Berninijeva škola i rimski barok. Remek dela iz Palate Kiđi u Ariči

Velika italijanska izložba “Berninijeva škola i rimski barok. Remek dela iz Palate Kiđi u Ariči” – u Narodnom muzeju u Beogradu od 7. marta

U 2019. godini kada se navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, kao i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, biće priređena ekskluzivna italijanska izložba u Narodnom muzeju pod nazivom „Berninijeva škola i rimski barok”.

Remek-dela iz Palate “Кiđi u Ariči“ koja obuhvata 55 značajnih dela iz Palate Кiđi u Ariči, gradu blizu Rima. Svečano otvaranje zakazano je za 7. mart, a izložba će biti otvorena do 26. maja. Izložba se organizuje i u godini kada Narodni muzej obeležava 175 godina postojanja.

Izuzetno reprezentativna kolekcija barokne umetnosti

Reč je o izuzetno reprezentativnoj kolekciji barokne umetnosti koja predstavlja Rim kao glavno sedište njenog širenja i slavnog Đovan Lorenca Berninija kao jednog od najznačajnih baroknih umetnika uopšte.

Na izložbi će biti predstavljena dela baroknih majstora među kojima su Pjetro da Кortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Кavalijer d’Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba.

O Palati Kiđi u Ariči pogledajte više na: https://www.palazzochigiariccia.com/

Pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, izložba nudi i primere različitih žanrova koji su bili omiljeni klijentima toga doba: portret, pejzaž i pripremni nacrt za velike dekorativne freske.

Кolekcija Palate u Ariči vezana je za plemićku porodicu Кiđi čije ime nosi, porodicu bankara iz Sijene koja je bila među najznačajnijim u Rimu u XVII veku, i u potpunosti odslikava kosmopolitsku klimu večnog grada iz tog perioda.

O Sijeni i Palati Kiđi-Saračini, pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/tajanstvena-sijena-razotkrivanje-sekspira/

Izložbu „Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči“ priredio je profesor Frančesko Petruči, konzervator Palate Kiđi u Ariči, a organizovao Glocal Project u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Narodnim muzejom u Beogradu.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije i opštinske uprave Ariče. Izložbu je podržala Banca Intesa.

Prva italijanska izložba predstavljena u Narodnom muzeju, koji je tada nosio naziv Muzej kneza Pavla, održana 1938. godine, bila je „Italijanski portret kroz vekove“. 

Saradnja Narodnog muzeja sa institucijama iz Italije nastavljena je u godinama koje su sledile kroz razmene izložbi, edukativne programe, pozajmice eksponata i drugo.

Povezane objave