17 rimskih careva rođeno je na teritoriji Srbije

Rimsko carstvo se na vrhuncu moći prostiralo na tri kontinenta. Iako je čitav Balkan bio pod kontrolom “Večnog grada”, broj rimskih careva koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije je iznenađujuće veliki, čak 17.

Ovo su rimski carevi rođeni na teritoriji današnje Srbije:

Trajan Decije (Gaj Mesije Kvint Trajan Decije)

Rođen oko 201. godine u Budaliji, blizu Sirmijuma (današnji Martinci kod Sremske Mitrovice). Vladao od 249. do 251. godine, kada je postao prvi rimski car koji je ubijen u bici.

Hostilijan (Gaj Valens Hostilijan Mesije Kvint Avgust)

Rođen oko 230. godine u Sirmijumu (današnja Sremska Mitrovica). Bio je mlađi sin Trajana Decija, a vladao je samo par meseci pošto je mlad preminuo od kuge.

Klaudije Gotski (Marko Aurelije Valerije Klaudije Avgust)

Rođen u Sirmijumu 10. maja 210. godine. Vladao je od 268. do 270. godine, kada je preminuo od kuge. Poznat je po egzekuciji Svetog Valentina.

Kvintil (Marko Aurelije Klaudije Kvintil Avgust)

Rođen u Sirmijumu oko 212. godine. Bio je rođeni brat Klaudija Gotskog i vladao je nekoliko meseci pre nego što je ubijen 270. godine.

Aurelijan (Lucije Domicije)

Rođen u Sirmijumu 9. septembra 214. godine. Vladao je od 270. do 275. godine, kada ga je ubila pretorijanska garda na putu ka Maloj Aziji.

Prob (Marko Aurelije Prob Avgust)

Rođen u Sirmijumu 19. avgusta 232. godine. Vladao je od 276. do 282. godine. Kao i Aurelijana, ubila ga je njegova sopstvena vojska.

Maksimijan (Marko Aurelije Valerije Maksimijan Herkulije Avgust)

Rođen blizu Sirmijuma oko 250. godine. Vladao je zajedno sa Dioklecijanom od 286. do 305. godine, kada je zajedno sa Dioklecijanom abdicirao. Na presto se vratio 310. godine, ali ga je zbacio legitimni vladar Konstantin I, posle čega je Maksimijan izvršio samoubistvo.

Galerije (Gaj Galerije Valeriji Maksimijan Avgust)

Rođen u Feliks Romulijani (Gamzigrad) oko 260. godine. Vladao je od 305. do 311. godine uz Konstancija, Severa, Konstantina i Likinija. Podigao je Feliks Romulijanu u blizini današnjeg Zaječara.

Sever II (Flavije Valerije Sever Avgust)

Rođen u Naisusu (današnji Niš). Vladao je od 306. do 307. godine, kada ga je Maksentije zarobio i primorao da izvrši samoubistvo.

Konstantin I Veliki (Flavije Valerije Aurelije Konstantin Avgust)

Rođen u Nišu 27. februara 272. godine. Ostao je zapamćen kao najveći imperator potnog Rimskog carstva. Vladao je od 306. do 337. godine, a ostao je zapamćen po Milanskom ediktu donesenom 313. godine, čime je hrišćanstvo postalo zvanična vera carstva.

Maksimin Daja (Gaj Valerije Galerije Maksimin Daja Avgust)

Rođen blizu Feliks Romulijane, kod današnjeg sela Šarkamen. Vladao je tokom građanskog rata koji je trajao od 311. do 313. godine, kada ga je pobedio Likinije I.

Likinije I (Gaj Valerije Likinijan Likinije Avgust)

Rođen oko 263. godine blizu Feliks Romulijane, vladao je zajedno sa Konstantinom velikim od 308. do 324. godine, kada ga je Konstantin zbacio i pogubio.

Konstancije II (Flavije Julije Konstancije Avgust)

Rođenn je u Sirmijumu 7. avgusta 317. godine, kao drugi sin Konstantina Velikog. Vladao je sam od 350. do 360. godine, dok je pre toga, od 337. do 340. delio presto sa Konstantinom II i kasnije od 340. do 350. sa najmlađim bratom Konstansom.

Vetranio (Flavije Vetranio Avgust)

Rođen negde na teritoriji današnje Srbije, vladao je sa Konstancijem II tokom 350. godine.

Jovijan (Flavije Jovijan Avgust)

Rođen u Singidunumu (današnji Beograd) oko 331. godine. Izabran je za cara nakon smrti Julijana. Vladao je nepunih godinu dana – od juna 363. do februara 364. godine.

Gracijan (Flavije Gracijan Avgust)

Rođen u Sirmijumu 359. godine. Bio je car od 375. do 383. godine. U njegovo vreme hrišćanstvo je postalo dominantna vera u Carstvu. Pod Ambrozijevim uticajem, Gracijan je zabranio paganske kultove u Rimu i naredio je da se iz rimskog senata ukloni oltar boginje Pobede.

Konstancije III (Flavije Konstancije Avgust)

Rođen u Naisusu, imao je briljantne vojne pobede, ali je umro posle samo godinu dana provedenih na prestolu. Njegov sin Valentinijan III je poslednji značajniji vladar zapadnog Rimskog carstva.

Izvor: https://webtribune.rs/

O starom Rimu, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/24-sata-u-starom-rimu/

O izložbi na temu rimskih careva, pročitajte više na: http://viminacium.org.rs/izlozbe/

Povezane objave