Čarobni božićni vašari

Evropski gradovi već uveliko blistaju u najlepšem sjaju božićnih vašara, koji su lajt motiv za ovo doba godine i prava atrakcija za sve posetioce.

Teško je izabrati najlepše, kada se svi utrkuju da privuku goste tradicionalnim specijalitetima, suvenirima, zabavom i raznolikim đakonijama što na najlepši način oslikavaju praznični duh grada.

Za vas smo izdvojili nekoliko.

Vašar u Južnom Tirolu

Italijani kažu da ne postoji bolje mesto od Tirola da se provedu novogodišnji praznici, zato što je to, po njihovom mišljenju, jedno od najspektakularnijih mesta na zemlji.

U pravu su, jer kada se spoje savršena italijanska kuhinja i predivan pogled na planinu, užitak je neizostavan.

Tradicionalni vašar se svake godine odvija u Meranu i lokalno stanovništvo naglašava da svi posetioci moraju da probaju dimljeno prase i sok od jabuke.

 Minhen, Nemačka

Minhenski božićni vašari traju od 27. novembra pa sve do 24. decembra. U Minhenu ih ima ukupno 11.

Ukoliko ste u potrazi za rukotvorinama iz celog sveta, obiđite Sendlinger Tor, a ako ste ljubitelj istorije onda je za vas šest vekova stari vašar sa načičkanim drvenim kolibama koje prodaju sve što vam padne na pamet.

Edinburg, Škotska

Edinburg je čaroban tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Čitavim gradom širi se praznična atmosfera.

Obiđite trg St. Andrews jer se tamo nalazi ovalno klizalište i posetite Santa Land u Princes Street Gardens. Uživajte u dobroj hrani, perecama i jabukama u specijalnom miksu začina.

Keln, Nemačka

27. novembra počinje čuveni božićni vašar u Kelnu koji će biti otvoren sve do 23. decembra. Tačnije, Keln poseduje nekoliko marketa pod otvorenim nebom, a najveći se nalazi u centru grada blizu katedrale.

Iako su centralne tržnice fantastične, obiđite obavezno i Angel Market u Neumarkt-u i selo St. Nick na Rudolfplatz-u.

Notingem, Engleska

Zimska zemlja čuda u Notingemu se održava na dve lokacije – Market Square-u i Long Row-u. Okruženo kućicama u viktorijanskom stilu, ovde se nalazi i najveće klizalište u regionu kao i veliki broj barova.

Kopenhagen, Danska

Kopenhagen je grad koji čezne da ga istražite i nema boljeg perioda nego tokom Božića. Neizostavno obiđite jedan od najvećih tematskih parkova, Tivoli Gardens, koji se nalazi u srcu grada.

Tokom Božića ovde se organizuju žive svirke i večernji vatrometi.

Berlin, Nemačka

Gendarmenmarkt božićni market je prepun štandova sa preukusom hranom, a organizuju se i živi muzički nastupi.

Strazbur, Švajcarska

S obzirom na istorijsku povezanost Strazbura, odnosno čitavog Alzasa sa Nemačkom, jasan je uticaj nemačkih običaja na ovaj šarmantni francuski grad koji je više puta osvajao nagradu za najlepši božićni vašar u Evropi.

Prvi Božićni vašar u Strazburu otvoren je davne 1570. godine i od tada se održava ova tradicija, pa ne čudi da se Strazbur naziva “Capitale de Noel” odnosno “Prestonica Božića”.

U gradu je organizovano više božićnih vašara, ali se centralna jelka od 7 tona nalazi na trgu Kleber.

Božićna čarolija u ovom gradu počela je 23. novembra i trajaće do 30. decembra.

Bazel, Švajcarska

Božićni vašar u Bazelu važi za najlepši i najveći u Švajcarskoj. Otvoren je od 22. novembra do 23. decembra i za to vreme možete uživati u šarmantnoj prazničnoj atmosferi.

Na trgovima u centru dekorisanog Starog grada možete probati švajcarske specijalitete poput krompira sa topljenim sirom i čuvenih kobasica.

Za decu je predviđen program u kojem uz ispijanje tople čokolade mogu da peku kolače, prave božićne ukrase, dekorišu sveće i učestvuju u različitim drugim radionicama. 

O božićnim marketima pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/bajkoviti-bozicni-marketi-i-pijace-ugodjaj-za-sva-cula/

Izvor: https://www.luxlife.rs/

Povezane objave