50. Čivijada i 11. Čivijaški karneval – hoćemo li u Šabac na Čivijadu?

 

Čujte i počujte, daje se na znanje – u Šapcu je počela jubilarna 50. Čivijada – Belosvetski vašar humora i satire!

 

 

Šabac – poseban grad

Poseban po mnogo čemu – prvom klaviru u Srbiji, prvom fijakeru, nadimku Mali Pariz – Šabac ima i svoj jedinstveni festival – Čivijadu, smotru smeha, humora, igre, svega onoga po čemu su Šapčani nadaleko poznati. Ove godine, od 13. do 15. septembra, pozvani ste svi u Čivijašku republiku, da se od srca proveselite kako na svoj, tako i na tuđi račun.

Festivalski program je bogat i raznovrstan, namenjen svim generacija podjednako, jer svi imaju isto pravo na šalu i gromki smeh, a kako da ga izazovu Šapčani odlično znaju, kako danas tako i nekada, kada su i zaslužili nadimak Čivijaši.

Čivijaši – šta priča kaže?

Priča kaže da je jednom prilikom u gradu boravio knez Mihailo Obrenović. Svojom vožnjom i nadmenim držanjem isprovocirao je jednog pristalicu Karađorđevića, koji je kako bi ga izvrgao podsmehu izvukao čiviju iz točka, pa se kočija raspala, a knez našao na zemlji. Ustao je otresajući sa sebe prašinu i ljutito uzviknuo: “Čivijaši!”

 

Međutim, postoji još jedna priča, mnogo verovatnija, a tiče se Valjeva, velike konkurencije Šapcu kada su vašari u pitanju, jer je onomad šabački vašar samo u valjevskom imao dostojnog rivala. To se rivalstvo proteglo i na druga dešavanja.

Tako je jednom prilikom u gradu boravio čuveni valjevski trgovac Marko Kalaba. Ugostio ga je njegov prijatelj, kafedžija Mija. Kockarska sreća ga je dobro poslužila jedne noći, pa je Kalaba zadobio dva vranca i fijaker.

Lukavi kafedžija pustio je prijatelja da sa novostečenim blagom stigne u Valjevo, ali je ugovorio da mu tamo usred zgodne prilike izvade čivije iz točkova, pa se tako Kalaba našao u prašini, i to pred svojima.

50. Čivijada i 11. Čivijaški karneval

Već prema ovome možete zamisliti šta sve čeka posetioce Čivijade, koliko šala, doskočica, lukavstava i nadmudrivanja će se čuti tokom ova tri dana.

Da sve bude još veselije i šarenije, tu je i Čivijaški karneval, koji će imati i svog kralja i kraljicu. Na programu je izložba karikatura, izbor predsednika Čivijaške republike, Bazar starih i umetničkih zanata i brojna druga dešavanja.

I kao što čivija (klin, ekser) služi da učvrsti, zadrži, poveže, tako isto služi i šala, da nas združi, zbliži i razvedri. Nisu to obične šale, već mudre i dobre, iz kojih možemo mnogo naučiti o tome kako se ceni i voli život i uživa u njemu. Šapčani to odlično znaju!

Ubrzo nakon Čivijade sledi i čuveni Malogospojinski vašar u Šapcu, pa možemo septembar slobodno proglasiti za šabački mesec!

Ovde možete videti program Čivijade: http://sabacturizam.org/?p=5659

Kako izgleda Šabac u slikama, pogledajte na zvaničnom sajtu grada: http://sabac.rs/index.php/o-sapcu/sabac-u-slikama.htm

Foto: sabacturizam.org i sabac.rs

Branka Tarbuk

 

Povezane objave