Buongiorno, Siora Maschera!

maska

Osetite atmosferu i magiju karnevala! Zavirite u srednjovekovnu Veneciju, mističnu i neuhvatljivu, u doba karnevala i balova pod maskama! Uživajte u šarenilu boja, živopisnih maski, dobrog raspoloženja i nesvakidašnje zabave!

Venecijanski karneval 2018 će se održati između 27. januara i 13. februara, na temu – Creatum: Civitas Ludens ili u prevodu Kreativnost: grad sporta. Za razliku od renesansnih vremena, kada je trajao i po šest meseci, karneval danas traje deset dana i to je fantastična prilika da vidite Veneciju u sasvim drugačijem svetlu.

Istorijat Karnevala u Veneciji

Reč karneval (carnevale – carne i vale) dolazi iz latinskog jezika i u slobodnom prevodu znači zbogom meso, jer posle karnevala počinje uskršnji post. Karneval se završava svake godine na katolički praznik Masni ili Debeli utorak (Martedi Grasso), 40 dana pre Uskrsa.

Karneval u Veneciji se organizuje od XII veka, kada su Venecijanci, ili ti Mlečani, na ulicama proslavili pobedu nad akvilejskom patrijaršijom.

U vreme renesanse venecijanski karneval doživljava procvat, kao mesto prestiža i raskoši, postaje poznat širom Evrope. 

Čarima Venecije podlegli su mnogi boemi, umetnici, pisci, slikari, ljudi svetske slave. No, Kraljica Jadrana nije uspela da zavede austrijskog cara, koji 1797. godine (pošto je Venecija potpala pod vlast Austrije) zabranjuje organizovanje karnevala i nošenje maski.

Na radost mnogih, obnovljen je 1979. godine i danas je jedan od najslavnijih i najposećenijih karnevala na svetu.

La Festa Veneziana

Fešta počinje ceremonijom otvaranja – La Festa Veneziana, koja se obavezno reprizira sledećeg dana. Slede: povorka Marija, dvanaest mladih venecijanskih devojaka, iščekivanje anđela i let anđela, iščekivanje orla i let orla.

Poslednjeg dana karnevala održava se ceremonija zatvaranja na Trgu Svetog Marka, kada se kruniše Marija, jedna od venecijanskih devojaka koja je pobedila na takmičenju za najlepšu Mariju karnevala. Mlečani tada pale lutke i teraju zle duhove iz grada. Slavi se do kasno u noć. Zvonima se oglašava kraj veselih povorki i fešte i tada zvanično počinje post.

Ako želite da osetite pravi duh, razigranu atmosferu, posetite karneval vikendom, naročito poslednjeg vikenda pred zatvaranje ili poslednjeg dana karnevala.

Kako je bilo prošle godine, pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=Jpacy4GnzHI

O dešavanjima i programu Karnevala u Veneciji 2018, pročitajte više na zvaničnom sajtu:

http://www.carnevale.venezia.it/

Na ovu feštu pozvani su svi, maska i kostim su obavezan deo stajlinga. Pustite mašti na volju!

Intrigantne maske i svetlucavi kostimi

Maske i kostimi oslikavaju duh prošlih vremena i daju pečat venecijanskoj tradiciji. Pružale su anonimnost, omogućavale mešanje među klasama – siromašnih i bogatih, građana i plemića, slobodnije ponašanje, ali i lažno predstavljanje i uživanje u porocima.

Maske su izrađivali ugledni i cenjeni venecijanski umetnici, od različitih materijala, papira ili kože. Mogu biti ukrašene gipsanim detaljima sa pozlatom, dragim i poludragim kamenjem, kao i ručno oslikane.

Bauta je najpopularnija venecijanska maska. Prekriva gornji deo lica do obraza, pa osoba koja nosi masku može da nesmetano razgovara, ali i da jede i pije.

Kolumbina prekriva samo oči, nos i gornji deo obraza. U prošlosti su je nosile samo žene, ali danas možete sresti i muškarce sa tim maskama. Ukrašavane su zlatom, srebrom, različitim kristalima i kožom.

Moreta je ženska maska ovalnog oblika, obično sa baršunom i velom. Osobe koje su je nosile nisu mogle da govore. Postojali su samo otvori za oči.

Maska sa belim kljunom je najprepoznatljivija maska Karnevala u Veneciji. Nosila se kao prevencija prilikom zaraznih bolesti, a kasnije je postala karnevalska maska.

Larva je vrlo popularna venecijanska maska. Najčešće je bele boje i nosi se uz trorubi šešir i plašt. Napravljena je od voska i finih tkanina. Čuva celo lice i osoba koja je nosi ostaje inkognito. Ne može da se prepozna. O maskama više u tekstu: http://pslanguagecafe.com/u-susret-karnevalu-u-veneciji-maske-komedije-del-arte/

La Serenissima ili Presvetla

La Serenissima ili Presvetla zna kako da zavede posetioca spojem istorije i tradicije, magijom koja prožima lavirint uličica i kanala, iza šarolikih, blistavih fasada palata i crkava što skrivaju umetnička dela neprocenjive vrednosti. Opija melodičnim zvukom pesme gondolijera, igrom talasa na povetarcu, toplom emocijom koju izaziva u srcu i oku posmatrača. Vremešna dama odiše autentičnim šarmom i gde god čovek da pogleda biva nagrađen nezaboravnim prizorom i poželi da makar na tren zaustavi vreme i nauživa se ove venecijanske lepote.

Romantična, lepršava, drugačija, posebna. Nevesta mora ostavlja bez daha. Euforija, ushićenje, zanos, sve je to uobičajeno. Nosi vas nepregledna reka ljudi. Taman pomislim da sam izgubila strpljenje, pažnju mi okupira prekrasna crkva Santa Maria della Salute. Zaslepljena iluminacijama, zastah da se divim ovoj lepoti što opija. Samo pesnici mogu da je dočaraju. Nije li upravo ovde Laza Kostić napisao svoju najlepšu ljubavnu pesmu posvećenu Lenki Dunđerski? Svi smo mi rezultat ljubavi i zanosa – reče veliki Bajron.

U ovom jedinstvenom kutku, gradu zaljubljenih, gradu mostova, sve miriše na starinu i svaki kamen pripoveda poetičnu ljubavnu priču. La Serenissima privlači svojim neodoljivim čarima, mami vas da tragate, istražujete njene tajne skrivene pod intrigantnim maskama. Čini mi se da nema kraja iznenađenjima.

Šetnja kroz san i poziv

Uputila sam se ka rodnoj kući slavnog komediografa Karla Goldonija. Koračam lagano, okružena elegantnim i kitnjastim karnevalskim kostimima, glasnim žamorom, zvucima fine muzike. Čuje se šuštanje svile, raskošne burano čipke, satena. Zadivljujući kaleidoskop svetlosti i živopisnih boja što blješte. Efektne slike se smenjuju. Sve je veselo, razigrano, kao da je duh srednjovekovne Venecije oživeo.

U trenutku mi se učini da sam videla legendarnog Kazanovu kako promiče pored čarobnog Danielija i Bazilike San Marko ka slikovitom mostu Rijalto, pa nastavlja dalje u pravcu bajnog Grand Kanala. Mora da žuri na spektakularni bal zadovoljstva priređen njemu u čast, koji se organizuje iza zatvorenih vrata u magičnoj palati Zeno.

Velika pozornica, Let anđela, Festa delle Marie, brodska parada i još puno senzacija. Doživite karnevalsku Veneciju na svoj način i ne zaboravite da pozdravite maske: Buongiorno, Siora maschera!

Veni etiem – dođi opet. Tako neki prevode njeno ime. Meni ovo zvuči kao poziv. A vama?

Autor: Rada Sević

Povezane objave