Bela Masajka – vanserijski vodič za egzotičnu Keniju

Možete li da zamislite ljubav i zajednički život mlade, moderne Švajcarkinje i necivilizovanog ratnika iz afričkog plemena, pod vedrim nebom majke Afrike, daleko od svih blagodeti koje nudi savremena civilizacija?

Bela Masajka

Bela Masajka je dnevnik o četiri godine koje je autorka knjige Korin Hofman provela u divljini Kenije.

 

O svom životu provedenom u nepredvidivim uslovima kaže: “Tada sam samoopsesivno sledila veliku ljubav svog života i spoznala i pakao i raj. Te četiri godine pretvorile su se u moju najveću borbu za preživljavanje.

To je bila stalna avantura koja me dovela do granica izdržljivosti, kako telesnih, tako i duhovnih. Borba u kojoj smo moja ćerka Napirai i ja ipak pobedile”.

Knjiga je istinita priča mlade Švajcarkinje koja se za vreme odmora u Keniji sa svojim dečkom zaljubila u Lketingu, Samburu ratnika plemena Masaji.

Romantična Korin (lik u knjizi Karola) se upustila u pravu pustolovinu i odlučila da živi sa izabranikom srca svog u divljini, daleko od civilizacije, u nezamislivim uslovima života, među neobičnim, plemenskim običajima.

Živeći u njegovom rodnom selu, u malenoj kolibi koju je delila sa njegovom majkom, bez dovoljno vode i hrane, bez električne energije, hrabra Korin (Karola) se zarad ljubavi odrekla svih blagodeti savremene civilizacije.

Postaje bela Masajka, a kao član plemena koje živi primitivnim načinom života, prihvatila je čudne rituale, kao što su pijenje mleka pomešanog sa kozjom krvlju ili obrezivanje žena.

Opčinjena Afrikom i vođena željom da pomogne svom suprugu, njegovoj porodici i pripadnicima njihovog plemena, Korin (Karola) je prodala svoju radnju u Švajcarskoj i otvorila prodavnicu sa osnovnim životnim namirnicama, prvu i jedinu u selu.

Bez obzira na ogromnu ljubav između supružnika i prihvatanje evropske snajke od strane Masaji porodice, kulturološke razlike pokazale su se kao nepremostiv problem.

Prateći svoj san i veliku ljubav, Korin (Karola) je prošla kroz raj i dotakla pakao, a onda se njen najlepši san počeo pretvarati u najgoru noćnu moru.

Ova avanturistička knjiga inspiriše na čitanje i pravi je dokaz da život piše romane.

O autorki

Korin Hofman je rođena 4.5.1960. godine u Švajcarskoj. Radila je u osiguranju, prodaji, više od pet godina vodila je svoju radnju koja se bavila prodajom svadbene opreme.

Keniju je turistički posetila 1986. godine, a zbog ljubavi se 1987. godine preselila u ovu egzotičnu zemlju. Posle nesvakidašnje životne avanture, krajem 1990. godine vratila se u Švajcarsku sa detetom.

Nakon dosta godina rada u prodaji, napisala je Belu Masajku, koja je prvi put objavljena 1998. godine i postala bestseler, kao i njena druga knjiga Povratak iz Afrike i treća knjiga Ponovni susret u Barsaloi, izdata 2005. godine.

Die weisse Masai/The White Masai

Po istoimenoj knjizi 2005. godine snimljen je odličan film u režiji Hermine Huntgeburth.

Die weisse Masai/The White Masai/Bela Masajka je psihološka drama snimljena na autentičnim lokacijama, sa originalnim prikazom života plemena Samburu i odlično uklopljenom pričom o (ne)mogućoj ljubavi Afrikanca i Švajcarkinje.

U filmu glavne uloge tumače poznata nemačka glumica Nina Hos (Nina Hoss) u ulozi Karole i francuski glumac afričkog porekla Jacky Ido (Jacky Ido) u ulozi Lketinga.

Filmska adaptacija priče o životu između dva sveta oduševila je gledaoce širom sveta.

Pogledajte trejler: https://www.youtube.com/watch?v=MuZIOV5hTvM

Foto: www.kolosej.si

Povezane objave