Beskrajna lepota – Najromantičniji italijanski vrtovi – drugi deo

Nastavljamo šetnju najromantičnijim italijanskim vrtovima. Otkrijte zašto pogled sa Terase beskraja mnogi smatraju najlepšom panoramom na svetu.

 Vilinski kompleks Ćimbrione, Ravelo, Kampanija

Istorijska zgrada iz 11. veka ponosno stoji na litici cimbrionium, po kojoj je dobila ime, okružena velikim romantičnim parkom uređenim u engleskom pejzažnom stilu, sa spektakularnim pogledom na Amalfijsku obalu.

 

Gor Vidal je pogled sa božanstvene Terase beskraje nazvao najlepšom panoramom na svetu. Sasvim se slažem, barem za ovaj kutak sveta koji sam videla.

Pogledajte video: https://www.hotelvillacimbrone.com/

O bajkovitom kompleksu Ćimbrione, pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/vilinski-kompleks-cimbrione/

Vila Duraco (Villa Durazzo), Sveta Margerita Ligurijska, Ligurija

Ušuškana na samom vrhu šarmantnog brežuljka, u srcu Svete Margerite Ligurijske, smeštena je očaravajuća Vila Duraco.

Lokacija vile je izuzetno romantična, okružena prekrasnim zelenilom i cvećem, u parku od oko tri hektara, koga sačinjavaju bašta u italijanskom stilu, voćnjaci citrusa i romantični park.

Najviše intrigira Tajna bašta iz devetnaestog veka, koja skrivena među zelenim zavesama kamelija, čuva slatke tajne ljubavnika, među kojima su bile i krunisane glave.

O Svetoj Margeriti Ligurijskoj pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/carobna-ligurija-sarmantni-rapalo-i-zivopisna-margerita-ligurijska/

Vrt ruža Fineski (Fineschi), Kavrilja (Cavrglia), Toskana

Čarobna Toskana je sa svojim renesansnim pejzažima i arhitekturom koja se savršeno uklapa u idilični krajolik, jedan od najlepših prirodnih vrtova pod nebeskim svodom.

Među pitomim brežuljcima i nepreglednim vinogradima Kjantija, u pitoresknom mestu Kavrilja, u regiji Areko, nalazi se Vrt ruža Fineski. Ovo je najveći privatni ružičnjak na svetu, ovde je svoje utočište našlo više od 6.500 ruža, a kolekcija se uvećava svake godine!

Glavni “krivac” za to je profesor Đanfranko Fineski (Gianfranco Fineschi), koji je počeo skupljati različite sorte ruža iz svih krajeva sveta još od 1967. godine.

U ovom čarobnom muzeju pod suncem Toskane, posvećenom njenom veličanstvu, kraljici cveća, ruži, posetioci mogu uživati u magičnoj atmosferi satkanoj od elegantnih mirisa, čudesno oblikovanih pejzaža i kolorita. I naučiti ponešto o botanici.

Park vila Borgeze (Villa Borghese), Rim, Lacio

Veličanstveno zdanje vile Borgezeje u 17. veku urađeno po nalogu kardinala Borgezea, jednog od najznačajnih kolekcionara umetničkih dela u Evropi.

Porodica Borgezeje bila izuzetno uticajna u Rimu, a iz nje su potekli brojni kardinali kao i papa Paolo V.

Galerija Borgeze pravo je remek-delo barokne umetnosti, a idilični park vile Borgeze sa slikovitim jezercetom i zoološkim vrtom,  jedna od najvećih zelenih oaza u večnom Rimu.

Kazerta kraljevski dvorac i vrtovi, Kazerta, Kampanija

Fascinantan barokni kompleks, najveća palata i verovatno najveća građevina u Evropi podignuta u 18. veku.

Vikipedija kaže: 1996. godine, palata u Кazerti je zajedno sa svojim delovima — Vanvitelijevim akvaduktom i fabričkim kompleksom San Leuco, uvrštena na Uneskov spisak Svetske baštine kao ”monumentalni kompleks koji je bio pokušaj burbonskog kralja Кarla III da oživi sjaj Versajskog dvorca i Кraljevskog dvorca u Madridu.

Jedinstven je u tome što je spojio veličanstvenu palatu sa parkom i vrtovima, ali i prirodnom šumovitom okolinom, lovačkim ložama i fabrikom svile. Tako je, prosvetiteljski nenametljivo, svojom materijalnom formom palata uklopljena u okolinu”.

O Kazerti sam pisala u članku: http://pslanguagecafe.com/cudesna-kampanija-dobro-dosli-na-jug-benvenuti-al-sud/

Živopisno ostrvo Izola Bela, jezero Mađore, Pijemont

Živopisno ostrvo Izola Bela (Isola Bella) i rajski vrtovi su deo istorijske Palate Boromeo (Palazzo Borromeo) i zalog ljubavi posvećeni prelepoj ženi Karla III, Izabeli (Isabelle d’Adda), po kojoj je ostrvo dobilo ime.

Elegantna palata pleni lepotom i luksuzom, čuva vredne dragocenosti, među kojima su umetničke slike Rafaela, Koređa i Ticijana iz privatne kolekcije porodice Boromeo, flamanske tapiserije iz 16.veka i još puno umetnina i antikviteta.

Raskošni vrtovi prostiru se na deset stepenastih terasa, čini se da su kao inspiracija za ovo divno delo poslužili Semiramidini viseći vrtovi, jedno od sedam svetskih čuda.

Romantična šetnja kroz bajkoviti kompleks, među statuama, fontanama, otvorenim pozorištem, egzotičnim biljkama i cvećem, poput mirišljavih kamelija i magnolija, biće nezaboravno iskustvo.

Bajkoviti vrtovi vile Taranto, jezero Mađore, Pijemont

Bajkoviti Giardini Botanici Vile Taranto su botanički vrtovi koji se nalaze u Verbaniji, na zapadnoj obali jezera Mađore i poznati su širom sveta.

Svoju slavu duguju škotskom kapetanu McEacharnu, koji je pokrenuo poduhvat 1931. godine. Dovršeni su 1940. godine, a za javnost su otvoreni 1952. godine. Dao je ime Vila Taranto u čast svog pretka, vojvode Taranta od Napoleona.

Jedinstvena prilika za putovanje kroz egzotiku stazom dugom od 7 km, oivičenu sa gotovo 20.000 biljnih sorti, što predstavlja više od 3.000 različitih vrsta – uključujući i 300 vrsta dalija. Trenutno su vrtovi zatvoreni i ponovo se otvaraju u petak 15. marta 2019!

Botanički centar Mutan, Vitorkijano, Lacio

Karlo Konfidati (Carlo Confidati), biznismen iz Viterboa, devedesetih godina prošlog veka, prvi put se našao u misterioznom svetu peonija (božura), na radost ljubitelja plemenitog cveća.

Ovaj vrt božura nudi izuzetnu zbirku od 200.000 kineskih vrsta božura, odnosno 600 različitih sorti, uglavnom vrlo retki primerci koji se ne mogu naći nigde drugde u svetu.

Misterija, šarm i legende i dalje se prenose kroz prelepa imena sorti i izazivaju osećanja koja su u prošlosti inspirisala kineske baštovane kao npr. Plavi feniks sa rasprostranjenim krilima, Mesec na planini Kun Lun, Koralni trn, Prosperitet.

Foto: www.livesalerno.com,privatna arhiva,http://www.viviilvaldarno.it, http://www.viviilvaldarno.it, http://www.isoleborromee.it i vikimedija.it

Priredila: Rada Sević

 

 

 

 

 

 

Povezane objave