Čudesni restoran u pećini – romantična Grota Palaceze

Grota Palaceze, prelepi restoran u slikovitom mestu Polinjano a Mare, jedna je od senzacija ovog kraja koju treba videti.

Ako ste putnik u duši, ako ste poklonik Italije i italijanske kuhinje, onda je poseta romantičnom Polinjanu a mare i neobičnom Grota Palaceze (Grotta Palazzese), restoranu smeštenom u pećini-steni, pravi izbor za vas.

Slikoviti Polinjano a mare – mesto sa razglednice

Romantično i slikovito mesto, Polinjano a Mare, smešteno je na stenovitoj obali Jadranskog mora.  Nalazi se na jugu Italije u regiji Pulja ili Apulija.

Živopisni gradić je nekada je bio grčka kolonija a podaci kažu da je naseljen još od neolita.

Šarolik pejzaž, prepoznatljiv sa razglednica oduzima dah. Simbol gradića je statua podignuta u čast poznatom italijanskom pevaču kancona Domeniku Modunji, koji je rođen ovde.

Starija populacija seća se i pamti ovog vrsnog umetnika po čuvenoj pesmi „Nel blu dipinto di blu“ iliti “Volare”.

Polinjano a mare skriva malu, čarobnu plažu sa plavetno-zelenim nijansama mora koja se nalazi na listi Koste dei Truli, plaža koje zadovoljavaju visoke standarde kvaliteta vode i čistoće životne sredine.

Splet kamenih ulica, ušuškani trgovi, zagonetne morske pećine pozivaju vas da dođete u Polinjano.

Najpoznatija pećina je Grota Palaceze u kojoj se nalazi neobičan  restoran sa fantastičnim pogledom na more…

Romantična Grota Palacese (Grotta Palazzese)

Pećina u kojoj je danas uređen restoran, koristila se još u 18. veku, kada se u njoj skupljalo lokalno plemstvo sa istim razlozima iz kojih danas dolaze brojni posetionci!

Radi meraka, uživanja u atmosferi, panorami, mirisima i vrhunskim specijalitetima!

Iza nastanka ovog restorana ne krije se nikakva bajka ili legenda, već je jedna sasvim obična priča. 

Maštoviti vlasnik restorana, hedonista po opredeljenju, odlučio je da na mestu koje mu se učinilo idealnim, napravi jedan mali, romantični restoran.

Danas je on deo hotelskog kompleksa Grota Palaceze, sagrađen od lokalnog kamena. Reč “Grotta” na  italijanskom jeziku znači pećina, otuda naziv restorana.

U ovom bajkovitom restoranu možete da uživate u vrhunskim italijanskim specijalitetima.

Na par koraka od vas je Jadransko more, kristalno čiste vode u tonovima plave i zelene boje, koje se prelivaju i zapljuskuje obalu i rubove restorana.

Lokalni specijaliteti Pulje

Kuhinja Pulje obiluje brojnim lokalnim specijalitetima što su: fokaća, paste orekete u obliku školjke, rustiko, altamura hleb, burata sir, pampanela (sir umotan u smokvin list).

A tek dimljena pršuta, konjske kobasice, bombete od mesa, masline, pa grickalice tarale i kasereći… Vina su posebna priča…

Ako poželite, možete i da zaronite u podvodni svet koji krase strme litice i krečnjačke stene, specifične za ovu obalu, što će sigurno privući, ne samo gurmane i romantike, već i avanturiste.

Ovaj dragulj Pulje deluje nestvarno, kao mesto sa razglednice! Zanosan pogled na Jadran, topao noćni povetarac i magična italijanska kuhinja…

Šta reći, sem, savršeno mesto za odmor i uživanje! O Polinjanu a mare pisao je poznati bloger/putopisac Boris Maksimović: https://hodoljub.wordpress.com/2016/12/29/polinjano-ili-isarani-raj/

Povezane objave