Egzotična Toska beach hotel kod Kavale – savršen ambijent za odmor

Egzotična Toska, jedan je od najlepše osmišljenih koncepata kaskadnih bungalova koji se amfiteatralno prostiru oko mora kao pozornice, okruženi mirisnom borovinom i ušuškani u živopisni zaliv.

Merkala sam ja Kavalu i egzotičnu Tosku odavno, no put me vodio ka Italiji ili grčkim ostrvima. Egzotična Toska, samo ime joj melodično zvuči kao Pučinijeva opera.

 

Lirski opis

I nekako uz nju najbolje ide ovaj poetičan, lirski opis, koji negde pročitah: “I otvoriše se te kapije… ulaz u novu zemlju uživancije. Ništa tu ne može da se učini na planu samoodbrane kada Vas nenadano „dohvati“ onaj prvi, omamljujući sinemaskop: plaža od „mlečnog“ peska u „dno“ uvale, potkovice na čijim se stranama nižu bungalovi sa sobama…

Gde svaka terasa u toj “zaboravljenoj kapi egzotičnih toplih mora“ čkilji, virka, gleda na more i mirišljave borove i „mlečnu“ plažu i svežinu i „srebrninu“ od sunca i mora. To je, anestezija bez „bocke“ mešavinom kobnog opijata (žalfija, borovina, lavanda, origano).” I bih opijena…Kako obećaše u agenciji.

Jedinstven koncept kaskadnih bungalova

Divno osmišljen i realizovan koncept kaskadnih bungalova koji se u 3-4 reda amfiteatralno prostiru oko mora kao pozornice, okruženi borovinom i ušuškani u zaliv. Šum talasa, miris borovine, mir i tišina. Pravi ambijent za odmor i predivan prizor za oči i uši. Za dušu. Za sva čula..

Skladno i sa ukusom uređeno, puno je  zelenila, palmi, cveća, glinenih ćupova i drugih lepih detalja.

Osoblje na recepciji je izuzetno ljubazno, možete im se obratiti za sve informacije.

Sobe su prostrane, solidno opremljene, pre za 3 nego za 4 zvezdice. Čiste se svaki dan, a peškiri menjaju svaki treći dan. Svaka terasa prostrana i ima fantastičan pogled na more. Buđenje uz izlazak sunca, miris borovine, šuštanje talasa. Čist hedonizam. Šta više da poželite. Savršeno, pravi mali raj!

Hotelski restoran

Hrana je ukusna, doručak je solidan, raznovrsna ponuda slanih i slatkih jela, napitaka, voća. Hrana se stalno dopunjuje. Za večeru imate dobar izbor kuvanih jela, mesa, ribe, salata i slatkiša. Ručak se može naručiti u hotelskom restoranu. Ponuda je ograničena, a cene su korektne npr. musake, paste i sl. od 5-7 e. Voda, sokovi, kafe, sladoled… Voda od 0,5 l je 50 centi.

Hotelski restoran je lepo sređen, prostrana, čista sala, a posebna povlastica je predivan pogled sa terase restorana.

Peščana plaža

Plaža je peščana, ali pesak nije previše sitan da se lepi. Nema plićaka, ali rekoše naše komšije da je to odlično za decu da nauče da plivaju. U protivnom bi se samo igrala u plićaku.

U jednom kutku ima i manje igralište za decu. U blizini samog kompleksa nema  kafića, prodavnica, ni restorana. Toska je za one koji traže miran odmor. Lidl je na par kilometara, a najbliža prodavnica, skromnog izbora u Palju na 700 m od hotela.

Od ove sezone Toska beach se nalazi u sastavu lanca hotela BOMO. Moguće je rezervisati isključivo ALL inclusive uslugu (sve uključeno).

Paljo

Na 1-2 km od kompleksa Toska, u pravcu Soluna, nalazi se Paljo sa svoje 2-3 prelepe plaže. Dugačke, peščane plaže, sitan pesak postepene dubine. Odlično za decu, 5 minuta kolima od hotela.

Mi smo posetili plažu Kikabu kafea, a obalom se može stići do centra mesta gde se nalazi lepa crkva, par hotela i apartmana. Videsmo i igralište za decu i teren za odbojku na pesku.  Restorane i taverne ne primetismo. U Kikabu pored pića, alkoholnih i bezalkoholnih, sladoleda i kafe, mogu se uzeti sendviči i grčka salata, neka verzija sa turšijom, jestiva, mada nisam  oduševljena.

Ležaljke i suncobrani se ne naplaćuju. Cene pića su od 3-3,5e a voda 0,5e.

Pogledajte video sniman u šarmantnoj Toski: https://www.youtube.com/watch?v=rW4F1R-mf5s

Na putu Paljo – Nea Iraklica nalazi se supermarket Lidl. Naše komšije rekoše da je asortiman solidan i da su pristupačne cene.

Kavala, Nea Iraklica i Nea Peramos su blizu i nude veliki izbor mesta za izlazak i dugačke, dobro opremljene plaže.

Čuvena Amolofi plaža 

Posetu Amolofi plaži upriličili smo busom, cena karte do Nea Peramosa je 1,80 e. Nea Peramos je malo mesto sa dve tri ulice, uređeno šetalište uz plažu gde su smešteni restorani, taverne i kafići. Sredina je septembra, sezona je pri kraju i sve je prazno. Verujem da je drugačija slika u sezoni.

Iz Nea Peramosa uzesmo taksi za 5e do ljupke Amolofi plaže, po nekima jedne od najlepših plaža Severne Grčke. O ukusima ne vredi raspravljati. Više preferiram ostrva, ali i Amolofi plaža zaslužuje pažnju i vredi odvojiti jedan dan za nju.  Plaža je peskovita, dugačka nekoliko kilometara. Smestili smo se na Rajskoj plaži, koja se nalazi otprilike na sredini Amolofi zaliva.

Ulaz u vodu je postepene dubine. Voda je providna, kristalno čista i prijatno topla. Imam utisak da je nešto toplija voda nego na Toski i Palju. Možda sugestija.

Iako je septembar, ovde je bilo prilično puno (mislim na Paradise beach), šteta što je sunce rano zašlo. Gledam slike i sigurna sam da Amolofi mnogo bolje izgleda uživo, pogotovo kada se zaroni u vodu.

Kako Amolofi izgleda iz vazduha, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=alDbZrsIr2w

Usput videsmo i ostatke antičke tvrđave, zasade maslina i vinograda.

Nea Iraklica

U povratku smo svratili u Nea Iraklicu (busom a cena karte je 1,8e), simpatično mestašce, sa slatkom promenadom pored mora i usidrenim jahtama, čamcima i brodićima. Lepa plaža, peščana, proteže se duž obale gde su načičkane taverne, kafići, apartmani za izdavanje.

Prilično mirno, turista skoro i da nema. Službenica u turist birou kao da je bila iznenađena što nas vidi. U centru mesta, pored crkve, meštani igraju tavlu.

Slikovita crkva posvećena Otkrivenju Presvete Bogorodice u kojoj se nalazi čudotvorna ikona Bogorodice Faneromeni koju je oslikao apostol Luka, nažalost je bila zatvorena.

Koliko sam shvatila u Kavali i okolini, sa izuzetkom krstionice Svete Lidije, verski objekti su otvoreni prepodne, do 12 sati.

Šta mi se nije dopalo

Šta mi se nije dopalo: komarci i pristup kompleksu iz pravca Kavale koji ustvari ne postoji. Nacionalni  put sa četiri trake, po dve iz oba smera, krivine i zabranjeno skretanje.

Autobusko stajalište nalazi se ispred kompleksa, usred te krivine. Nas je autobus u povratku pokupio baš tu u krivini. Vučemo kofere, dok prelazimo četiri trake, Grci sviraju, ne pada im na pamet  da uspore ili ne daj Bože da stanu.

Nigde pešačkog, semafora ili mogućnosti za dozvoljeno skretanje u Tosku iz pravca Kavale. Ljudi koji su došli kolima presecaju trake u krivini. Potpuno sumanuto.

Za svačiji ukus

Romantična Toska je odlično pozicionirana za obilazak brojnih istorijskih i kulturnih znamenitosti: gradove Kavalu, Ser, Dramu, Filipe, Lidiju, Ksanti, ostrva Tasos i Samotraki…

Članak o Drami i Seresu možete pročitati: http://pslanguagecafe.com/grcka-drama-i-nas-seres-skriveni-biseri-trakije/

Ako se pak, odlučite za miran odmor uživaćete u nesvakidašnjem ambijentu, uz mirise borovine i cveća, budiće vas izlazak sunca, pesma cvrčaka i šum mora.  Oni iz prvog reda, hrabriji, mogu pravo sa terase u more.

Grupa naših zemljaka u hotelu bila je mala ali odabrana. Posebno bih pohvalila to što su svi vodili računa o bontonu. Iako se hotelski restoran nalazi na samoj plaži, a bungalovi su par koraka dalje od plaže. Svi su se uredno presvlačili za večeru i nije bilo ispada, tipa pravo sa plaže u kupaćem kostimu na večeru.

Jeste da nam Grci svašta tolerišu, ali lepo je uvažiti pravila turističkog bontona i ispoštovati domaćine.

P. S. Ako ove godine letujete u Asprovalti, Nea Vrasni ili okolini, predlažemo vam da posetite prelepu Amolofi plažu. Proverite da li je ovo jedna od najlepših plaža Severne Grčke.

Autor: Rada Sević

 

 

Povezane objave