63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra

Andrić – “Čitajući dobre pisce pred nama dešavaju se čuda”.

Najveća kulturna manifestacija u Srbiji i najveći sajam knjiga u regionu biće otvoren do nedelje, 28. oktobra.

Za sve ljubitelje dobre knjige, ovo je odlična prilika da među najvećim imenima domaće i svetske književnosti, na štandovima preko 1.000 stranih i domaćih izlagača, izaberu lekovite naslove za svoju dušu.

U moru interesantnog štiva, danas vam predstavljamo tri fantastične knjige, idealne za kućnu biblioteku.

 

Izuzetni parovi Srbije XX i XXI veka – Neda Todorović i Radmila Stanković, izdavač Zepter Book

Luksuzna monografija Izuzetni parovi Srbije 20. i 21. veka u izdanju Zepter Book World, druga je po redu, posle monografije Izuzetne žene Srbije 20. i 21. veka, u ediciji Druga strana istorije.

Autorke ove izuzetne knjige su profesorka novinarstva Neda Todorović i novinarka Radmila Stanković.

Ova reprezentativna knjiga daje značajan doprinos kulturi pamćenja, čuva uspomene o našim savremenicima iz prošlog i ovog veka koji su obeležili ovdašnju kulturnu istoriju. Priče o sedamdeset velikih ljubavi, zasnovane na temeljnim istraživanjima, pune emotivnih momenata, anegdota, pisama i fotografija…Priređena je na srpskom i engleskom jeziku. Savršena knjiga za porodičnu biblioteku i ostavština za buduće generacije.

O Izuzetnim parovima Srbije 20. i 21. veka, novinar, književnik, književni i filmski kritičar Milan Vlajčić beleži: „Rizičan poduhvat, proveravao sam, bez premca i u većim, etabliranijim kulturama. Ima tu članova nekadašnje kraljevske dinastije, akademika i klasika naše kulture, ali i pisaca koji žive na margini, ekonomskoj i žanrovskoj.

Svaki od ovih dualnih portreta nosi gorku, a ponekad i svetlu životnu sudbinu, neki su već zamakli u ukoričena sabrana dela i školsku lektiru, drugi su još u punoj snazi.

Negde su oboje već u večnim lovištima, u drugim slučajevima ostao je svedok i učesnik stvaralačke drame. Negde je reč o prvom i jedinom braku, od zrelih godina dok ih smrt ne rastavi, nekima je to drugi i treći brak, kako to u životu, nepredvidljivom i neponovljivom, biva.

 

Svaka priča je plod pažljivog prebiranja po nekad ne baš lako dostupnim dokumentacijama. Dok čitamo kako se kretao život udvoje, pred nama se odvija film života, uz obilje novih i dramatično uzbudljivih epizoda.

Ovaj potpisnik je barem polovinu parova poznavao. Čitajući o njihovom životu često mi je zastajala knedla u grlu. Za neke parove dosad nisam čuo, ništa strašno, jer svrha ove knjige je da nas obavesti, proširi nam vidike. Autorke zaslužuju sva priznanja za ovaj, usudiću se da kažem, podvig. Kao i majstor fotografije, Goranka Matić, koja je pronašla obilje nepoznatih i u porodičnim arhivima zaturenih fotosa. Dragoceni majdan!“

Intervju sa autorkama, pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=5QHUZQZZcYg

Kako sam postao putnik i prestao da budem turista – Momčilo Antonijević, izdavačka kuća Makart

Za sve putnike i turiste koji imaju ambiciju da postanu putnici, interesantno štivo za čitanje i praktičan vodič, biće knjiga “Kako sam postao putnik i prestao da budem turista”, Momčila Antonijevića.

Turisti ne znaju gde su bili, putnici ne znaju gde idu.

Jedinstveni putopisi Momčila Antonijevića koji na sjajan način opisuje zašto je dobro putovati,kako je postao putnik i prestao da bude turista.

Dvadeset neobičnih putopisa i dvadeset originalnih recepata!

Otkrijte male tajne velikog ljubitelja prirode, putovanja, avanturiste, poznavaoca bilja, novinara časopisa Jasmin, redakcije VICE, vlasnika sajta Snaga bilja.

O Velikom svetskom putniku Batuti, Antonijević piše:

Veliki svetski putnici: Ibn Batuta (1304-1377)

Čudesna sudbina maldivskog kadije

Bez obzira da li su na putovanja išli poslom, radi čistog uživanja, iz verskih ili špijunskih razloga, veliki svetski putnici imaju jednu zajedničku osobinu. Svi su veoma dobro znali da se putovati mora.

Nepoznat put pod nogama i srce puno iščekivanja bilo im je neophodno baš kao hrana ili vazduh.

“Dar onima koji zamišljaju o čudesima gradova i divotama putovanja”. Tako je knjigu u kojoj su opisane njegove avanture sa putovanja nazvao marokanski globtroter iz 14. veka Ibn Batuta.

Za svog života ovaj čuveni putnik prešao je neverovatnih 117.000 kiliometara. Sve je počelo tako što se Ibn Batuta odlučio da krene na hodočašće u Meku.

Nastavak priče i više o knjizi pročitajte na Fejsbuk stranici: https://www.facebook.com/Kako-sam-postao-putnik-i-prestao-da-budem-turista-299345697462265/

Posetite štand Makarta na Sajmu knjiga i obradujte sebe lepim poklonom!

Neviđena Srbija – Vlada Arsić, izdavač Laguna

Ako ste mislili da ste videli sve u Srbiji, prevarili ste se.

U izuzetnoj knjizi “Neviđena Srbija”, književnik Vlada Arsić pripoveda o najluđim storijama iz naše istorije. Zbirka od 90 nesvakidašnjih priča iz naših krajeva, koje bi svoje mesto našle u rubrici “Verovali ili ne”.

 

Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de Niro prodavao paradajz na niškoj pijaci? Da li ste čuli da je u Bačkoj postojala grčka država? Da li ste sigurni da znate koja reka protiče ispod Savskog mosta? Znate li za koridu na Tašmajdanu? Jeste li upoznati s tim da je Karađorđe četiri puta sahranjivan?

 

Veliki putnik, pisac i poznavalac naših krajeva, Vlada Arsić je prikupio nesvakidašnje istorijske i savremene priče. Iako one mogu da posluže kao sjajna zabava, crtice iz Neviđene Srbije mnogo govore o nama samima. Osim što ćete uživati u zbirci anegdota, ovo je sigurno knjiga koju ćete najčešće prepričavati svojim poznanicima. Odličan izbor za poklon!

 

Odlomak iz knjige pročitajte ovde: https://www.laguna.rs/odlomak_4577_nevidjena_srbija.html

Redakcija NOIZZ-a napravila je svoju listu hitova koji obećavaju, kako na ovogodišnjem sajmu tako i ubuduće. Na listi se našlo nekoliko naslova iz Maroka, zemlje počasnog gosta sajma. Tu je i nova knjiga Paola Koelja, “E, zabole me” Marka Mansona, roman ruskog ministra kulture Medinskog, ali i mnoštvo noviteta iz pera domaćih pisaca.

Interesantan izbor knjiga sa preporukom za čitanje, pogledajte na: https://noizz.rs/kultura/najveci-hitovi-beogradskog-sajmknjiga/6r574ce

Foto: sajam.rs, delfi.rs, makart.rs i laguna.rs

Priredila: Rada Sević

Povezane objave