Februar – mesec magičnih karnevala

U februaru mesecu širom sveta održavaju se magični karnevali, čiji je smisao davanje oduška ovozemaljskim zadovoljstvima pred Veliki post.

Karneval u Riju de Žaneiru

Najmaštovitiji, najposećeniji, najraskošniji karneval održava se u Riju de Žaneiru, u Brazilu, svetskoj prestonici karnevala, fudbala i sambe.

Кarneval zvanično počinje ceremonijom kada gradonačelnik Rio de Žaneira u petak uveče, pred Uskrsnji post, ključ grada preda crnom Кralju, koji upravlja gradom sve do naredne srede, takozvane Pepelnice, kada se karneval završava.

Ceo grad se pretvara u kaleidoskop u kome se smenjuju najraznovrsniji ritmovi muzike i plesa, ekstravagantni kostimi i maske različitih boja, dezena i oblika, sve uz pratnju opšteg ludila i haosa na ulicama i na slavnoj Kopakabani.

Ove godine karneval u Riju održava se od 21. do 29. februara.

Više informacija o programu možete pronaći na sajtu: https://www.riocarnaval.org/

Delić atmosfere sa prošlogodišnjeg karnevala, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=9ztLCSwg6k0

Karneval u Buenos Ajresu

Većina gradova Južne Amerike ima svoje karnevale, tako se u Buenos Ajresu svake godine u februaru organizuje poznati argentinski karneval.

Ovaj karneval karakterišu afrički ritmovi, najviše  murga, muzika čiju osnovu čine udaraljke i tekstovi kojima se kritikuju bogati i moćni.

Muziku prati i ples, a plesačice i plesači u Buenos Ajresu nose živopisne kostime (nema golotinje kao u Riju).

Karneval se održava svakog vikenda u februaru na različitim lokacijama u gradu, a centralni događaj biće 23. i 24. februara 2020. godine.

Februar u Italiji – u znaku karnevala

Slavni Venecijanski karneval vekovimaa zadivljuje svet maštovitim maskama, bajkovitim kostimima, neobičnim balovima, raznovrsnim događajima i aktivnostima a sve to u romantičnom ambijentu srednjovekovnog grada na kanalima.

O Venecijanskom karnevalu, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/buongiorno-siora-mascara/

O značenju karnevalskih maski, bilo je reči u članku:  http://pslanguagecafe.com/u-susret-karnevalu-u-veneciji-maske-komedije-del-arte/

Ove godine Venecijanski karneval se otvara 8. februara i traje do 26. februara.

Karneval u Vijaređu

Manje raskošan, ali vrlo interesantan karneval održava se u primorskom gradiću Vijaređo u Toskani.

U mesecu februaru grad se pretvara u veliki zabavni park pun suludih parada, noćnih žurki, vatrometa, pozorišnih igrokaza, gastronomskih fešti, sportskih događaja…

Karneval u Vijaređu počinje 1. februara a završava se 25. februara.

Karneval u Ivrei, Pijemont

Neobična “Bitka pomorandžama” u Ivrei čuva tradiciju koja je započeta u 12. veku kao znak proslave pobede stanovnika Ivree nad neprijateljem koji je opsedao grad.

Prema lokalnoj istoriji, u srednjem veku su umesto pomorandži bacali pasulj. Kasnije je  pasulj je zamenjen jabukama, pa tek onda pomorandžama.

Ovaj običaj započele su u 19. veku gradske devojke, koje su bacale cveće, konfete i pomorandže na mladiće koji su učestvovali u prazničnim povorkama.

Njihov cilj je bio da privuku pažnju momaka. Mladići su počeli da uzvraćaju i bacaju pomorandže na devojke, tako da je nastala ova jedinstvena tradicija.

Borbe se održavaju na razčičitim lokacijama po celom gradu.

Na festival se u proseku potroši oko 265 tona pomorandži i uglavnom se radi o voću koje je povučeno sa tržišta jer je pred kvarenjem.

Ove godine karneval u Ivrei traje četiri dana od 22. do 25. februara.

Kako je bilo prošle godine,  pogledajte u videu:

Gde biste vi najradije otputovali na karneval?

Povezane objave