Đenova, raskošna kraljica mora

„Videćeš kraljevski grad, smešten među alpska brda i zidine, veličanstven za muškarce, čiji je položaj određuje kao kraljicu mora: Đenovu“ – Petrarka je pre 700 godina tako lepo opisao njenu suštinu.

 

Italijanski grad slavne prošlosti, jedna od najsnažnijih trgovačkih država u Evropi, večita rivalka Venecije, moćna Đenova, smeštena je u severozapadnom delu Italije i glavni je grad pokrajine Ligurija i okruga Đenova.

Grad autentičnog duha, prepun fascinantnih mitova, otkriva putniku namerniku svoju slavnu prošlost, eleganciju i gospodstvenost. Tragovi duge istorije, moći, ekonomskog uticaja, ali i umetnosti, kulture, bogate zaostavštine budućim pokolenjima, vidljivi su na svakom koraku.

Zlato je rođeno u Americi, umrlo je u Španiji, a zakopano u Đenovi

Tragom izreke: Zlato je rođeno u Americi, umrlo je u Španiji, a zakopano u Đenovi, krenusmo u obilazak grada čiji je zaštitnik Sveti Jovan Krstitelj. Deo njegovih moštiju nalazi se u ovdašnjoj katedrali Svetog Lovre. Prelepa građevina, mermerne fasade u crno-belim prugama, izgrađena je u romanskom stilu, sa baroknim i gotskim detaljima u unutrašnjosti.

Za katedralu je vezano i nekoliko legendi. Naime, jedan od vajara koji je radio na crkvi izgubio je svog vernog psa. Da bi se utešio, pored desnih vrata isklesao je psa koji spava.

Unutar katedrale se nalazi i neeksplodirana bomba ispaljena 1941. godine sa engleskog broda na grad, koja je probila zid katedrale, ali nije eksplodirala.

Iz katedrale se stepenicama ulazi u Muzej blaga, gde se čuvaju najveće vrednosti Italije. Tamo ćete pronaći posuđe od zelenog stakla, iz kojeg se jelo na poslednjoj večeri, a za koje legenda kaže da je Sveti gral, plavi poslužavnik na kojem je glava Svetog Jovana servirana Salomi, zlatni vizantijski krst optočen perlama i dragim kamenjem i mnoge druge dragocenosti.

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=lfWMo_IeS64

Par koraka dalje, omanja crkva posvećena Isusu krije vredna umetnička dela. Dok smo virile iza vrata dvoumeći se da li da uđemo, pozvaše nas domaćini.

Pogledale smo oslikanu unutrašnjost crkve i glasno uzviknule: „Što je ovo lepo!“ To lepo što nas je neočekivano oduševilo bile su dve Rubensove slike: „Obrezivanje Isusa“ i „Sv. Ignjatije koji leči opsednutu“. Počinjala je misa, tako da ništa od slikanja.

Moćna Đenova

Zanimljivo je pomenuti da je zastava grada crveni krst na belom polju, zastava Svetog Đorđa. Kako bi na Mediteranu imala zaštitu moćne đenovljanske flote, Engleska i grad London su 1190. godine prihvatili zastavu Đenove!

U senci najvećih gradskih vrata, Porte Soprana, smeštena je kuća najpoznatijeg Đenovljanina na svetu – Kristofera Kolumba. Kuća je spaljena, a na istom mestu podignuta je replika.

Čak i danas se Španci i Italijani spore oko njegovog porekla. Iako su izrečene tvrdnje da je španskog porekla, statua u Barseloni to demantuje. Njegova ispružena ruka pokazuje suprotno od američkog kontinenta, usmerena je ka Đenovi.

Na velelepnom gradskom trgu De Ferari dominira Palata duždeva, dom đenovljanskih duždeva od 1339. godine i prvog dužda Simona Bokanegra. Danas je sedište kulturnih institucija, puna kafea, restorana.

Neposredno pored je zgrada ligurijske uprave, interesantna fontana, pozorište Karlo Feliče i naravno, spomenik Garibaldiju na konju, kao podsećanje da je upravo iz ovog grada 1860. godine krenuo na čuvenu ekspediciju kojom su udareni temelji buduće Kraljevine Italije.

 

Sa trga vode elegantna ulica XX septembra, prekrasne arhitekture, sa bezbroj arkada i radnji (Upim, Beneton, Bata, Desigual) i ulica Rim sa palatama u liberti stilu i radnjama luksuznih brendova, koja dalje vodi do spomenika Vitoriju Emanuelu II.

 

Stižemo do Galerije Macini, mesta okupljanja umetnika, intelektualaca, a videsmo da četvrtkom ovde organizuje i sajam antikviteta. Macini, još jedan poznati Đenovljanin, bio je filozof, političar, rodoljub, osnivač organizacije „Mlada Italija“ koja se borila za ujedinjenje Italije.

Đenova – kulturna prestonica Evrope

Đenova je 2004. godine bila kulturna prestonica Evrope. Iznenađeni?

Zapanjujuće lepote i umetnička blaga mediteranske kraljice mora očekuju putnika u veličanstvenoj ulici Garibaldi (nekada se zvala Nova ulica).

Raskošni objekti u stilu renesanse i baroka, izgrađeni između 16. i 18. veka od strane najbogatijih đenovljanskih porodica, predstavljaju prve primere projekta urbanog planiranja u Evropi.

Od 2006. godine, 42 palate iz ove ulice nalaze se na listi Uneskove kulturne baštine. Bogata zbirka remek-dela umetnika, poput Rubensa, Ticijana, Karavađa, Lipija, Van Dajka, Tintoreta, kao i Paganinijeve violine, čuvaju se u nesvakidašnjem Muzeju Nove ulice u tri međusobno povezane palate: Crvena palata, palata Tursi i Bela palata.

Prekrasne palate tokom posebnih događaja otvore čak i privatne prostorije za razgledanje. Elegantne fasade, bogate freske i slike, jedinstvena unutrašnja dvorišta, ogromna predvorja, široke, mermerne stepenice, blistava ogledala, pozlate, kristalni lusteri, prostrane sale, svilene zavese, magične fontane, balkoni, vrtovi i ružičnjaci ostavljaju bez daha! Svuda sjaj i raskoš!

Lučki grad prepun tajni

Čak i kada se zađe u poprečne ulice vidljivo je prisustvo policije. Zahvaljujući njima ili slučajnosti, u ovom velikom lučkom gradu prepunom tajni, mračnih prolaza, migranata, sumnjivih likova, ulica neobičnih naziva, kao što su Ulica kurvi i švercera (Via Pre) ili Bludne (Via del Campo), koju je opevao poznati Đenovljanin pokojni Fabricio de Andre, tamnu stranu grada ne upoznasmo.

Svi ukusi sveta skupili su se na gradskoj pijaci Merkato Orijentale, koja postoji još od 1899. godine i nudi sve što duša ište: voće i povrće, svežu ribu i plodove mora, peciva, slatkiše, razne đakonije.

Radi slatkog daška što se razliva sa molova, kako je negde tačno rečeno, uverila sam se sada, spustismo se u Antičku luku (Porto Antico).

Ova najveća i najprometnija luka u Italiji 1992. godine doživela je svoj preporod. Povodom 500-godišnjice Kolumbovog pronalaska Amerike izgrađen je grandiozni Akvarijum, jedan od najvećih u Evropi, sa preko 5.000 raznih morskih vrsta.

Ovu veliku izložbu na moru krase dela slavnog arhitekte Renca Pjana: staklena kugla, Biosfera, neobičan botanički vrt sa egzotičnim rastinjem i panoramski lift. Tu je i simbol grada, najstariji svetionik na svetu, 117 metara visok, koji još uvek radi.

Uređeno šetalište sa palmama, pristanište prepuno trajekata, kruzera, jahti, putničkih i ribarskih brodova. Još jedna turistička atrakcija u nizu privlači pažnju, naročito dece – brod korišćen za potrebe snimanja filma „Pirati“ Romana Polanskog.

Trgovačka palata Svetog Đorđa danas je sedište lučke uprave, a nekada je bila tamnica, čiji je najpoznatiji zatvorenik bio Marko Polo. Prema nekim podacima, Marko Polo je rođen na Korčuli.

Borio se na strani venecijanske flote. U poznatoj pomorskoj bici kod njegovog rodnog mesta Đenovljani su pobedili Venecijance. Kao jedan od zapovednika brojnih mletačkih galija, Marko Polo je zarobljen u toku bitke i odveden u Đenovu, gde je u tamnici pisao svoje čuvene putopise.

Đenova – raskošna kraljica mora

Glavna železnička stanica, prometna Đenova Brinjole (ime je dobila po čuvenoj porodici), nalazi se blizu istorijskog jezgra grada. Tik uz glavnu stanicu je i policijska stanica, te sve vrvi od policajaca i čini da se osećate bezbedno.

Pored je lep spomenik Kolumbu, Grand hotel Savoj, nižu se drugi manje luksuzni hoteli. Ako krenete ulicom Balbi nailazite na zgradu Univerziteta (Đenova je i grad studenata) i Kraljevsku palate. U njoj se čuva kraljevski tron, posetioce posebno očarava dvorana sa ogledalima za koju je, kažu, Luj XIV tražio da se ista takva napravi u Versaju.

Đenova Brinjole je nedaleko od trgovačke ulice XX septembra, pijace i Trijumfalne kapije, u srcu grada. Obe stanice spolja izgledaju više kao muzej ili palata nego kao železnička stanica, pa se uklapaju u ambijent starog grada. Tako je to u Italiji, zemlji gde je kultura nastala pre države.

Parkovi i zidine ostaše u daljini čekajući svoj trenutak. Brojne palate, muzeji poput Pomorskog ili Muzeja svetskih kultura, panoramski vidikovci, slikovito mestašce Boccadasse, gastronomska fešta u vidu posete fabrici čokolade „Romanengo“ i degustacije brojnih specijaliteta ovdašnje kuhinje, kao što je večera kod none Leo ili bake Lav:  http://nonnaleo.it/

Tek sam počela sa Đenovom!

Autor: Rada Sević

Povezane objave