Dopisnica iz šarmantne Barlete

Barleta čuva tragove naše istorije,  najponosniji je grad u Italiji, ovde se neguju tradicionalni običaji i proslave, neodoljivi gastronomski užici.

Barleta je grad u južnoj italijanskoj regiji Pulji ili Apuliji i jedno od sedišta provinicije Barleta-Andrija-Trani.

Nalazi se na obali Jadrana, na 60 km  zapadno od grada Svetog Nikole, Barija.

Šarmantna Barleta je poznata po grandioznom normanskom zamku, čuvenom Kolosu, slavnom Izazovu Barlete, interesantnoj pinakoteci, galeriji de Nitis, Spomen kosturnici, prelepim sakralnim zdanjima…

Šarmantna Barleta – primorski grad na obali Jadrana

Moja asocijacija na Barletu je puno sunca, toplo more, dugačka peščana plaža, sitan pesak, dugačka promenada i volšebne lepote.

Ovaj primorski  grad krasi Jadransko more plave boje. Ne baš tirkizne kao na Salentinskom poluostrvu, ali nije ni ona mutna, zelenkasta boja kao na severu  Jadrana. Plaže su uređene, dugačka obala prekrivena je peskom iz reke Ofanto ….

Niz rivu nižu se brojni restorani, kafei i plažni barovi sa pristupačnim cenama.

Barleta je odličan odredište za miran, porodični odmor. Meštani su srdačni, otvoreni i vrlo gostoljubivi, a grad nudi raznovrsne kulturne, umetičke i zabavne sadržaje za svačiji ukus i budžet. Gosti su uglavnom Italijani, stranaca skoro da nema.

Lepotom posebno pleni stari grad sa uskim, kaldrmisanim ulicama i očuvanom kulturnom baštinom.

Barleta je dobra lokacija za obilazak čarobne Pulje, o čijim sam veličanstvenim lepotama pisala u člancima: http://Pulja, čarobni balkon Mediterana

i http://pslanguagecafe.com/pulja-tipicna-scenografija-iz-starih-italijanskih-filmova-iz-najboljih-vremena/

Šta obavezno videti/posetiti?

Spomen-kosturnica

U ovom gradu nalazi se Spomen kosturnica palim jugoslovenskim borcima (uglavnom Srbima) tokom dva svetska rata. Izgrađena je 1969. godine i od tada se tradicionalno svake godine obavlja komemoracija.

Impozantni spomenik dizajnirao je poznati jugoslovenski vajar Dušan Džamonja.

O tragovima naše istorije u Barleti, pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/pulja-barleta-tamo-gde-se-cuvaju-tragovi-srpske-istorije/

Romanska-gotička katedrala

Velelepna katedrala Santa Maria Maggiore, jedna je od četiri bazilike, palatinske kapele u Pulji. Izgrađena u romansko-gotičkom stilu, sa raskošno ukrašenom propovedaonicom i oltarom a posvećena je Svetoj Mariji Velikoj.

Impresivni zamak  Zvevo

Zamak Zvevo je prvobitno sagrađen od strane Normana u 10. veku, kroz godine i vekove menjao je izgled ali je ostao važna odbrambena tačka u istoriji grada i jedan je od najznačajnijih spomenika.

Impresivni dvorac pleni neobičnom arhitekturom, simetričnog je dizajna sa četiri identična tornja dijamantne forme i glavnim ulazom do koga se stiže preko lučnom mosta.

U njemu su danas smeštene institucije kulture i prostor se koristi za organizovanje kulturnih manifestacija i događaja.

Čuveni Kolos, simbol Barlete

Čuveni Kolos, simbol Barlete, velika bronzana statua visine 5,11 metara koja predstavlja jednog rimskog cara. Ne zna se tačno kog.

Neki izvori pominju Valentinijana I, drugi imperatora Heraklija,  Honorija, Markijana, Justinijana I i Lava I Tračanina.

Istoričari i istoričari umetnosti kažu da jeverovatnije da je u pitanju car Teodosije II, koji je podigao Ravenu koja je u njegovo vreme bila prestonica Zapadnog rimskog carstva.

O Raveni sam pisala: http://pslanguagecafe.com/cudesna-ravena-tragovima-vizantijskog-i-rimskog-nasledja/

Ovaj veličanstveni artefakt nalazi se u glavnoj ulici Vitorio Emanuele, postavljen je ispred crkve Vaskrsenja Gospodnjeg (Basilica del Santo Sepolcro).

Fantastično gotičko zdanje. Mnoštvo kamenih lukova podupire plafon, beličasti zidovi, jednostavan enterijer bez mnogo ukrasa i svetlost koja dopire kroz prozore čine da odiše mirom i otmenošću.

Umetnička galerija de Nitis u palati de Mara

Bogato dekorisana fasada, prozori i portali ukrašeni ornamentima u plitkom reljefu na kamenu, oslikani plafoni i volšebni balkoni, prava su umetnička dela.

Pinakoteka “Đuzepe de Nitis” je umetnička galerija posvećena slavnom slikaru, impresionisti Đuzepeu de Nitisu.

Istinski je ugođaj razgledati izvanredne kolekcije slika u raskošnom ambijentu palate de Mara, koja je atrakcija za sebe.

Kultno mesto – Cantina della Disfida ili Podrum izazova

Rekonstruisano prizemlje iliti podrum nekadašnje srednjovekovne palate u kojoj je kapetan francuskih trupa Šarl de la Mote isprovocirao italijanske vojnike na slavni Izazov Barlete.

Izazov iz Barlete, viteški turnir odigrao se na seoskim poljima, 13. februara 1503. godine.

Naime  francuske trupe su izvršile upad u ovu oblast, bile poražene i zarobljene od strane španskih (aragonskih) trupa.

Zarobljenici su pozvani na gozbu tokom koje je pijani de la Mote počeo da vređa Italijane, dovodeći u pitanje čast i hrabrost italijanskih vojnika, koji su u tom trenutku bili španski saveznici.

Francuzi su predložili izazov: trinaest italijanskih vojnika i isto toliko francuskih bi učestvovalo u borbi. Pobednik bi dobio oružje i konje poraženih, kao i stotinu dukata od svakog i po dva taoca.

De la Mote je mislio da će Italijani odbiti zbog sujeverja oko broja 13, ali se prevario.

Italijane je predvodio kapetan Etore Fjeramosku, a Francuze Šarl de Torg.

Bitku su dobili Italijani, odbranili čast nacije i učinili ponosnim sve Italijane, zbog čega je Barleta postala poznata kao Grad izazova.

U znak sećanja na Izazov Barlete svake godine održava se fešta posvećena slavnom događaju!

Kako to izgleda, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=XNxU3ITGJTI

Preporuke za obilazak Barlete, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=Hs1dU683jb0

Nastaviće se…

Autor: Rada Sević

Foto: privatna arhiva,
http://cantinedellabardulia.it
https://hotel-laterrazza.com

Povezane objave