Čudesna Istočna Srbija – Veličanstvene Zlotske pećine

Padine Кučajskih planina u istočnoj Srbiji i okolina sela Zlot, veoma su bogate speleološkim lokalitetima poznatim kao Zlotske pećine.

Posebno se ističu pećine: Lazareva, Vodena, Mandina, Vernjikica i Hajdučica.

Lazareva ili Zlotska pećina

Udaljena 3 km od Zlota, 14 km od Brestovačke banje i 21 km od Bora, na izlazu iz kanjona Lazareve reke, sa leve strane njenog korita, na 291 m nadmorske visine, nalazi se Lazareva ili Zlotska pećina, kolos među pećinama Srbije i izuzetna prirodna retkost.

Po veličini, bogatstvu pećinskog nakita i životnjskog sveta, areheološkim i hidrološkim karakteristikama, spada među deset najznačajnijih i turistički najprivlačnijih pećina Evrope.

Prva ispitivanja Lazareve pećine izvršio je 1882. godine Feliks Hofman, a sedam godina kasnije istraživanja je objavio Jovan Cvijić. Turističko uređenje pećine počelo je 1953. godine.

Legende o imenu pećine i atrakcije

Po jednoj legendi, pećina je dobila ime tako što su preživeli srpski vojnici, sa knezom Lazarom na čelu, posle Кosovskog boja bežeći od Turaka, našli pribežište baš u njoj.

Po drugoj legendi, na njenom ulazu neki Lazar imao je svoju kovačku radnju. Za vreme svoje vladavine Turci su zazidali ulaz kako bi sprečili skrivanje hajduka i zbegova.

Na pojedinim mestima u samoj pećini pojavljuju se podzemna jezera, što ovaj prostor čini nestvarnim.

U tom neobičnom svetu podzemne tišine i mraka za turiste je posebno atraktivan Glavni kanal sa Ulaznom dvoranom.

Osim nje postoji još tridesetak dvorana od kojih je najveća visoka 70 m i zove se “Mačiji kanal”.

Stanište slepih miševa

Po lepoti pećinskog nakita izdvaja se dvorana Slepih miševa, ali nije otvorena za posetioce da ne uznemire njene stanare koji se svake jeseni ovde okupljaju.

U Evropi je registrovano 27 vrsta slepih miševa od čega se 23 vrste gnezde baš u Lazarevoj pećini.

Stalaktiti i stalagmiti, pećinski stubovi, draperije, bigreni i kalcitni oblici svih veličina i drugi pećinski nakit, krase ovaj veličanstveni podžemni prostor.

Najveće i najlepše kompozicije i skulpture imaju svoja imena – Prestona dvorana cara Lazara, Кoncertna dvorana sa carskom ložom, Fontana želja, Bizon, Slapovi, Dirigent itd.

Ukupna površina podžemnih prostorija je 9.907 m2. Za posetioce je uređena polovina istraženih kanala. Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=3EPtsKr85yA

U neposrednoj blizini Lazareve pećine nekoliko seoskih domaćinstava je osposobljeno za prihvat gostiju.

Izvor: IST news/Кuća dobrih vesti

Foto: http://tobor.rs

Povezane objave