Bajkoviti božićni marketi i pijace – ugođaj za sva čula

Ako ste u potrazi za zimskim čarolijama, maštovitim novogodišnjim i božićnim poklonima, savršeno je vreme da posetite bajkovite božićne markete i pijace.

Bajkoviti božićni marketi i pijace

Napolju zimska idila, praznici nam stižu, evropski gradovi raskošno su okićeni, na ulicama i trgovima oseća se novogodišnja atmosfera…
Čuju se melodije božićnih pesama, pije se kuvano vino i punč, jedu medenjaci, kupuju pokloni, maštovite dekoracije i ukrasi, neobični slatkiši.

Kombinacija boja, svetlosti, prazničnih mirisa, ukusa, zvukova fascinira i vraća nas u najlepše doba, u detinjstvo, kada sam sa nestrpljenjem iščekivala poklone od Deda Mraza.

Božićni sajmovi idealna su prilika da se otisnemo u neki od evropskih gradova na praznične sajmove i lepo upakovanim, svetlucavim darovima sa mašnom, obradujemo svoje najdraže.

Većina božićnih adventa traje od kraja novembra pa sve do katoličkog Božića, do kraja decembra, ali ima i onih koji su za posetioce otvoreni sve do pravoslavnog Božića.

Danas vam dajemo par ideja, prelepih evropskih destinacija koje su asocijacija i simbol za božićne vašare.

Veličanstveni Beč, Austrija

Jedan od najposećenijih i najpoznatijih božićnih sajmova u Evropi, je tradicionalni “Vienna Magic Advent”, tokom koga se veličanstveni trgovi Beča pretvaraju u najlepšu bajku.

Živopisni Kolmar, Francuska

Živopisni Kolmar, grad na zapadu Francuske, poznat je kao mondenska zimska destinacija a božićna magija daje mu nesvakidašnju draž.

Šareni Drezden, Nemačka

Jedanaest tematski različito dekorisanih lokacija božićnog vašara čine Drezden obaveznom rutom za sve koji vole da uživaju u čaroliji praznika.

Magični Prag, Češka

Teško je dati odgovor na pitanje kada je magični Prag najlepši.

Svako doba u Kafkinom gradu ima svoje čari. No, božićni ambijent posebno naglašava njegovu vanvremensku lepotu.

Neobični Talin, Estonija

 

Neobični Talin u vreme božićnog sajma pretvara se u idilu a posetioce očarava atmosferom praznika i preplitanjem kultura Severne i Istočne Evrope.

Kosmopolitski Brisel, Belgija

“Winter Wonders”, božićni vašar sa brojnim zimskim i prazničnim čudima, čini da kosmopolitski Brisel postane jedno od omiljenih mesta u ovo doba godine.

Prekrasna Drama, Grčka

Za vreme božićnih i novogodišnjih praznika prekrasna Drama se pretvara u Zemlju snova sa bajkovitim božićnim selom, impresivnim klizalištem, okićenim čamcima, šarenim ringišpilom, vašarskim đakonijama i kojekakvim čudesima za malu i veliku decu!

  

O Drami sam pisala u članku: http://pslanguagecafe.com/grcka-drama-i-nas-seres-skriveni-biseri-trakije/

Šarmantni Trento, Italija

Očaravajući “Božićni grad” uz prirodnu scenografiju snežnobelih Alpi učiniće praznike u šarmantnom Trentu nezaboravnim doživljajem.

Zagrebački i Budimpeštanski sajam

Sajmovi u nama komšijskim gradovima, kao što su zagrebački i budimpeštanski, prijatno će vas iznenaditi pretprazničnom atmosferom.

Možda nisu slavni kao bečki, ali su blizu i sa puno interesantnih sadržaja i treba im pružiti priliku!

Foto: https://www.trentino.com, https://www.fantasytravelofgreece.com i pixabay

Povezane objave