Živopisni Skopelos i inspirativni Darel

U današnjem članku pred vama je foto tura sa živopisnog Skopelosa praćena citatima čuvenog putopisca Lorensa Darela.

Skopelos – greben, stena ili vidikovac

„Skopelos znači „greben“ ili „stena“ – proverio sam u jednom rečniku.

Ali mislim da mu više pristaje deo reči „skop“ poput naše reči „teleskop“, što treba da znači vidikovac, nešto nalik „belvedere“ u italijanskom jeziku“.

Fotografije govore a vi odaberite ime koje ostrvu najviše pristaje.

Na Skopelosu nećete naići na preveliki broj putnika, što ostrvu daje posebnu draž.

„Ovo je savršeno mesto za gradnju usamljene ostrvske kuće, u nameri da vam omogući da živite prijatnim životom, što je uvek na neki način povezano u vašoj svesti sa lepotom i osamom“.

„U ovim trenucima, sa njihovim dugim sunčanim podnevnim tišinama, narušenim jedino pijanim njakanjem mazgi u maslinjacima, možete maštati o ostrvskom licu savremene Grčke, sa svim njegovim klasičnim osobinama, i još netaknutim“.

Ima još uvek mesta na Skopelosu koja odgovaraju Darelovom opisu, u zabitim selima, daleko od obale. Ostrvo je još uvek puno zelenila, naročito borovine i maslinjaka, a po gajevima tumaraju divlje kozice.

Živopisni  Skopelos i inspirativni Darel

„Mora biti da je grčki moto: „Ako vreme sporo prolazi, zašto ne podići crkvu?“ Veličina nema značaja, može biti majušna i preuređena od udubljenja u ostrvskoj steni ili velika,  sasvim neobična u svom vijugavom vizantizmu.“

 „Skopelos, tako čudnovat oblik na mapi, nije mi omiljeno ostrvo, ali zaslužuje spomen zato što je njegov mali grad koji se vijugavo pruža naviše, oko jednog amfiteatra u obliku puža, prijatno mesto gde bi se provelo jedno popodne“.

Ovde vlada sicilijanska rasipnost, uobičajeno je da se baštenska vrata ostave odškrinuta tako da stranac može da zaviri i da se divi onome što ugleda“.

Uz zvuke buzukija, šapate mora i talasa, beličasti odsjaj kamena u kontrastu sa plavetnilom mora, i živopisnim žaluzinama, sa svojim cvetnim baštama i balkonima prekrivenim raskošnim bugenvilijama, grad Skopelos je savršeno mesto za duži boravak, za miran odmor.

O Skopelosu smo pisali u članku: http://pslanguagecafe.com/sve-boje-cudesnog-skopelosa/

Citati su preuzeti iz moje omiljene putopisne knjige “Grčka ostrva”, slavnog Lorensa Darela.

Povezane objave