Dobrodošli u svet inćuna i tuna: Četara, zanosno ribarsko selo

Imala sam nameru da se kupam na plaži  u Majoriju, najvećoj plaži na obali i da posetim vilu u kojoj je živeo i radio čuveni mislilac, filozof Seneka, učitelj Neronov.  

No, put me je odveo u šarmantnu ribarsku luku Četaru. Ime Četara potiče od latinske reči Cetaria, što znači mreža za ribolov tuna i govori o dugoj tradiciji ribolova a antičke metode obrade ribe koriste se i danas.

Četara – tipično selo sa razglednica

Četara je tipično selo sa razglednica: malo selo sa pogledom na more, sа gnezdom starih kuća, tornja i crkve sa velikom majolikom  kupolom. Četara je poznata u Italiji i svetu po proizvodnji colatura di alici, čarobnog soka ili ekstrata inćuna.

Kada se riba ulovi, ribari je ubacuju u drvenu burad, naizmenično sa slojevima soli, potom se pritiska drvenim poklopcem i kamenjem. Posle izvesnog vremena, inćuni proizvode mirisne sokove. Na buretu se napravi mala rupa, kroz koju kaplje ukusan sok od svežih i soljenih inćuna.

https://www.youtube.com/watch?v=bbY1n6QXL1I

ribariU radnjama Delfino Batista mogu se kupiti specijaliteti, plodovi mora ili ti morski parfemi Četare: inćuni, tune (jedna vrsta se izvozi  u Japan i koristi za suši), skuše, sabljarke, cipali, školjke, račići i dr.;  marinirani, začinjeni, soljeni, u obliku paste, kreme, soka, kao i pesto četareze…

Hirovi zemlje: čuveni paradajz San Marcano sušen na suncu, zelene i crne masline, kapar, citrusi, limončelo;  namazi i želei od morskih riba, tikvica, plavog patlidžana, paprika, luka, paradajza, artičoka, maslina, pečuraka; džemovi od citrusa, pa pirinač i testenine sa maštovitim dodacima, maslinovo ulje u kombinaciji sa mirisnim travkama,  raznovrsni začini…

Da li  zbog zemlje prepune vulkanskih minerala ili brojnih sunčanih dana tokom godine, tek svi proizvodi ovog podneblja imaju neponovljiv, originalan ukus. Za ljubitelje morskih specijaliteta i jela od povrća, za gurmane ali i vegetarijance, ovo mesto pravi je izbor.

U restoranu sveti Petar, koji nudi tradicionalnu kuhinju, probale smo pastu sa pestom četareze (testenina sa ukusom limuna, inćuni, maslinovo ulje, čeri paradajz i pesto četareze), špagete sa sokom (kolaturom) inćuna i kaponatu sa tunjevinom.Četara

Sve je zamirisalo od pesta četareze: sok inćuna, orasi, badem, pinjoli, inćuni, zelene i crne masline, kapar, maslinovo ulje, peršun, bosiljak, origano, ljute papričice, morska so…

Nesvakidašnja kombinacija ukusa i mirisa, praznik za nepca.

Četara – plaže

Četara ima tri plaže, prva kada se dolazi iz pravca Vijetrija je malena, peščana plaža, ušuškana u zalivu ispod tornja i zove se plaža pritužbe.  Ime duguje Saracenima, koji su tokom jedne invazije na tom mestu ubili monaha. Slede šljunkovite plaže: gradska plaža (marina Četara) i skrivena plaža luke Četara sa predivnom tirkiznom bojom mora.

Plaže su uglavnom čiste, a voda bistra, iako se nalaze pored luke koja je leti prilično prometna. Ovde je i najjeftinije iznajmljivanje suncobrana i ležaljki, 10 evra za dve osobe (radnim danima), za meštane je još povoljnije. Mesto ima neku dobru vibraciju, energiju.

Idealno mesto za venčanja

ulicaRomantična atmosfera i nesvakidašnji položaj čine Četaru idealnim mestom za venčanja. Svaki dan je svadba, a fotografisanje mladenaca ritual.

Tog letnjeg, septembarskog  dana srele smo troje mladenaca, sa fotografima, kamermanima, neke sa svatovima a ceo ceremonijal se snimao i dronovima. Pa ako se nađem na video zapisu nečije svadbe obučena u maramu za plažu, nije moja krivica. Tek da se zna. Samo sam tražila svoj mir i mesto pod vrelim suncem Kampanije.

Na moje iznenađenje,  negde oko pola šest, sunce se brzo sakrilo iza brda i otišlo u pravcu Sorentazalazak sunca

„U to doba ribarsko selo postaje tamnije, dok na horizontu bela svetlost odvaja nebo od mora. Tada jarboli, galebovi i ribarski brodovi u Četari prekidaju dominaciju plavetnila stvarajući neopisivu magiju. Katkada neki ogroman brod napreduje prema luci u Salernu, dok čamci mile po vodenoj površini čekajući prve stidljive zvezde“. (Mario Liguori)

Autor: Rada Sević

Povezane objave

One Thought to “Dobrodošli u svet inćuna i tuna: Četara, zanosno ribarsko selo”

  1. […] Dobrodošli u svet inćuna i tuna: Četara, tipično ribarsko selo sa malom tvrđavom na moru […]