Čuvena fešta na vodi, Drinska regata i misteriozna Pisana stijena

 

Jedna od najposećenijih i najuzbudljivijih letnjih fešti na vodi, čuvena Drinska regata, održaće se od 18. do 22. jula u Bajinoj Bašti.

Jubilarna 25. Drinska regata

Pravo mesto da provedete uzbudljiv vikend učestvujući u velikom spustu niz virovitu Drinu, koji se održava kao omaž starim drinskim splavarima. Uživaćete u tradicionalnoj manifestaciji Most Fest, uokviru koga će nastupiti: Jelena Tomašević, Svetlana Ražnatović, ovogodišnji pobednik Rok bunt festival, Crvena jabuka, Alen Islamović i bend…

Foto: regata.rs

Program jubilarne, 25. Drinske regate, vesti i detaljnije informacije uz galeriju fotografija možete pogledati na: https://regata.rs/drinska-regata-2018/

O legendarnoj Drini sam pisala u članku: http://pslanguagecafe.com/carobna-reka-i-drvena-kucica-na-drini-nepatvoreno-remek-delo-prirode-i-coveka/

Foto: regata.rs

Ovaj kraj bogata je riznica kulturno-istorijskog nasleđa, pun je misterioznih mesta, a mnoga od njih još uvek su neistražena.

Ako se ovog leta nađete na Drinskoj regati, na odmoru na Tari ili Drini, a uz to ste avanturističkog duha, odvojite vreme i posetite nesvakidašnju senzaciju Pisanu stijenu.

Srpski  Maču Pikču

Kao što reče novinar Momčilo Antonijević, ovaj tekst je namenjen svima koji misle da moraju da odu u Maču Pikču da bi iskusili pravu avanturu i došli u dodir sa drevnim mističnim silama i zaboravljenim narodima kojih više nema. Može i na Tari, provereno.

Misteriozna stena nalazi se u malom planinskom selu Žlijeb, u opštini Višegrad, u podnožju Tare i Dikave. Reč je o strmoj steni koja odoleva zubu vremena. A na kojoj je belom bojom iscrtano više različitih simbola: kukasti krstovi, skup tačaka, oblici koji podsećaju na ptice raširenih krila i konjanike.

Stručnjaci smatraju da se radi o piktografskom ili slikovitom pismu iz doba neolita, dok drugi zastupaju mišljenje da je reč o delima koja potiču iz rimskog perioda.

Foto: Radoje Tasić

Doktor arheologije, Španac Ajtor Ruis, tvrdi da je u pitanju kultno mesto, koje potiče iz ranog srednjeg veka i pozne antike, kada su na ovim prostorima živeli Autarijati, ilirsko pleme po kome je Tara dobila ime.

Legenda o Pisanoj stijeni

Novinar Radoje Tasić piše da je za Pisanu stijenu, kako je narod zove, vezana vrlo zanimljiva legenda.

“Po njoj se tu, nekada davno, pojavio jak izvor vode koji se proširivao uriječicu, a ona je plavila poljoprivredna imanja i drugu zemlju tekući prema Drini. Da bi zaštitili svoja imanja, mještani su u izvor vode u pećini bacili neopranu ovčiju vunu, nekuvana jaja, saće sa voskom i zemlju sa kamenjem. U tome su uspjeli i izvor je presušio.

Međutim, voda je počela da izvire na drugoj strani Tare, u Perućcu, gdje i sada izvire i stvara rijeku dugu samo 365 metara, zbog čega je nazvana „Rijeka godina“. Neko je taj događaj, kaže legenda, zapisao na „Pisanoj stijeni“.

Do danas niko nije uspio da pročita zapisano. Ali, legenda dalje kazuje da će kad pismo bude potpuno izbrisano ili tačno pročitano iz „Pisane stijene“ ponovo poteći voda, kao nekada. Pošto voda koja izvire iz pukotina stijene iznad pisma, posebno tokom proljeća, briše pismo, mještani su zabrinuti, vjerujući da će se proročanstvo iz legende sigurno ostvariti.

Slični su simboli i u kanjonu Brusnice na Tari, istovetni su i toponimi, tu su i nekropole, a sve intrigira, budi fantazije i čeka odgovore.

Za početak, možda odgovor države Srbije treba da bude zaštita ovog izuzetnog kulturnog dobra.

O Pisanoj stijeni možete pogledati prilog:

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/2655204/misteriozna-stena-podno-tare-vekovima-ceka-da-je-neko-protumaci.html

Priredila: Rada Sević

 

Povezane objave