Čarobna Ligurija – šarmantni Rapalo i živopisna Margerita Ligurijska

Moji snovi i put, odveli su me u čarobnu Liguriju, jednu od najlepših regija Italije. Šarmantni Rapalo i živopisna Margerita Ligurijska samo su uvod u najlepše pejzaže Rivijere izlazećeg sunca. 

Ligurija je jedna od 20 italijanskih regija. Nalazi se u severozapadnom delu zemlje i poznata je po izuzetno lepoj rivijeri duž severnih obala Tirenskog mora.

 

 

Ligurijska rivijera proteže se od luke La Specija na jugu regije, na samoj granici sa Toskanom, pa sve do Ventimilje, na zapadu Italije, blizu granice sa Francuskom.

Glavni grad je veličanstvena Đenova. Istočno od Đenove pruža se Levantska rivijera ili Rivijera izlazećeg sunca, a zapadno Ponentska ili Rivijera zalazećeg sunca.

Koja je najlepša regija Italije? Amalfijska ili Ligurijska obala? Pitanja su na koja nemam odgovore. Tako je i sa slikovitim mestima čarobne Ligurije. Svako je prelepo na svoj način i zavređuje pažnju. Kao dragulji duž obale Rivijere izlazećeg sunca nanizani su: Kjavari, Rapalo, Santa Margerita Ligurijska, Portofino, Kamolji…

Melodičnost italijanskog jezika čini da zvuče tajanstveno, romantično, kao poezija…

Šarmantni Rapalo

Šarmantni Rapalo (Rapallo), popularno letovalište, prepuno je raskošnih vila i obnovljenih istorijskih hotela. U jednom od njih je Hemingvej napisao „Mačku na kiši“, a ovde je i Niče dobio inspiraciju za „Tako je govorio Zaratustra“.

I naši političari su baš umeli da izaberu destinaciju! Ovde je potpisan Rapalski sporazum između Kraljevine Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kojim je rešeno takozvano Jadransko pitanje.

Pozdravljamo najpoznatijeg građanina Ligurije sa „Dobro jutro, Kolumbo“, sedamo u jedan od brojnih kafea na promenadi i degustiramo đelato i kapućino sa pogledom na zaliv i Zamak na moru (Castello sul Mare), podignut u 16. veku radi odbrane od brojnih piratskih napada.

Osećam se kao Ava Gardner u „Bosonogoj kontesi“, mogla bih da zaigram od sreće.

Ne verujem još da sam tu. Moram da se uštinem. No, ovo je samo uvod u prelepe pejzaže Ligurije.

Živopisna Santa Margerita Ligurijska

Sva satkana od cveća, zelenila, palmi, romantičnih vila i karakterističnih šarenih kuća u pastelnim bojama (ribari su bojili kuće da bi iz daljine prepoznali svoju), na pozornici od Tirenskog mora pojavljuje se Sveta Margerita Ligurijska (Santa Margherita Ligure).

Živopisan gradić između Rapala i Portofina ime je dobio po bazilici Svete Margerite.

Pun je zanimljivih znamenitosti, poput zamka iz 16.veka sa kojeg puca predivan pogled na veličanstveni zaliv, starih crkava, spomenika, radnji, kafića, fontana… Naravno, tu je spomenik posvećenom Kolumbu, sa prstom uperenim u pravcu Đenove, rekla bih.

Simbol gradića je i mitska Klupa ljubavi Svete Margerite. Za zaljubljene i one koji traže ljubav.

Među brojnim prekrasnim vilama, romantični vrt vile Durazzo Centruione Santa Margherita oduzima dah. Poziva da u kontaktu sa prirodom predahnete i uživate u dolče viti. Ovo je idealno mesto za to.

Nekada fotografije pričaju svoju priču, a reči su suvišne…

Put nas dalje vodi u slikoviti Portofino, jedno od najfotogeničnijih mesta na planeti.

O mondenskom Portofinu pisala sam u članku:http://pslanguagecafe.com/love-in-portofino/

Nastaviće se…

Autor: Rada Sević

Povezane objave