Evropski gradići kao iz bajki braće Grim

Stari kontinent je prepun pitoresknih gradića koji su pod zaštitom UNESCO-a a koji izgledaju kao iz bajki braće Grim.

Lepo je čitati bajku i zamišljati taj maštoviti svet, ali daleko lepše je naći se u nekom bajkovitom gradiću i doživeti neverovatno iskustvo. Taj „Braća Grim“ momenat teško ćete naći bilo gde sem u Evropi.

Prelepi, čarobni gradići skriveni su u izolovanim, prirodnim oazama van masovnog turizma. Predstavljamo vam neke od njih.

Setenil de la Bodegas, Španija

Nije lako odabrati najlepše selo u Andaluziji – Arcos de la Frontera i Mijas su jaki protivnici, između ostalih. Ali jedinstvena geografija Setenila čini ga jednim od najimpresivnijih.

Pored svoje glavne tačke – dvorca na vrhu brda, koji je nekada bio arapska tvrđava, bele građevine su ugrađene direktno u stenu litice te često ovekovečene na Instagram slikama. Obavezno posetite jedan od barova sa spoljnim stolovima postavljenim direktno ispod kamenih pećina.

Velika Planina, Slovenija

Visoko (na nadmorskoj visini od 1600 metara) u Kamniško-Savinskim Alpima, nalazi se Velika Planina, jedno od najstarijih i najtradicionalnijih pastirskih sela Evrope. Vrlo očuvano selo nudi jedna povratak u prošlost, u neko jednostavnije vreme. Ovde se nalazi više od 150 pastirskih kućica-koliba koje nude poseban doživljaj, sve sa „vikinškim bazenom“ u kom se možete odmoriti.

Zanimljivo je da ovde nema javne rasvete, da su kola zabranjena, te da nijedna koliba nema internet vezu, kao i televiziju. Pravi beg iz današnjice ako nas pitate. I da, ovo je mesto koje će vas sigurno asocirati na Tolikove romane, ali i Hronike Narnije koje su se jednim delom baš i snimale u Sloveniji. Naravno, ovde je obavezna degustacija lokalne kuhinje, a posebno sireva.

Bamberg, Nemačka

Ovaj nemački grad se nalazi pod UNESCO zaštitom još od 1993. godine i jedan je od najočuvanijih starih gradića Evrope. Vrlo fotogeničan mamiće vas da stalno upalite kameru na telefonu i ovekovečite njegove fasade i mostove preko reke Regnitz. U pitanju su mahom antički, kameni mostovi koji presecaju grad čije fasade su urađene u baroknom stilu.

Bamberg je najbolje istražiti bajsom ili pešice, jer vam te opcije daju priliku da uživate u prelepoj arhitekturi grada, te predahnete u nekom od simpatičnih kafića ili pekara. Takođe, probajte obavezno Rauchbier, najpoznatije lokalno pivo Bamberga.

Rejne, Norveška

Slika Rejnea, iznad koga se izdiže grandiozna planina Reinebringen, često se koristi na norveškim turističkim brošurama. On je nekoliko puta proglašavan najlepšim mestom u zemlji. Ne čudi onda što uprkos činjenici da se nalazi u arhipelagu Lofoten, u oblasti Nordland i iznad Arktičkog polarnog kruga, ljudi dolaze da ga vide.

Osim gradske crkve, ovde nema mnogo kulturno-istorijskih sadržaja, ali netaknuta nordijska divljina koju odlikuju brojni fjordovi, ostrva i planine, oduzima dah.

Poseban šarm mestu daju crvene ribarske kolibe (rorbuer), koje su sada preuređene u veoma tople i udobne smeštajne kapacitete za posetioce, i koje pružaju pogled na noćno nebo i polarnu svetlost iznad Norveškog mora.

Kasl Kombe, Engleska

malenoj grofoviji Viltšir, koja se nalazi na listi najlepših regija sveta, nalazi se selo Castle Combe u kojem većina kamenih kuća datira iz 16. veka, kada je selo doživelo procvat. Tada se selo zalaganjem gospodara imanja preorijentisalo na proizvodnju vune.

Alberobelo, Italija

Najlepši gradić Apulije svakako jeste Alberobello. U njemu se nalazi više od 1500 auteuntičnih Truli kućica koje karakterišu krovovi u obliku konusa i krečnjačka fasada. Iako se ne zna od kada datiraju ove kuće, najstarija Trulo kućica u gradu je iz 14. veka.

Neki istoričari smatraju da su ove kuće bile popularne u srednjem veku, pošto su bile lako uništive, ukoliko su stanari hteli da izbegnu plaćanje poreza.

Danas ove kuće su mahom restaurirane i rezidencijalne, dok su neke pretvorene u hotelski i privatni smeštaj, ili pak suvenirnicu. Da biste izbegli veliku gužvu, planirajte da dođete rano ujutru i kada nije sezona, od oktobra do aprila.

O Alberobelu smo pisali u članku: http://pslanguagecafe.com/pulja-tipicna-scenografija-iz-starih-italijanskih-filmova-iz-najboljih-vremena/

 

Izvor: https://www.travelmagazine.rs/

Povezane objave