Deset  najmanjih država na svetu – da li ste čuli za ove zemlje?

Deset najmanjih država na svetu. Da li ste čuli za Palau, Niue, Sent Kits i Nevis, Kneževinu reke Hat, Seborg, Silend, Tuvalu, Nauru, Molosiju, Malteški viteški red?

Palau 

Ostrvska država veličine 459 kvadratnih kilometara. Ima 21,347 stanovnika. Ova republika ima više od 300 ostrva i jedno na najneverovatnijih mesta u svetu.

Kišne prašume su prepune jedinstvenih životinja i biljaka, a teritorijalne vode naseljava čak 130 ugroženih vrsta ajkule.

Tu je i jezero sa više od dva miliona meduza, od kojih je većina vremenom izgubila sposobnost žarenja.

Niue 

Ostrvska država u Okeaniji, veličine 261,46 km kvadratnih, sa 1.190 ljudi. Uprkos prirodnim lepotama, Niue nema razvijen turizam. Opstanak zemlje zavisi stranoj pomoći, posebno od Novog Zelanda.

Glavni grad je u stvari selo sa 600 ljudi. Ipak, ima aerodrom i supermarket – koji su jedni i jedini u celoj zemlji.

https://www.youtube.com/watch?v=cYvdb6hWLNE

Sveti Kristofer i Nevis (Sent Kits i Nevis)

52,329 stanovnika uživaju na 261 km kvadratnih površine dva ostrva u Karipskom moru, uglavnom vulkanskog porekla.

Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija. Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veće ostrvo i nazvao ga, prema svetcu zaštitniku, Sveti Kristofor.

Glavni izvor prihoda je ekonomski program koji građanima sa najmanje 250.000 dolara omogućava da ulažu u proizvodnju šećera i tako steknu državljanstvo. Omogućena je i kupovina poseda u vrednosti od 400.000 i više dolara na jednom od dva ostrva.

Kneževina reke Hat

Svega 30 osoba živi na 75 km kvadratnih u istoimenoj australijskoj pokrajini.

Ova mikronacija, iako nije priznata od strane nijedne države, ima svoju valutu, poštanske marke i pasoše.

Tuvalu 

Arhipelag od devet koralnih ostrva u Tihom okeanu, severno od Fidžija, sa 10.959 ljudi, veličine 26 km kvadratnih.

Najviša nadmorska visina je pet metara, pa ovaj državi zbog podizanja nivoa mora preti nestanak za oko pola veka. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihovih internet domena.

Nauru 

Ova ostrvska republika u Tihom okeanu veličine je 21 km kvadratnih, a broji 9.591 stanovnika.

Najmanja je republika na svetu i jedina koja nema glavni grad, kao ni transportni sistem. Poznata je po visokoj stopi zagađenja.

Kneževina Seborga 

Mikronacija na teritoriji Italije od 4,91 km kvadratnih, sa 312 stanovnika.

Pod vladavinom je Marsela I. Ovo je, u stvari, selo blizu francuske granice. Vojska ove nepriznate države se sastoji od troje ljudi – ministra odbrane i dva graničara.

Republika Molosija

Samoproglašena republika u Nevadi veličine 0.055 km kvadratnih, sa svega sedam stanovnika. Osnovao ju je Kevin Bog, a osim njega u Molosiji živi i njegova porodica, uključujući kućne ljubimce – tri psa, mačku i zeca. Molosija ima svoju himnu, amblem i zastavu.

Postoji i smrtna kazna za ponavljače teških zločina. Izdaju se pasoši, a postoji i svemirski program.

Malteški viteški red

Još jedna državica na području Rima, osim Vatikana. Veličine je 0.012 km kvadratnih, na kojima živi 113,500 ljudi. Ima ukupno tri zgrade, vlastitu valutu, poštanske marke, veb sajt, tablice automobila i pasoše.

Kneževina Silend

Nepriznata država, čija teritorija obuhvata morsku platformu, veličine 0.004 km, udaljenu od britanske obale 10 kilometara. U Silendu živi 27 ljudi.

Ovom državicom vlada samoproglašeni princ regent, a svako može postati grof, barun, ili vojvoda – titule se za nekoliko stotina evra mogu kupiti onlajn.

 

Lista TOP deset najmanjih država na svetu može da izgleda i ovako: https://www.youtube.com/watch?v=xdnJ2lcqv20

O najizolovanijim naseljenim mestima na planeti, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/najizolovanija-naseljena-mesta-na-planeti/

Izvor: Blic

Foto: Profimedia i Pixabay

 

 

Povezane objave