Dopisnica iz Valjeva – Kamena arka na Mravinjcima i ukleta pruga

Danas predstavljam neobične građevinske poduhvate iz valjevskog kraja – Kamenu arku na Mravinjcima i ukletu prugu.

Kamena arka na Mravinjcima

Autentična kuća na Mravinjcima u okolini Valjeva, nalik je na glamurozne vile na Menhetnu ili Beverli Hilsu. Mnoge posmatrače iz daljine podseća na kamenu arku ili brod.

 

 

Luksuzna vila neobične arhitekture privlači veliku pažnju i teško možete  da poverujete da se nalazi u Srbiji ili Valjevu.

Ova nesvakidašnja građevina nalazi se na oko 25 kilometara od Valjeva, smeštena je na jednom od vrhova magičnog Povlena, najvišoj planini valjevskog kraja (1347 metara).

Po čaršiji se pričalo da je u vlasništvu bivšeg ministra Dušana Mihajlovića. No, to su samo glasine.

Njen vlasnik je porodica Slobodana Pejovića koji je kuću gradio po ideji arhitekte Blagote Pešića. Slobodan Pejović je bivši sportista, poreklom Crnogorac, rođen u Bujanovcu 1952. godine, bavio se fudbalom i igrao za Galeniku i Zemun.

Maštovita vila od 463 kvadrata sa otvorenim bazenom, stvorena je za uživanje u prelepoj prirodi a prodaje se za tričavih 1,45 miliona evra.

Sitnica, zar ne?

Šta je inspirisalo autora na ovaj nesvakidašnji arhitektonski poduhvat? Mitska priča, mašta, izazov?

“Zamisao je da to bude kao brod. Zato i ima one alke tamo, videli ste. Ima u narodu, ne samo ovde – znam pošto sam mnogo terena obišao – mnogo tih priča. Mnogo puta su me vodili da mi pokažu gde su vezivani brodovi.

Ali mi nikada nisu pokazali jer nikako ne mogu da nađu gde su ti kamenovi na vrhu brda u kojima su alke. Hteo sam tu mitsku priču da uključim u sve ovo. Tako je došlo i do priče da je ova kuća „kameni brod”. I jarbol drveni ćemo da stavimo. Treba ovih dana da ga doteramo iz šume. Pravi, dugački jarbol!” Kazivao je arhitekta Blagota Pešić u intervjuu za Reviju “Kolubara”.

Ukleta pruga

Još jedna neobična građevina u valjevskom kraju, nedovršena, izaziva pažnju ali i bojazan građana Kolubarskog okruga.

Mit ili sujeverje?

Reč je o  ukletoj pruzi Valjevo – Loznica, o kojoj u knjizi “Neviđena Srbija”, piše Vlada Arsić, pisac i novinar, valjevski zet.

Radovi na izgradnji železničke pruge od Valjeva do Loznice započinjali su četiri puta tokom prošlog veka:  1914,  1941,  1990.  i  1998.  godine.

I  svaki  put su bili prekidani zbog ratova – Velikog, Drugog svetskog, ratnih dešavanja tokom raspada bivše Jugoslavije i NATO bombardovanja.

Žitelji Jadra, Rađevine, Podgorine i Azbukovice strepe od sva-ke  pomisli  da  bi  radovi  na  ovoj  trasi  mogli  da  se nastave, jer za njih, nesumnjivo, to bi značilo i početak nekog novog rata.

 

Foto: http://www.enterijermagazin.com

Priredila: Rada Sević

 

Povezane objave