Čuveni Tinos, ostrvo Presvete Bogorodice i skrivena riznica Kiklada

Danas vam otkrivam čuveni Tinos, ostrvo Presvete Bogorodice i skrivenu riznicu Kiklada. Ovde se nalazi jedna od najlepših pravoslavnih crkava, Panagija Evangelista, posvećena Presvetoj Bogorodici.

Čuveno grčko ostrvo Tinos okružuje Egejsko more, a smestilo se u središtu ostrvske grupacije Kiklada. Sačuvalo je svoj identitet, folklor i kulturu, autentičnu arhitekturu i još uvek odoleva masovnom turizmu.

Neobična arhitektura Kiklada, mermer, u blještavo belo okrečene jednospratne kuće, uske uličice ili kalderimi, ogoljena kamenita zemlja, plavo-beli motivi, preko 300 sunčanih dana u godini, specifičnosti su božanstvenog Tinosa.

Ostrvo Presvete Bogorodice

Ostrvo Presvete Bogorodice jedno je od najposećenijih pokloničkih mesta u Grčkoj.

Veličanstveni hram je sagrađen na mestu gde je pronađena ikona Blagovesti ili Bogorodice Evangeliste, po viziji krotke i smirene monahinje Svete Pelagije. Svake godine na praznik Blagovesti i Uspenja Bogorodice ostrvo poseti na desetine hiljada pravoslavnih ali i katoličkih vernika iz cele Grčke i iz svih krajeva sveta, koji dolaze da bi se poklonili čudotvornoj ikoni Blagovesti.

Za vreme hodočašća, poklonici na kolenima puze od luke do crkve, stazom dugom 800 metara, u znak poštovanja prema svetici i kao zahvalnost za svoje isceljenje ili izlečenje svojih najbližih. Imajući u vidu visoke temperature, posebno sredinom avgusta i ne tako mali uspon, ovo je poduhvat vredan divljenja, naročito za bolesne ljude. No, najvažnije je da stignu u bogomolju, ispune svoj zavet i zahvale se Bogorodici na darovima.

Kao što je neko lepo napisao: Okrijepe se molitvom i svetom vodicom, s osmijehom na licu i mirom u duši napuštaju ovo sveto mjesto.

Divan putopis sa pokloničkog putovanja na Tinos, možete pročitati na:

http://www.crkvaub.rs/putevima_hodocasnika/item/1633-cudotvorna-ikona-blagovesti-na-ostrvu-tinos/1633-cudotvorna-ikona-blagovesti-na-ostrvu-tinos

Čudotvorna ikona Panagije čudesno je otkrivena onog dana kada se grčki barjak podigao protiv Turaka. Smatra se božanskim predznakom da je grčka revolucija bila pravedna.

Večitost svega što je grčko dokazuje izvor nad kojim je podignuta njena kapela, koji je bio poznat kao lekovit još vekovima pre toga.

Galeriju fotografija sa hodočašća pogledajte ovde: https://www.vice.com/rs/article/qk89wd/pogledajte-fotografije-sa-hodocasca-na-grckom-ostrvu-tinos

Lorens Darel o Bogorodici sa Tinosa

Slavni pisac Lorens Darel u Grčkim ostrvima piše da je svuda na Balkanu rašireno verovanje u Bogorodicu sa Tinosa. Darel je prisustvovao obeležavanju praznika 15. avgusta 1940. godine, shvativiši tek kasnije da je prisustvovao jednom od istorijskih trenutaka:

Tog kobnog dana jedna italijanska podmornica potopila je grčku krstaricu Eli, dok je ležala ukotvljena u luci, sva okićena zastavama od glave do pete, u čast Bogorodice. Do stvarne objave rata bilo je još mesec ili dva, ali posmatrajući zbivanja na Tinosu, niko nije imao nikakvu dalju sumnju u njegovu neizbežnost, a svakako ni u njegov ishod.

O važnosti Bogorodice Evangeliste za istoriju grčke nacije Darel govori: Ako biste želeli da izazovete čitav grčki narod da se bezumno rasrdi, ništa bolje niste mogli učiniti, nego da uvredite Tiniotisu na njen veliki dan, kada su bolesni došli sa takve udaljenosti da zatraže njenu pomoć.

Noć je donela jedno čudo, gluvoj devojčici se iznenada povratio sluh, što je predstavljalo ohrabrujuću novost za paćenike koji su još čekali na svoj red.

Darel nastavlja svoje svedočanstvo: Shvatio sam zašto su, kada je značajni kraljev velikodostojnik umirao u Atini, uputili molbu da se donese slavna ikona. Ovo se isto dogodilo prilikom smrti kralja Pavla i mnogi od mojih prijatelja uzdali su se da će Tiniotisa, svojim zalaganjem, postići njegovo ozdravljenje.

Skrivena riznica Kiklada

 

Na Tinosu će putnik naići na brojne peščane i šljunkovite plaže, mir i tišinu, koje narušava zvuk vetra meltemi, karakterističnog za Kiklade tokom jula i avgusta, praćen ritmom modrih, prozirnih talasa. Unutrašnjost ostrva skriva pravu riznicu, 700 crkava i četrdesetak sela u kojima je vreme stalo. Meštani su sačuvali svoj mir, lagan tempo života, svoj kulturni identitet i neobičnu arhitekturu.

Neka od najpoznatijih mesta su: Isternija, Triandaros, Skalades, Agapi, Arnados, Kaloni, Komi, Steni, Falatados,Volaks i živopisni Pirgos, muzej arhitekture Kiklada na otvorenom. Tipična kikladska arhitektura u ljupkim selima je pod zaštitom države. Za bilo kakvu gradnju ili rekonstrukciju potrebna je dozvola Ministarstva kulture.

Tinos je i zavičaj Janulisa Halepasa, jednog od najpoznatijih vajara Grčke, čija je rodna kuća pretvorena u muzej kikladske arhitekture. Karakteristike ovdašnje arhitekture su i unikatni, izvanredno ukrašeni golubarnici. Na ovom ostrvu nalaze se ostaci drevnog hrama posvećenog Posejdonu.

 

 

 

Za razliku od nekih okolnih kikladskih ostrva, koja su se značajno izmenila i postala žrtve masovnog turizma, autentični Tinos je ostao netaknut.

Darel je zabeležio da mu se godinama nije ukazala prilika da opet vidi Tinos, pošto je Grčka napadnuta aprila 1941. godine.

Ali, ništa od onoga što sam ukratko izložio nije potrebno izmeniti ili ispraviti. Tiniotisa je danas čak čudotvornija no ikad i svake godine obavlja mnogobrojna izlečenja. Moć njenoj ruci!

Danas, 28 godina posle njegove smrti, Bogorodica i dalje čini mnoga čuda.

Preporučujem izuzetno lepu emisiju o čudesnom Tinosu, emitovanu na RTS 3 programu, koju sam imala priliku da pogledam:

https://www.youtube.com/watch?v=6FHbVL97xtY

 

Priredila: Rada Sević

 

Povezane objave