Dolina kašmira, modno blago Umbrije

Bilo da ste zavisni od mode ili zaljubljenik u istoriju, otkrijte dragulje koji čine Dolinu kašmira i upoznajte deo čuvene istorije Umbrije.

Da li ste ikada nosili ili sanjali da nosite odeću sa milanske modne piste od najkvalitetnijeg italijanskog kašmira?

Da li ste se ikada pitali kako nastaje ovaj čuveni materijal i kako je postao toliko popularan na svim kontinentima?

Jedinstvena Umbrija

U središnjoj italijanskoj regiji Umbrija, skriveno usred mističnih gradova Peruđe, Asizi, Spoleto i Gubio, nalazi se područje koje je dom za oko 500 firmi koje proizvode najluksuzniji kašmir.

Prozvano Dolinom kašmira, ovo područje se nalazi između jezera Trasimeno i Peruđe u Umbriji.

Kada pomislimo na Peruđu, umesto kašmira, možda su vam prva asocijacija čokolade, jer većina ima tendenciju da poveže ovaj lep i neobičan grad smešten na vrhu brda sa poznatom čokoladnom markom i čuvenim festivalom.

Ali, malo je poznata činjenica da je rođenje dinastije kašmira u Umbriji i eksplozije čokoladne industrije, ustvari, isprepletano.

Luisa Spagnoli brend

Naime, ranih 1900-ih, uspešna žena preduzetica, Maria Luisa Spagnoli, osnovala je ovde kompaniju za proizvodnju čokolade, i do 1920, radila je na uzgoju angora kunića, pretvarajući njihovo krzno u pletenine.

Tada je rođen Luisa Spagnoli brend, čije  se luksuzne radnje mogu naći usred mondenskih trgovačkih ulica u Italiji.

Bio je to začetak i Spagnoli kašmir brenda koji se širio i sada se zove Dolina kašmira.

Danas modni fanatici i ljubitelji luksuzne odeće posećuju Umbriju kako bi se snabdevali u ovoj čuvenoj dolini.

Ovo područje je pored proizvodnje kašmira, prebogato istorijom, gastronomijom i slikovitim pejzažima koji se ne smeju propustiti.

Cucinelli, kralj kašmira

Brunello Cucinelli, poznat po svojim kolekcijama kašmira jarkih boja, pokrenuo je svoje poslovanje 1985. u srednjovjekovnom gradu Solomeo proizvodnjom modela koji se temelje na potrazi za lepotom i ljubavlju prema okolini.

Danas jedan od najvećih proizvođača kašmira u svetu, Brunello Cucinelli se ponosi svojim „humanim poduzećem“.

Ustvari, poseta Solomeo i Cucinelli radnjama trebala bi biti na vrhu liste za one znatiželjne putnike koji žele istražiti Umbrju, i uveriti se kako je Cucinelli sam pomogao obnovu grada Solomeo.

Dolina kašmira, modno blago Umbrije

Dakle, ko su neki od drugih ključnih igrača na kašmir sceni?

Na brežuljku s pogledom na jezero Trasimeno u gradu Mađone, naći ćete porodično preduzeće Lamberto Losani, koje već pola veka proizvodi ručno odeću od kašmira za žene.

Ukoliko odete malo dalje od Peruđe, naići ćete na Fabiana Filippi autlet, koji je dom brojnih ženskih kolekcija kašmira koje spadaju u globalni sinonim za visoki kvalitet “made in Italy” proizvoda.

Iznad mesta Torđano, možete istražiti posebno sastavljene proizvode IMA kašmira, napravljene za muškarce i žene. Ostala prodajna mesta u području uključuju Maria di Ripabianca u Deruti i manje firme, kao što su Tasselli kašmir u Bevanji i Paolo Mela u naselju Bastija Umbra.

Made in Italy

Umbrija je uvek bila posebno jedinstvena regija u Italiji, poznata po veličanstvenim srednjevjekovnim gradićima, bogatim i ukusnim jelima i čuvenim vinima.

Ali, dok istorija proizvodnje kašmira u drugim zemljama obuhvata više stotina godina, rođenje proizvodnje kašmira u Italiji seže unazad samo nekoliko desetina godina.

Iako Italija ima kraću istoriju, ova zemlja je na čelu tržišta iz jednog razloga: Made in Italy je sinonim širom sveta za izvrsnost i neprevaziđen kvalitet.

Istražite ovu slavnu regiju kada budete u mogućnosti. Bilo da ste zavisni od mode ili zaljubljenik u istoriju, otkriti dragulje koji čine Dolinu kašmira i priuštiti da budete deo čuvene istorije je neprocenjivo…

Izvor: http://www.najboljeizitalije.rs/

Povezane objave