Božanstveni Kapri – šetnja rajskim vrtovima ispod oblaka Monte Solara

Nastavljam putopis o božanstvenom Kapriju šetnjom kroz rajske vrtove i mirišljave staze, zavirujući u bajkovite vile i raskošne hotele.

Radost i lepota

Na šarmantnom Trgu Umberto I iliti čuvenoj Pjaceti, centru svih dešavanja na ostrvu, gužva. U sva četiri ugla trga nalazi se po jedan kafe, a tu je i neupadljiva zgrada opštine. Sat kula u bojama sunca, na čijem se vrhu nalazi restoran vidikovac Pulalli Wine bar sa koga se pruža pogled koji ostavlja bez daha, dominira trgom.

Par cvetnih skalinada dalje, barokna crkva sva u belom sa krovovima sive boje, Crkva Svetog Stefana (Chiesa di San Stefano), nekadašnja katedrala, u kojoj se odigrala scena venčanja iz poznate italijanske serije Kapri.

 

Stazom oivičenom cvećem i zelenilom kroz ulicu Kamerele (Via Camerelle) prolazim pored ekskluzivnih kafea, butika i radnji: Luj Viton (Louis Vuitton), Dolče i Gabana (Dolce&Gabbana), Prada, Dorijan (Dorian), Svarovski (Swarovski), Hermes…

Na stepenicama ispred Feragama (Ferragamo) dve japanske sinjorine sa đelatom (sladoledom) u rukama i smešnim šeširima na glavama, kao da poručuju: Baš nas briga za visoku modu, uživamo u lepoti prirode i ukusima Kaprija.

Živa atmosfera ispred jednog od najelitnijih lanaca hotela na svetu, raskošne Kuizisane (Grand Hotel Quisisana), slede drugi ne manje luksuzni i sa stilom opremljeni hoteli i privatne vile. Lepota i sklad. Harmonija ničim naružena, ničim narušena. Sve do najsitnijeg detalja oda radosti i lepote. Pitko, ljupko, jednostavno.

Šetnja kroz rajske vrtove i mirišljave staze

Bledozlatna svetlost dopirala je na balkone obojene svetlobelom bojom i stepeništa od keramike sa motivima ruža, venaca, palminog lišća i na ograde od kovanog gvožda ukrasa tananih kao čipka.

Mirisi lavande, muškatli, hortenzija, lijandera, maslina, lovora, citrusa, mešali su se sa mirisima parfema koji se po strogo čuvanoj recepturi prave na Kapriju.

Svako dvorište živi svoju priču i odiše svežinom, toplinom i odmerenošću u isto vreme. Tako je sa vrtovima manastira San Đakomo, najstarije istorijske zgrade na ostrvu čiji se krovovi sa tri kule naziru. U letnjem periodu ovde se održavaju koncerti i kulturna dešavanja.

Malo napred panoramska bašta, Avgustova (Augusto) ili Krupova (Krupp) kako god, sa impresivnim pogledom na Faraljone.

Faraljoni su „tri dimnjaka“, stene visine od 80 do 100 m koje izviru iz vode, nastale erozivnim dejstvom vetra i mora, a čija dubina vode doseže do 100 m.

S druge strane, malo dalje u brdu put vodi do intrigantne vile hotela Krup (Hotel Villa Krupp), burne istorije gde se još uvek čuva pisaći sto za kojim je Maksim Gorki napisao čuveni roman „Mati“.

U blizini se nalazi i spomenik ruskom socijalističkom revolucionaru Lenjinu, koga je na Kapriju gostio Maksim Gorki. Zamišljam pogled sa terase hotela, mora da je veličanstven.

Ništa manje nije fotogenična ni Mala luka (Marina Piccola), popodnevnim suncem okupana, pomalo kosmopolitska, sa usidrenim luksuznim jahtama gostiju, do koje se stiže Via Krupom, zanimljivim i nesvakidašnjim poduhvatom inženjera Emilija Majera (Emilio Mayer), koji je finansirao nemački „kralj topova“ Fridrih Alfred Krup (Friedrich Alfred Krupp).

More kristalnočisto, tirkiznozelene boje, sa uvalama za kupanje, u kontrastu je sa beličastim stenama koje obećavaju mir i tišinu. Zapušila sam uši da ne bih zvucima italijanskih kancona bezazleno zaboravila da se vratim na Pjacetu.

Pozdrav magičnom Kapriju

Na romantičnom trgu ispijam kapućino najskuplji i najbolji koji sam popila u životu i sladim se parčetom kapreze torte. Posmatram zadovoljna, nasmejana lica prolaznika: meštana, turista, umetnika, pripadnika svetskog džet seta i aristokratije.

Veseli konobar spretno se zahvaljuje na srpskom jeziku: Hvala Vama, hvala Vama i ljubazno objašnjava da do vile Jovis ima oko sat vremena laganog hoda. Dodaje da sam propustila gastronomsku feštu posvećenu tradicionalnim jelima sa ovih prostora.

Mame izlozi okolnih restorana, radnji, galerija, prodavnica suvenira. Tek da zadovoljim svoju unutrašnju potrebu kupujem nekoliko sitnica: par magneta, čokoladu sa Kaprija, limonočelo i flašu belog Kapri (Bianco Capri) vina.

Ispred uspinjače, sa prelepog balkona između belih stubova zagrljenih crvenoružičastim cvetovima bugenvilije zasađene u ogromne ćupove zemljanih boja pravim još par fotografija za uspomenu i šaljem srdačan pozdrav magičnom Kapriju!

Dok Anđelo Fabiani (Angelo Fabiani) peva: Doviđenja misteriozni… (Arideverči misteriosa tu…), u kontaktu sa sobom, obradovana, osvežena, ispunjena zahvalnošću da mi je nešto dragoceno poklonjeno i sa željom da moje sećanje na ovo divno putovanje što duže traje, svoje utiske delim sa vama.

Ostaje samo da nazdravim čašom pitkog i rashlađenog Kapri belog, a onda kao grof Cepelin (Zeppelin) mogu poželeti da letim balonom u nebo!

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=GAc2XqlGv38

Šoping

Šoping na Kapriju je isključivo za ljude sa dubokim džepom. Ekskluzivni butici i radnje smešteni su u Kamerele ulici i okolnim uličicama oko Pjacete. Pored poznatih svetskih marki tu su i brendovi italijanske visoke mode, manje poznati ali preskupi.

Džeki Kenedi je bila fan ručno rađenih sandala sa Kaprija i njena omiljena radnja bila je otvorena celu noć, sve dok popularna Džeki ne bi obavila kupovinu.

U Anakapriju cene u radnjama su pristupačne, tako se mogla kupiti haljina na rasprodaji po ceni 30-50 evra, cipele i sandale 65-80 evra pa naviše. U pitanju su sniženja od 50%.

Cene suvenira su kao i po drugim italijanskim letovalištima: magneti 3-4 evra, čokolade 3,5, limonočelo 3-40, vina oko 10 evra pa naviše, parfemi od 55 evra (www.carthusia.com)

Zanimljivosti:

  • 1938. godine mladi ostrvljanin Rafael Vuto (Raffaele Vuotto) na mestu nekadašnje pijace otvorio je Mali bar (Piccolo bar) sa nekoliko stolova ispred i od tada je Trg (Pjaceta) postao najznačajnije mesto susreta na ostrvu, kako za meštane tako i za turiste (ali i za paparace).
  • Recept za Kapreze tortu na ostrvo su donele dve sestre, austrijske usedelice, naslednice nemačkog slikara Avgusta Vebera (August Weber). Nije poznato da li su posle ovog recepta i dalje ostale neudate.

  • Plava pećina (Grroto Azzura) je jedna od najatraktivnijih lokacija i simbol ostrva. Specifična je po svetlosti koja se reflektuje od morske vode i stvarajući neverovatne nijanse neboplave, tirkizne, marinsko plave boje obasjava pećina.
  • Reč kapros na grčkom znači divlja svinja, na latinskom capreae koza, a na etrurskom stena, kamenjar. Kapri je zbog lepote i romantičnosti poznat kao Ostrvo ljubavi. Grčka mitologija ga poznaje kao Ostrvo sirena.

Putopis o Kapriju, prvi deo, možete pročitati ovde: http://pslanguagecafe.com/rajski-kapri-oda-radosti-i-lepote/

Autor: Rada Sević

Povezane objave