Romantični Afitos – najlepše mesto na Kasandri

Romantični Afitos pleni mediteranskim šarmom, atmosferom u duhu grčke tradicije, jedinstvenom arhitekturom, prekrasnim vidikovcima…

Jedan od najlepših vidikovaca i najlepše mesto na poluostrvu Kasandra, prvom prstu Halkidikija, još uvek odoleva modernizaciji.

Romantični Afitos – vidikovac Kasandre

Smešten je na severo-istočnoj obali Kasandre, između letovališta Nea Fokea i Kalitea a od Soluna je udaljen 80 kilometara.

Istorija Afitosa je izuzetno bogata i burna. Prvi pisani dokazi o postojanju Afitosa stari su više od 2.800 godina. O njemu su pisali mnogi pisci iz stare Grčke, pre svih Herodot, Aristotel, Ksenofont, Stavona i dr.

Više o istoriji Afitosa, možete pročitati na: http://www.tt-group.net/leto/grcka/afitos/

Kao i Kalitea, rustični Afitos je pozicioniran na strmoj litici i putniku pruža spektakularan pogled na Toronski zaliv i Egejsko more, čija se voda razliva u nekoliko nijansi plave boje: neboplavu, tirkiznu, marinskoplavu …

O Kalitei sam pisala u članku:
http://pslanguagecafe.com/slikovita-kalitea-iliti-predivan-pogled/

Idilično mesto

Mesto odiše mediteranskim šarmom i mirom. Krase ga uske ulice, autentična arhitektura koju čine tradicionalne, kamene kuće, podignute u drugoj polovini 19. veka a neke datiraju iz 18.veka.  

Tu su i lepo uređeni kafei, taverne sa domaćom grčkom kuhinjom, prodavnice suvenira i originalnih predmeta ručne izrade.

Posebno su interesantni restorani i kafići na samoj litici, nesvakidašnji vidikovci sa kojeg se pruža fantastičan pogled na more.

Panoramski pogled na plažu iz kafića iznad koga se nalazi vila Vrahos (koju neke naše agencije imaju u ponudi) ostavlja bez daha.

Vila Vrahos

Maleni trgovi lepo su uređeni i puni cveća koje je posađeno u oslikane konzerve maslinovog ulja. Maštovita i neobična atrakcija.

Mnoštvo mediteranskog cveća, bugenvilija, lijandera, mediteranskog žbunja, mirisne borovine i visoke palme daju mu posebnu draž.

Na glavnom trgu Afitosa nalazi se prekrasna crkva Svetog Dimitrija, podignuta 1858. godine. Trobroda bazilika sa kupolom, sa starinskim kamenim reljefima iznad prozora i zvonika.

U unutrašnjosti crkve čuvaju se vredne ikone, a ikonostas i prozorska okna ukrašeni su fascinantnim drvenim duborezima.

Nedaleko od crkve nalazi se tradicionalna kamena kuća Alteras, prilično  oronula, u kojoj je smešten Folklorni muzej Afitosa.

U vreme naše posete, muzej je bio zatvoren, a u turist birou rekoše da ne znaju koje je radno vreme muzeja.

U njemu su izloženi eksponati vezani za život i tradiciju meštana, razni predmeti i alati ribara, čobana, kovača itd.

Plaže

Afitos ima dve plaže. Jedna se se nalazi levo gledano prema moru i zove se Varkes. I druga plaža prema Kalitei koja se zove Liosi.

Plaže su peščano-šljunkovite, sa izuzetno čistim i toplim morem, a na nekim delovima ulaz u more je kamenit.

Do plaže treba desetak-petnaestak minuta hoda nizbrdo-uzbrdo, a bolja varijanta je odlazak kolima. U sezoni saobraća i vozić koji prevozi turiste do plaže i nazad.

I ovde ćete naići na plažne barove i kafiće, a možete iznajmiti suncobrane i ležaljke.

Kada padne noć, romantični Afitos postaje idilično mesto.

U vazduhu se širi miris borovine, zasijaju kandelabri, uz svetlost mesečevog sjaja i zvezdanog neba, stvaraju autentičnu atmosferu u duhu grčke tradicije i nostalgično vraćaju u prošlost.

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=-3kGlUYGQNw

Šetnja kaldrmisanim uličicama

Rada Sević

Povezane objave