Kraljevsko iskustvo – Najlepši dvorci-hoteli u Italiji

Ko ne bi želeo da bar jedan vikend provede odmarajući u nestvarnoj lepoti italijanskih dvoraca pretvorenih u hotele.

Bilo bi to pravo kraljevsko iskustvo!

Predstavljamo vam upravo najlepše zamkove koji su obnovljeni i renovirani u hotele, zadržavajući sva značajna izvorna obeležja srednjovjekovne ili renesansne arhitekture.

 

 

Četiri hotela-dvorca nalaze se u Toskani, a preostalih pet mogu se naći u Umbriji, Lombardiji, Liguriji i Laciju.

Castelletto di Montebenichi, Bučine (Toskana)

Smešten u srcu vinske regije Kjanti (Chianti), na pola puta između Areca i Sijene, Kasteleto di Montebeniki (Castelleto di Montebenichi) je dvorac iz 12. veka koji stoji na vrhu brda okružen velikim, privatnim parkom s pogledom na Valdambra.

Malo selo Montebenichi čini izvrsno polazište za otkrivanje umetničkih, prirodnih i gastronomskih užitaka ovog područja. Kroz maslinjake, vinograde i srednjovjekovna sela, put vas vodi na Montalčino (Montalcino), poznat po svetski poznatim vinima.

Peruđa, Orvijeto, Asizi i Firenca su sve u krugu od sat vremena vožnje, dok se do Sijene i Areca može doći za samo 30 minuta.

Castello di Spaltenna, Gajole (Toskana)

Kastelo di Spaltena (Castello di Spaltenna) se takođe nalazi u regiji Kjanti, u selu Gajole (Gaiole). On je samo nekoliko minuta udaljenosti od najpoznatijih gradova vinske regije Kjanti Klasiko , kao što su Rada, Pancano, Castelina, Greve i Kastelnuovo Berardenga.

Okružen vinogradima i šumama, srednjevjekovni zaselak Spaltena uključuje manastir s klaustrom i zvonikom koji datira iz 1000-e godine. Sam dvorac datira iz 1030.

Objekti i aktivnosti uključuju wellness centar, vinske i terapijske uljane tretmane, turska kupatila, unutrašnji i spoljni bazen. Sijena i Firenca su nedaleko odatle.

Castello di Tornano, Gajole (Toskana)

Kastelo di Tornano (Castello di Tornano) nalazi se u zaseoku iz 11. veka, okružen čempresima, vinogradima i maslinjacima. Prvo pominjanje Tornana zapravo datira iz 790 godine za vreme vladavine Karla Velikog u Italiji.

U podrumu, koji se nalazi u izvornom zatvoru dvorca, gosti mogu probati Kjanti Klasiko vino i maslinovo ulje proizvedeno od strane hotela.

Castello di Gargonza, Monte San Savino (Toskana)

Kastelo di Gargonca (Castello di Gargonza) je dvorac-hotel iz 13. veka, koji je danas u privatnom vlasništvu. U prekrasnom Val di Kjana, nudi sobe i apartmane za odmor s krevetom i doručkom.

Najraniji zapisi o dvorcu Gargonca datiraju iz 1150. To je taj isti dvorac u kome je Dante proveo nekoliko dana u egzilu. Sobe i apartmani su svi u duhu srednjevjekovnog sela.

Ova srednjevjekovna nekretnina takođe uključuje otvoreni bazen, privatni vrt, restoran i konferencijski centar.

Castello Chiola, Loreto Aprutinu (Abruco)

Castello Chiola nalazi se u srednjovjekovnom gradu Loreto Aprutinu, u regiji Abruco. Datira iz 864 godine.

Castello dell’Oscano, Peruđa (Umbrija)

Castello dell’Oscano u Umbriji je dom porodičnog hotela okruženog prekrasnim parkom, lipama, hrastovima, stogodišnjim borovima, čempresima i maslinama. Među aktivnostima koje se nude su i lov na tartufe.

Grand Hotel dei Castelli, Sestri Levante (Ligurija)

Grand Hotel dei Castelli je smešten na poluostrvu Sestri Levante u Liguriji. Hotel se sastoji od tri dvoraca koji su bili obnovljen i pretvoren u luksuzni hotel 1950.

Sami dvorci su u privatnom vlasništvu i izgrađeni su 1920. na ruševinama starih dvoraca. 

Castello del Belvedere, Dezencano del Garda (Lombardija)

Lombardijski zamak iz 18. veka, Castello del Belvedere, postavljen je unutar 50 000 m² prirodnog parka s pogledom na jezero Garda. To je 5 minuta vožnje od istorijskog centra Dezencano.

Castello Orsini, Bračano (Lacio)

Nalazi se nekoliko kilometara severno od Rima. Ovaj dvorac je sagrađen u 10. veku na ruševinama antičke Sabina tvrđave. Danas dvorac ima 51 šarmantnu sobu, restoran, bazen….

O vilinskom kompleksu Ćimbrione u Ravelu, Kampaniji, pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/vilinski-kompleks-cimbrione/

Članak preuzet sa: http://www.najboljeizitalije.rs

Povezane objave