Dobro došli na Cer, riznicu prirodne lepote i slavne prošlosti

“Cer meni priča svoju priču, a ja onda tu njegovu priču prenosim dalje, turistima, izletnicima i posetiocima”, kaže Ana Pavlović, vodič na planini Cer.

Cer sa svojih 689 metara možda nije gorostas kada je visina u pitanju, ali jeste po svim drugim odlikama. Na ovoj predivnoj planini imaćete priliku da uživate u prirodi, susretnete se sa mitovima, legendama, ali i slavnom srpskom istorijom.

Kakav je Cer domaćin, osetićete već sa prvim korakom koji napravite na njegovim padinama.

Nepravedno zapostavljen među mnogim zvučnim planinskim imenima, može biti jednako interesantan za posetioce svih uzrasta i najrazličitijih interesovanja, za ljubitelje prirode, istoričare, decu, starije, za planinare, bicikliste, rekreativce, ovde su svi dragi gosti.

Zato i želimo da vam predstavimo ovu po mnogo čemu posebnu planinu, a ko bi to mogao bolje od Ane Pavlović, licenciranog turističkog vodiča koja je specijalizovana za Cer.

Cer je spoj prirodnih lepota i bogatstava, svedok slavne istorije i čuvar mitova i legendi – kako ste sve to obuhvatili u turističku ponudu i na koji način osmislili ture?

Cer je planina izuzetnog spoja slavne prošlosti, bogatstva narodne tradicije i običaja i neizmerne maštovitosti srpskog naroda u smišljanju mitova i legendi o staroslovenskim božanstvima. Uvek kažem, Cer meni priča svoju priču, a ja onda tu njegovu priču prenosim dalje, turistima, izletnicima i posetiocima.

Da bih predstavila svo bogatstvo Cera koje je neizmerno, srpsku riznicu prirodne lepote i slavne prošlosti, osmislila sam tematske ture koje posebno obrađuju svaki segment: istoriju, biodiverzitet područja planine Cer, ornitofaunu, nematerijalnu kulturnu baštinu. Postoji više tura, u toku kojih se svi zainteresovani mogu upoznati sa Cerom kroz tematiku koja ih interesuje.

Cerski junaci i Cerska bitka

Poseban segment svake turističke ture je posvećen cerskim junacima i Cerskoj bici. Da bih mogla da prezentujem sve na jedan razumljiv i zanimljiv način, morala sam pre svega da na jednom mestu sakupim i obradim sve informacije o Ceru, koje potiču iz naučnih radova, stručne literature, predanja meštana…

To je bio jedan vrlo zahtevan i dug proces koji je trajao nekoliko godina, jer za razliku od ostalih turističkih destinacija u Srbiji, Cer pre 9 godina, kada sam započela ceo projekat, nije imao na jednom mestu objedinjene informacije (ovde mislim na relevantne istorijske i naučne izvore koji obrađuju temu Cera), već sam morala da istražujem.

Ali, zahvaljujući vrlo otvorenim i za saradnju raspoloženim naučnicima, naučno-istraživačkim društvima, kulturnim i obrazovnim institucijama koje se bave temom Cera u svojim radovima, uspela sam sve da objedinim i na osnovu toga da napravim ture, koje sam počela da realizujem 2013. godine i koje sada privlače veliki broj posetilaca.

Šta izaziva najveće interesovanje?

U toku ove godine, a s obzirom da smo u godini obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, veliko interesovanje je vladalo za tematske ture koje obrađuju Cersku bitku. Takođe, posetioci su zainteresovani za mitove, legende, materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe stanovništva sa područja Cera.

Ali, svakako je svima najinteresantnija tura noćna šetnja, u toku koje se svi upoznaju sa Cerom na jedan potpuno drugačiji način. Sama tura zbog doba dana u kojem se izvodi ima dozu mistike i posebne magije koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Fascinantna priroda Cera sve ture oblikuje tako da nijedna nije ista. Svaka tematska tura je posebna na svoj način.

Cer nudi sadržaje za posetioce svih generacija, interesovanja, za sportiste – planinare, bicikliste… U kojoj meri su iskorišćeni svi njegovi potencijali?

Turistički potencijali Cera su ogromni i nedovoljno iskorišćeni. Kada gledamo Cer kao destinaciju aktivnog turizma i aktivnog boravka u prirodi, njegova ponuda tek sada, par godina unazad, počinje da se valorizuje. Do pre dve godine, mi ovde nismo imali zvanične biciklističke staze koje su trasirane i obeležene. Članovi PBD “BicikLO” iz Loznice su 2016. trasirali prvu biciklističku stazu “Cer-Iverak”, dužine 50km.

Prošle godine smo imali državno prvenstvo u Mountain bike-u, gde je trasirana biciklistička staza dužine 60 km, tako da danas na Ceru imamo 110km biciklističkih staza. Zatim, imamo i stazu za Hard enduro moto-kros u dužini od 60km. Za ljubitelje ekstremnih sportova tu je i paraglajding poletište “Trojanov grad”, koje su 2017. godine napravila dva sjajna momka, Dragan i Mika. Cer raspolaže sa 110km šumskih staza, koje nude mogućnost hajking i treking pešačenja.

Međutim, ono što nedostaje Ceru su dodatni sadržaji, tereni za mali fudbal, odbojku, dečija igrališta, adrenalinski parkovi koji bi zadovoljili interesovanje i potrebu većeg broja posetilaca i turista. Pri tome ne mislim na sportske terene koji bi bili uređeni i napravljeni od veštačkih materijala, već od prirodnih i da svojim izgledom ne narušavaju prirodno okruženje.

Kako je prošla letnja turistička sezona?

S obzirom na vremenske prilike i dosta kiše tokom juna i jula, letnja sezonaje bila zadovoljavajuća. Kada pogledamo da se sve ture izvode na terenu, gde nemamo zatvorenih lokaliteta ili objekata u kojima bi se prezentovala ponuda Cera turistima i posetiocima ako je loše vreme, zadovoljna sam.

Od 6. do 20. avgusta imali smo svakodnevne turističke obilaske Cera po promotivnim cenama. Bilo je dosta zainteresovanih koji su iskoristili našu ponudui došli da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim vrednostima, materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom područja planine Cer. Tom akcijom želeli smo da što više ljubitelja prirode i poštovalaca Cera upoznamo sa najlepšom planinom u Srbiji. Kod učesnika tematskih tura interesovanje je zavisno od njihovih afiniteta.

Jesen na Ceru i razlozi da obiđemo ovu divnu planinu u oktobru i novembru?

“Jesen na Ceru”, vidite, samo pitanje daje odgovor. Sada je na Ceru bogatstvo neverovatnih boja prirode, fascinantno, očaravajuće. U toku jeseni, kada dođete na Cer i šetate se šumskim stazama, vama se čini kao da hodate po stazama posutim zlatom. Šume Cera tada imaju boju ćilibara koja ostavlja jedan poseban utisak, a nebo iznad Cera je tirkizno-plave boje i samo upotpunjava taj doživljaj. Da biste osetili svu čaroliju prirode u prisustvu elegantne dame Jeseni, treba doći upravo u toku ova dva meseca. Tada sve dobija jednu notu smirujuće vanvremenske lepote koja će vas iznova i iznova vraćati na Cer.

Kakvi su planovi za naredni period i zimsku sezonu?

Planovi su veliki i nadam se da će biti realizovani. Cer je ipak planina, kojoj treba da je glavna sezona u toku zime. Planiram da nastavim sa turama ipokažem posetiocima koliko je Cer zapravo lep u toku zime, kada ga sneg prekrije i da mu jednu novu blistavu lepotu.

Prošle godine sam napravila poziv na događaj “Sankanje i grudvanje na Ceru”, jer to su za sada jedine zimske aktivnosti koje se mogu upražnjavati na Ceru. U toku 2 meseca, koliko je trajao događaj, mislim da je više bilo odraslih koji su uživali u dečijim zimskim radostima. Takođe, ukoliko budu dozvolile vremenske prilike, 2019. godine u februaru ću uz podršku strukovnog Udruženja turističkih vodiča Srbije (UTVS) obeležiti Međunarodni dan turističkih vodiča. Prošle godine smo prvi put obeležili naš dan na Ceru.

Kako teku aktivnosti na tome da se Cer proglasi parkom prirode i šta će to značiti za unapređenje turizma?

U junu ove godine, ekspertski timovi Zavoda za zaštitu prirode Srbije (ZZPS) završili su svoja dvogodišnja terenska istraživanja i evidentiranja prirodnih vrednosti Cera. Sada se završava studija koja će biti predata Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Očekujemo da ćemo prve lepe vesti o Ceru, kao zaštićenom području, zvanično dobiti do sredine 2019. godine.

Što se tiče značaja, on je ogroman, jer na prvom mestu će biti zaštićene sve prirodne retkosti i vrednosti koje se nalaze na Ceru i čine ga izuzetnom planinom (šume, fauna, flora, ornitofauna). Kada govorimo o turizmu, tada će Cer biti definisan kao eko-destinacija i destinacija gde se razvija eko-turizam.

Svetski turistički trendovi, već nekoliko godina unazad, razvijaju se igrade na osnovu tražnje, a tražnja je upravo u povratku čoveka prirodi. Takav vid turizma određuje i vid turiste, a to su osobe sa razvijenom svesti o očuvanju prirode i životne okoline. U eko-destinacijama u savremenim trendovima napušta se vid masovne posete i potencira se kontrolisana poseta turista. S obzirom da Cer nije ni velika ni visoka planina, ovaj vid turizma je jedini koji može sačuvati njegovu prirodu i predstaviti je u svoj lepoti i njegovim potencijalima turistima.

Pozivam čitaoce vašeg portala da posete planinski dragulj severozapadne Srbije i istorijski gorostas među planinama, planinu Cer, jer ako se još uvek pitate koja je najlepša planina onda sigurno niste bili na Ceru!

Dobro došli na planinu Cer!

 

Foto: Ana Pavlović i Sonja Nedeljković

Priredila: Branka Tarbuk

Povezane objave