tesprotije: https://thesprotia-holidays.gr/sr/tourismos/arxaiologikoi-xoroi/item/44-gitana

Rada Sević

Povezane objave