Depeše iz duše – knjiga о našim piscima-diplomatama u Rimu

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije predstavljamo vam knjigu Depeše iz duše.

Pred vama su priče o našim slavnim piscima-diplomata u Rimu.

U večnom Rimu, za vreme svoje bogate diplomatske karijere, boravili su: Ivo Andrić, Milan Rakić (ambasador), Rastko Petrović, Jovan Dučić (ambasador) i Miloš Crnjanski.

Službovali su u njemu – od početka Balkanskih ratova (Dučić), do početka Drugog svetskog rata (Crnjanski).

Depeše iz duše – autor Radovan Popović, izdavač Vukotić media

Novinar i publicista Radovan Popović, napisao je vrlo zanimljivu knjigu o  pet velikana srpske književnosti.

Prvi deo knjige sadrži priče o diplomatskom radu pet pisaca-diplomata, dok drugi deo čine njihove literarne note o Italiji, o burnim događajima koji su obeležili prvu polovina prošlog veka.

Italija kao večna inspiracija

Naš jedini nobelovac, Andrić  svoju bogatu diplomatsku karijeru  počeo je pri Vatikanu, gde se zadržao kratko. Odmereno, analitički i oprezno pisao je o dolasku Musolinija na vlast i stvaranju fašizma.

Kasnije je Rakić (1929-1933) preuzeo, ambasadorsku poziciju, a pratio ga je, jedno vreme, večiti putnik,  Rastko Petrović.

Interesantno je da je Rakića zamenio i u raskošnu palatu „Borgeze” uselio se, u svojstvu ambasadora, Jovan Dučić iliti Duka od Trebinja (1933-1937.).

Rim

Rakić sasvim miran i vrlo skroman u književnim zapisima iza sebe je ostavio tek dve pesme.

Dramatični i intrigantni Dučić pisao je o poljuljanim odnosima Jugoslavije i Italije, ali i svojoj ljubavnoj priči sa groficom Anđelom.

Ostaće zapamćeni topli i insipirativni, Rastkovi putopisi po Italiji, naročito o Napulju i Siciliji.

Vanserijsku rimsku plejadu upotpuniće genijalni Miloš Crnjanski. koga je Italija u potpunosti osvojila i nadahnula da napiše fantastična dela.

Crnjanski i Italija

Jedna od najlepših pesama na srpskom jeziku, poema „Stražilovo” nastala je, u mestu Fjezole, pored Firence.

„Ljubav u Toskani”, autentični putopisi o Toskani, najbolji su vodič o Toskani koji sam pročitala.

Firenca

Kako sam obilazila Pizu stazama Crnjanskog, možete pročitati u članku: http://pslanguagecafe.com/piza-polje-cudesa-ili-kada-graditelji-naprave-zabavnu-gresku-na-radost-putnika/

Njegova knjiga o Mikelanđelu je jedno od najboljih dela o geniju Renesanse. U vanserijskom delu “Kod Hiperborejaca” i čuvenim „Embahadama” Crnjanski ispisao je vrlo živopisne zapise o Toskani, Rimu, Siciliji…

U knjizi „Depeše iz duše” su se, na jednom mestu, našle i diplomatske, poverljive depeše, koje otkrivaju uzbudljiva zbivanja tog vremena i literarni zapisi petorice briljantnih pisaca.

Svaki od njih na svoj način ostavio je svoj pečat i doprinos u diplomatiji tog doba.

Palermo

Neraskidiva nit

Postoji jedna neraskidiva nit koja ih sve povezuje, kako je to autor lepo zabeležio: “Ti ljudi, i kad su mladi, i kad su tek zagazili u diplomatske vode – imaju veliko znanje i obrazovanje!

Školovani su. Spremni su. Nisu zalutali, kao mnogi danas. Čitajući, na primer, Dučićev zapis o Rimu, vidimo ogromnu erudiciju, neverovatno poznavanje hiljadugodišnje istorije carstva, njegovih vladara, tekovina, ustrojstava, stvaralaštva…

Ili, kad se uroni u opise Crnjanskog, u opise Đotovih fresaka ili drugih spomenika, slika, građevina, kula, zidina – to nije lirika radi lirike, bačena u nebo, već je taj vatromet metafora i lepote isceđen iz datuma, činjenica, materijala… Uverljivo i raskošno.

Pet velikih pisaca, imali su sreću da deo diplomatske karijere odsluže u večnom gradu. Zato smo ih spojili u ovoj knjizi. Kao što su i oni spojili karijeru i pisanje. Frak i pero.”

Napulj

Kako su o Napulju pisali slavni srpski pisci, pročitajte u članku: http://pslanguagecafe.com/napulj-jedan-komad-neba-sto-je-pao-na-zemlju-un-pezzo-di-cielo-caduto-in-terra/

Izvor: http://www.politika.rs

Povezane objave