Čudesna Taorska vrela – nekadašnji simbol vanserijske lepote

Da li ste znali da su čudesna Taorska vrela bila simbol vanserijske lepote, a njihove fotografije krasile turističke brošure velike zemlje Jugoslavije?

Mnogi su to u vreme prelepa Taorska vrela upoređivali sa čuvenim Plitvičkim jezerima. Zvuči vam neverovatno, znam.

Jedna od skrivenih lepota valjevskog kraja krije se podno magičnog Povlena, kod sela Donji Taor, čudesna Taorska vrela ili bar ono što je preostalo od te izuzetne lepote.

Čudesna Taorska vrela

Foto: tov.rs

U prospektu Turističke organizacije Valjevo piše: U Donjem Taoru, ispod vrhova Povlena, na 40 kilometara od Valjeva i 16 km od Kosjerića, gde se sprema najbolji sir i kajmak, proja peče i nazdravlja Trnovačom, na visini od 695 m, smestilo se Taorsko vrelo, kraški izvor sa moćnim stenama bigra, neobičnom pećinom, nizom slapova, vodopada i ostacima starih vodenica.

Foto: tov.rs

Nažalost, ovo veličanstveno delo prirode, danas je simbol naše nebrige i bahatog odnosa prema prirodi. Prekrasni vodopodi polako nestaju, iščezavaju, vode je sve manje. Krivac je naravno, čovek. Preciznije, “eksperti”.

Kao što piše Suzana sa bloga https://savourytrips.com: Taorska vrela su kaptirana početkom 80-tih za potrebe kosjerićkog vodovoda. Taj nakaradni čin, iako vode ima u izobilju u okolini, doveo je do toga da su izvori oskrnavljeni. Uništen je ozbiljan turistički potencijal, te je ostala samo žal koju između sebe razmenjuju iskonski zaljubljenici u prirodu.

Magični Povlen i Donji Taor – tamo gde je Noje vezivao barku

Magični Povlen, legendarna planina zapadne Srbije i najviša valjevska planina (1347 m), lepa i mistična, bogata nesebičnom darovima prirode i predanjima.

Legenda kaže da je ovde na morskoj obali Noje vezivao barku, dok neke druge priče spominju groblje i vampire. Nad njom kao čuvari kruže orlovi, sokolovi i moćni beloglavi supovi.

Netaknutu prirodu i pitoreskni predeo, nekada je krasilo dvanaest vodenica, od kojih je do danas sačuvano nekoliko.

Niko ne zna šta će biti sa Taorskim vrelima. Nadam se da će razum pobediti i da će se iznaći način da sačuvamo ovaj prekrasan dar prirode.

O kakvoj je prirodnoj lepoti reč, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=CUnQkui-MjA

Povlenska sremušijada u maju mesecu

U ovom slikovitom krajoliku, žitelji Donjeg Taora svakog maja organizuju “Povlensku sremušijadu”, posvećenu sremušu, zdravoj samonikloj biljci, koje ima u izobilju na padinama Povlena.

Do vrela možete doći autom iz Valjeva, putem koji ide preko Lelića i Mravinjaca. Druga opcija je autobus, koji iz Valjeva vozi do Donjeg Taora.

Radujem se isprobavanju specijaliteta od divljeg belog luka i prilici da vidim ovo čarobno mesto dok ne nestane. Proleće je idealno za to, posebno april i maj, kada ima najviše vode, pa čudesna Taorska vrela podsete na nekadašnju lepotu i slavu. Dobro došli!

Moja draga prijateljica Brana, sada već iskusna planinarka, boravila je na vrhovima Povlena. Kroz vrleti i šumske staze, prateći izvor i tok rečice Skrapež stigla je do prelepih Taorskih vrela, po mnogima najlepšeg izvora valjevskog kraja.

O tome šta sve obići u Valjevu, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/valjevo-preporuka-za-obilazak-grada-ili-ti-kafanska-potka-grada/

Foto: Branka Tarbuk

Autor: Rada Sević

Povezane objave